O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

NAPOLEON BONAPARTE PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 22 listopad 2018
Přejít na obsah
NAPOLEON BONAPARTE
Strana 2
Strana 3

Výsledek obrázku pro caesar napoleonNabulion Buonaparte, pojmenovaný tak svou matkou, nebyl ani pofrancouzštěním svého jména na Napoleon jménem zrovna nadšen. Podepisoval se jen Bonaparte a málokdy přidal před podpis „N“ či „Np“. A že těch podpisů bylo… Návrhy ústav pro dobytá území, rozkazy armádě a příkazy a zákony všeho druhu, a pro všechny. To vše z titulu Císaře stojícího na vrcholu pyramidy totalitního státu, kterému neomezeně vládl skoro dvacet let. Sám byl neznaboh, lidstvem pohrdal.

 

 

 

 

 

 

 

 

Neutuchajici nadšení a pečlivost Francouzů z něj, za skoro dvě stě let po jeho smrti, vytvořily průkopníka v boji za lepší budoucnost všech a excelentniho vojevůdce. A jako vždy, opatrně vystavená legenda se skutečnosti pramálo podobá. Francouzská posmrtná propagace Napoleona byla již novými generacemi akceptována a v příštích stoletích se – dost možná - dočká rehabilitace i Hitler, Stalin a předseda Mao.

 

Související obrázek

 

Vše mohlo být i jinak, kdyby kdysi Janov pod cenou neprodal Sardinii Francii, a nebo kdyby se Bonaparte rozhoupal ke vstupu do Britského námořnictva, ke svému dětskému snu. Místo toho mu jeho matka, skrze nejen společenský styk s guvernérem ostrova, zařídila stipendium pro chudé šlechtice na francouzské Armádní škole.

Graduoval asi čtyřicátý ze sedmdesáti a byl poté vybrán k dělostřelcům.

 

Jeho talentem od mládí ale byla matematika a čtení map; měl fantastickou představivost vidět mapy trojrozměrně, rozpoznat údolí a hory a cesty skrze ně.

Všech těchto svých darů využil úspěšně při vojenských operacích, které vždy vyhrávají ti připravenější, s více materiálem a s lepší výzbrojí.

 

Napoleon zmodernizoval a zrychlil přesuny svých armád a jejich podpory.

 

 

 

Z čistě vojenského hlediska přidal přímý a rychlý útok do týla nepřítele, motivoval své vojáky k rabování a plenění bez omezení, neboť Napoleon sám nepřispíval na financování svých armád v cizích zemí. Museli si nakrást - a to se jim dařilo.

 

I přes nemalé osobní zisky putovaly do Francie povozy plné uměleckých děl a cenných předmětů z vypleněných klášterů a zámků, v jejichž množství zcela zahanbil našeho „bratra Žižku“.

 

K moci se Napoleon dostal potlačením jednoho z mnohých povstání pařížského davu v porevolučních letech.

Na rozdíl od královského vojska v době předrevoluční, Napoleon nařídil použít v mušketách svých vojáků broky a těmi rozehnal nepříčetnou rebelii.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]