O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

KONEC I. SVĚTOVÉ VÁLKY PDF Tisk E-mail
Neděle, 11 listopad 2018
Přejít na obsah
KONEC I. SVĚTOVÉ VÁLKY
Strana 2
Strana 3

 

 

 

Nádraží v Praze-Dejvicích je pětatřicátou zastávkou legionářského vlaku při jeho letošním putování po okresních a dalších městech České republiky. Široké veřejnosti bude Legiovlak v Praze-Dejvicích přístupný zdarma od neděle 28. 10. až do neděle 18. listopadu. 

 

 

 

Legiovlak se skládá ze 13 zrekonstruovaných vagonů, které představují vojenský ešalon. Těmito vlaky se desetitisíce čs. legionářů přepravily v letech 1918–1920 napříč Ruskem po Transsibiřské magistrále a průjezd si často musely vynutit bojem s bolševiky.

 

Legiovlak se skládá z vozů polní pošty, těplušky, zdravotního, filmového, velitelského, štábního, obrněného, prodejního, krejčovského, kovářského (zrekonstruován na Slovensku), ubytovacího a dvou plošinových vozů.

 

Ve všech vozech bude na návštěvníky čekat věrná rekonstrukce vybavení, legionáři v dobových stejnokrojích, ale také originální exponáty a několik stovek fotografií na panelech mapujících historii čs. legií.  Klikněte si - a prohlížejte: http://legie100.com/legiovlak

 

 

deeres

 

 

 

 

Komentáře (10)add feed
... : mia I
pěkný článek a moc pěkné fotky.

Na str. 2 bych řekla, že se vloudil šotek - z tátovi strany. Já bych řekla, že tam má být z tátovy strany. Nebo se pletu?
listopad 12, 2018 08:49
... : *deeres*
Máš samozřejmě pravdu, češtinářka by mně dala záhlavec. Jsem to včera odcvrnkla na Kudlu a nezkontrolovala a Daniela věřila tomu, že umím česky.
Jak kdy, někdy ve čtvrté třídě jsem půlku třídy při diktátu zblbla tvrzením, že vikýř se píše po vé s ypsilonem. Jak jsem k tomu dospěla, to se mně neptej. Tady nešlo o přesvědčení, tady šlo o blbost. Dneska jsem už tak daleko, že když někde čtu články, tak ty chyby ani nevnímám, protože běžně jich tam je, jako máku. A to byly doby, kdy jsem psaní od milenců opravovala červenou tužkou. smilies/grin.gif
listopad 12, 2018 09:05
... : mia I
deeres splete se každý. Tak se to opraví. smilies/wink.gif
listopad 12, 2018 09:07
... : NČ
Vykýř je přeci na vyčumování ven z půdy. To je každýmu jasný.
listopad 12, 2018 13:08
... : doktor
Díky za hezké připomenutí.Bezva článek.
listopad 12, 2018 14:10
... : *deeres*
Když je cvikýř, šenkýř i arkýř, tak ten kýř musí přece něco znamenat a pak logicky "vy před kýřem, je předpona a píše se ypsilonem. Češtinářku jsem nepřesvědčila.
listopad 12, 2018 15:28
... : NČ
No, Deer, to nevim tak jistě. Ale co je přeci každýmu jasný, že vy-kýř, je od pojmu vy-hlížím (takže z vykýře).
Ale nic. Učitel má vždycky pravdu, tedy i tehdy, když je to blbec.
listopad 12, 2018 17:34
... : d@niela
Poslušně hlásím: konečně opraveno!

listopad 12, 2018 18:43
... : NČ
Je to docela zajímavý, že se věnujeme jedný pravopysný chybce, namísto Světový válce, o který je článek. Tak bych skoro řekl, že je to dobře. Naše osobní vzpomínky jsou nulový, vyprávění je zajímavý, útrapy musely bejt nepředstavitelný, ale mně to taknějak zní, jakoby ze strašný dálky a splývá mi to s bitvou u Lipan. Jasně, nemělo by, jen s tím sotva něco nadělám.
Vlastně bych se, z dnešního pohledu, vůbec neodvážil ani posuzovat, jestli samostatnost a vznik Československa byly ku prospěchu, nebo jestli by bylo lepší zachování monarchie. Ale to jsou ty KDYBY....
listopad 13, 2018 11:49
... : doktor
Pro někoho vy- znamená více než Den válečných veteránů.Osobně raději symbolicky pokládám na symbolický rov padlým v obou světových válkách rudý květ máku.
listopad 13, 2018 12:30
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]