O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

BYTY V PRAZE A OKOLÍ PDF Tisk E-mail
Středa, 21 listopad 2018
Související obrázekPrůměrná cena bytu v Praze za posledních osm let vyskočila o 39 procent. Ceny už jsou tak vysoko, že na ně běžní lidé nedosáhnou, i když se zadluží až do smrti. Ještě horší je situace, když se zaměříme jen na nové byty. Tady rostou ceny naprosto raketově. Developeři vidí, že lidé by byty chtěli, ale ne za tyto ceny. Za tyto ceny je mnoho bytů neprodejných.

 



 

 

 

 

Předražené pražské byty se ovšem už zrcadlí i v cenách v jiných městech. Lidé si byty v Praze už nemohou dovolit, a tak do Prahy dojíždějí, což zvedá ceny v celém Středočeském kraji. To se pak rozlévá v menší míře po celé zemi. Výrazné zdražení nemovitostí vidíme všude. Ceny bytů se nyní ve většině míst pohybují blízko maxim. Podle HB indexu ceny bytů za poslední rok podražily o 11 procent. To je hodně. Tempo růstu cen už ale zpomaluje. To je typické pro blížící se vrchol.


Výsledek obrázku pro novostavby zahálka
 

 

Jak je to „okolo nás“? Ve Varšavě, Berlíně i Hamburku šetří při průměrném platu na stejně velký byt kolem šesti let, považuji to za něco normálního. Když na stejně velký byt při průměrném platu šetří člověk v Praze více než jedenáct let, je evidentně něco špatně.

 

 

 

sectional sofas with recliners and cup holders (8)

 

V ČR je nové bydlení pro normální lidi téměř nedostupné. To, že mnoho lidí nyní nedosáhne na vlastní byt, znamená, že se musí poohlédnout po nájemním bytu. Ceny nájmů proto musí logicky růst.

 

Dostáváme se tím do začarovaného kruhu.

 

Drahé byty vedou k vysokému nájemnému. Češi už za bydlení dávají v Praze větší podíl své čisté mzdy než Západoevropané ve svých hlavních městech. Lidem pak nezbývá dost peněz na další útraty. Kolečka ekonomiky se tím roztáčejí pomaleji, než by mohla.

 

Češi proto Němce stále v životní úrovni nemohou doběhnout a asi je ani nikdy nedoběhnou.

 

 

 

 

Počátek roku 2019 bude ale ještě dobrý. Domácnostem vyskočí mzdy, budou utrácet. Pod vlivem globálního vývoje, kdy bude probíhat obchodní válka, ale pomaličku přejdou k šetření a ekonomika přijde o poslední motor růstu. Politikům se nepodaří hospodářský cyklus ukecat, aby propouštění přišlo až po volbách.

 

Do krize se suneme spolehlivě, ale ta nebude z důvodů bankovních machinací a finančních marginalit. Ta bude způsobena především gigantickou korupcí, která likviduje poctivé firmy, což je základ každé ekonomiky. Samozřejmě tvrdá byrokracie, likvidace nepohodlných firem, tunelování dotačních fondů atd. atd. atd. jsou jen drobné průvodní jevy. Zahraniční firmy, které prakticky živí tuhle zemi, sem už neinvestují a stahují si dividendy, takže co dál? Dál jen očekáváme, že se stáhnou kompletně.

 

 d@niela

zdroj: internet

 

Komentáře (1)add feed
... : mila1
Když tak čtu poslední odstavec tohoto článku a poslouchám, jak se Babiš samolibě chválí za to, jak všechno v této republice šlape jak hodinky - jeho zásluhou pochopitelně, tak jsem poněkud zmatena..
listopad 23, 2018 14:26
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]