O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

K + M + B PDF Tisk E-mail
Neděle, 06 leden 2019
Image result for k+m+b pngV neděli bylo šestého ledna, a ten den je věnován Třem králům. Nebo také svátku Zjevení Páně. Legenda je to stará 2000 let, od doby, kdy se narozenému Ježíškovi přišli poklonit tři mudrcové (ze kterých se nakonec časem vyklubali králové), a přinesli mu dary. 6. leden je také považován za přijetí nebo uznání Krista.


 

 

 

„K + M + B“ tedy neznamená upozornění pro sklerotiky při odchodu z domova, že nesmí zapomenout „klíče, mobil a brýle“. Ale ani to nejsou počáteční písmena jmen mudrců, Kašpara, Melichara a Baltazara. Je to všechno trochu jinak…

 

Ve skutečnosti to je zkratka latinského „Christus Mansionem Benedicat“, česky „Kristus požehnej tomuto domu“, a proto my máme na domovních dveřích křídou psáno první písmeno „K“ a k tomu aktuální letopočet, kdy došlo k požehnání. A co symbolizují tři křížky? Nejsvětější Trojici, tedy Otce, Syna a Ducha Svatého.

 

 

Related image

 

 

Také to, proč mudrcové byli zrovna tři, má svůj důvod. Mudrcové mají představovat tři fáze lidského života: proto je jeden z králů mladý, druhý ve středním věku a třetí představuje starce.

Symbolické jsou i jejich dary. Zlato, tedy kov, který je symbolem pevného skupenství, kadidlo, zastupující plynné skupenství, a poslední skupenství, kapalinu, zastupuje myrha, tedy mast užívaná při pohřbech. Tu nese ten nejstarší, černý král, jako symbol smrti.

 


 

 

Dodnes tři krále připomínají malé děti, koledníci. Dříve se za ně převlékaly především chudé děti, které si tak mohly vykoledovat jídlo. Od roku 2000 koledníci nekoledují pro sebe, ale vybírají peníze na Tříkrálovou sbírku pro potřebné. Do vsí a městských ulic letos vyráží přes 14 tisíc kolednických skupinek, pracovníci charit i s rodinami, dobrovolníci z různých organizací, jako třeba skauti, hasiči, vodáci, děti z farností... Prý jsou už i vybaveni terminály, tak přátelé - platební karty sebou!

 

Image result for tříkrálová sbírka

 

 

Většina lidí považuje svátek Tří králů za konec vánočních svátků. A po šestém lednu se kolem popelnic válí odstrojené vánoční stromky. Mně je to líto, já si chci ještě užít načančaného bytu, a tak ho odstrojím až 2. února, na Hromnice. To už se nám vrátí světlo a sluníčko...

 

 

P.S. Jak nejdéle jste měli v bytě stát ozdobený vánoční stromeček?

deeres

 

Komentáře (13)add feed
... : NČ
Pazoura by mi musela upadnout, kdyby mě napadlo, dát korunu na sbírku!
leden 07, 2019 05:27
... : mia I
nepamatuji si do kdy nejdéle jsem měla nazdobený stromek v bytě. Bývalo nás u stolu na vánoce šest, pětičlenná rodina a tchán. Pak se odstěhovala nejstarší dcera a už slavila jinde, pak zemřel tchán, potom manžel. Troje poslední vánoce jsem neměla náladu slavit, ani děti ne. Dvakrát už jsme zasedli jen ve třech. Včera jsem stromek odstrojila.
leden 07, 2019 06:24
... : *deeres*
Když Praha dokáže vyhodit skoro dva melouny za znečištění ovzduší a poškození duševního zdraví nejen zvířat, tak mně připadají veškeré charitativní sbírky na palici. Jsem ochotna přispět konkrétně, letos to byl psí útulek, kvalitní krmivo, ne peníze.
Dneska jsem uklidila pouze veliký betlém z haly,Ježíšek už uprchl před Herodem do Egypta, vlastně se schoval nahoru do skříně v předsíni.A stromeček pořád vypadá krásně a dokud nezačne smutně věšet větve, tak tu bude stát.
Je to nějaký pátek, kdy během horkého léta, redaktoři navštívili Bartošovou a ta byla ve slavení Vánoc rekordmanka, v hale měla pořád ještě ozdobenou úplně holou kostru smrčku. Tak tu nepřekonám.
leden 07, 2019 09:44
... : *deeres*
Včera by měl narozky Vladimír Renčín, kdyby se dožil více, jak 75 let. V galerii v Českém rozhlase na Vinohradské 12, bude ve čtvrtek zahájena vernisáž s jeho kresbami "Do nového roku s úsměvem".


leden 07, 2019 10:07
... : doktor
Vždy do 6.ledna.
leden 07, 2019 12:25
... : Iris
Deeres, Bartošová asi držela rekord, já pamatuji na jarní stromeček v bytě spolužačky na základce. Venku už fakt pučelo jaro a ten živý stromek vypadal hrozně nepatřičně. Jinak já si ho také užívám co nejdéle - a pozor, blýsknu se znalostmi - vánoční doba podle liturgie trvá do svátku Křtu Páně, což, pokud se nemýlím, je vždy neděle po svátku Tří králů. Po celou tu dobu až do 13.1. se hraje vánoční repertoár. Letos to vyšlo od neděle do neděle. Vím, že lidé odstrojují po 6.1., to celkem chápu, ale stromky vyhozené těsně po Štěpánu moc ne. Krásné čerstvé stromky. Lidé holt jsou již unavení dlouhou vánoční dobou - myslí tím mylně celý advent a kdoví jestli ne déle.....A ve vánoční době jako takové už je to už nebaví.
leden 07, 2019 15:31
... : *deeres*
U nás je svoz až 14.1. a jestli bude můj stříbrný smrk stále ještě vypadat k světu, tak ho nevyhodím. Já ho stejně vzala do bytu a strojila až před Štědrým dnem. Takový krásný strom, dlouho trvalo než narostl a pak ho zahodím a nechám spálit za 14 dnů?
Byla jsem naštvaná, že mně dcera koupila smrček, vždycky jsem měla jedli, ale k mému překvapení ten stříbrný neopadává a pořád vypadá krásně.

leden 07, 2019 16:55
... : Iris
deeres - přesně tak, připadá mi to vůči těm stromkům takové neuctivé nebo jak to vyjádřit. Takovou dobu roste, snaží se, aby by hezký a dobře posloužil a pak s ním majitelé zametou v naprosto skvělé kondici hned třetí den. Já mám tedy letos poprvé normální smrk ztepilý, nááádherně rostlý, ale mám pocit, že nevydrží už ani den, natož týden. Fakt padá. Ale jak schne, tak zase krásně voní. Poslouží až do konce. Kdysi jsem kdesi četla - a možná i psala na Kudlanku - že stromek se má podle nějaké staré tradice po odstrojení v té správné době spálit v kamnech (event.peci) a na těch kamnech, která ještě tím stromkem krásně zavoní, se má uvařit dobrá silná káva, na které si pak pochutnají....pozůstalí? smilies/wink.gif Škoda, že tu koncovku si nemůžu se svým plynovým kotlem dopřát. Ale ještě nějakou dobu alespoň voní jehličí z vysavače při úklidu. Stříbrňák ale píchal při zdobení, nebo ne? Měla jsem prvního manžela z myslivecké rodiny a stříbrňáky jsme měli protekčně. Ale neměla jsem je moc ráda. Fakt je, že dlouho krásně drží, ještě si ho užiješ, než svěsí ramena.
leden 07, 2019 20:27
... : Krakonoš
Ahoj Iris smilies/wink.gif. Mně je stromku taky líto, taže zdobí nejmíň do konce ledna (ale už se stalo, že i celej únor). Pak ho rituálně rozsekám a spálím v kotli, aby ještě trochu tepla poskytl a nějaký to CO2 do vzduchu vypustil smilies/wink.gif. Krásnej novej rok!
leden 08, 2019 01:16
... : Anděla
Taky držíme stromek do 2. února a kupujeme ho výhradně z prořezů. Tedy vždycky má nějakou milou vadu, kvůli které manžel při jeho aranžování šílí, ale ať. Nehodlám podporovat pěstování stromků na porážku. To mi přijde jako holá zhůvěřilost. Že si člověk chová vepříka, aby ho následně porazil a sežral je nutnost pro obživu (žiju teorií o lidech, coby všežravcích), ale stromek? Tak to fakt beze mě.
leden 08, 2019 05:54
... : Milene
Já jsem si do nového bytu pořídila stromeček umělý. Jak řekl vnouček: Babi, proč máš falešný stromeček? Ozdoby jsem nechala dceři a nakoupila nové o dovolené na Šumavě ve sklárnách v Anníně. Teď mám takové jako byly dřív, postavičky, domečky, zvířátka, ptáčci a tak. Kdo přijde na návštěvu, tak prohlíží nadšeně ozdobičky na stromečku. A už mám nějaké další slíbené. Dcera bydlí o patro výš a má strom živý. Na večeři a dárky se scházíme u ní. Vždycky jsme ho nechávali, až do té doby, kdy byl už opravdu svěšený, uschlý a nekoukatelný. Já si s odstrojením ještě chvíli počkám, jen jsem uklidila betlém. Zimní večery se stromečkem jsou příjemnější.

Jednou dávno, jsme v práci nechali stromeček nazdobený až do velikonoc. Byla to borovička. Každý kdo otevřel dveře do kanclu, zůstal v údivu stát. Borovička vůbec neopadávala, ale ke konce byla už notně zaprášená.
leden 08, 2019 09:38
... : Iris
Děkuji Hagride, ať se daří i Tobě v tom nastávajícím roce.smilies/smiley.gif Trochu jsem se zdržela s odstrojováním smrčku - no jo, nešlo to už jinak. Stromek je do poslední jehličky uložen v pytli a předán i s kostřičkou ke spálení manželovi a jeho nové rodině do krbu. Holt zavoní jiným, ale nestraší u popelnic. Když mluvím o té kostřičce - už jsem se asi i zmínila o jednom příbuzném, který opadané kostry stromků dával na záhony jako oporu k pnoucím plodinám, tedy konkretně mluvil o hrášku. Chtěla jsem to mnohokrát vyzkoušet, nevyšlo mi to. Ale zajímalo by mne, jak by se to osvědčilo jiným.
leden 08, 2019 12:13
... : Milene
Teď se nejvíce prodávají jedle a ty mají opravdu silný kmen. Někdy se ani nevejde do stojanu. Tak si myslím, že zasunout takový kmen do země je fuška, ale nezkoušela jsem to. My kmen od stromečku pálíme na venku na ohništi, když děláme táboráček třeba s buřtama. My na oporu rajčat a hrášku používáme staré lyžařské hůlky. Moc se mi to nelíbilo, když je používal tcháníček, že to není hezké, ale když nám nové hliníkové tyčky chtěli ukrást a při tom polámali všechna rajčata, tak jsem se k lyžařským vrátila. smilies/wink.gif
leden 08, 2019 12:38
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]