Je to nespravedlnost obrovská –
protože jídlo je jedno z mála lidských potěšení. Mnohým lidem ani nic
jiného už nezbývá … Paradoxem je, že když už člověk na to “má“, tak pokud si
chce zachovat jen trochu lidský vzhled, musí si tuhle potěchu v podstatě odepřít. Píšu sice člověk, ale myslím nás, "něžné a křehké pohlaví", které se - pokud nemá super rychlý metabolismus, v životě pořádně nenají. Jo, ti naši samečci, ti to tak fest neberou :-)))
Schválně jsem se koukla - tak jediná doba, kdy bylo "všude štíhlo", byla vždy
doba válečná nebo poválečná, kdy jídla moc není - a už vůbec nejsou
běžně k mání různé lahůdky, serepetičky, salátky, vybrané krmě, úžasné dortíčky ... Jen se
podívejte na nějaké filmy z těch dob - neuvidíte na ulicích žádná
"člověčí prasátka". Jenže - sotva si lidi odfrknou, už se vaří, peče.... už se lebedí. Nu - a
co k tomu především patří? Pořádnej a vydatnej dlabanec!
Hůř jsou na tom ti, co mají
rádi vše sladké. Těžko ovladatelná chuť na sladké je způsobena mnoha
faktory, fyzickými (únava, nízké hladiny serotoninu a adrenalinu) nebo
psychologickými (stres, smutek, deprese, nuda, potřeba uklidnění). Bláhovost je tvrzení, že úbytek
hmotnosti lze dosáhnout jen velkým omezením jídla. Ne, jen je třeba jíst
správné potraviny. I tuky - nemusíte se jich zcela vyvarovat – ale vybrat si ty
správné – např. rostlinné tuky a rybí oleje.
Zkuste
třebas následující:
·
Správná snídaně by se měla skládat z dostatku
sacharidů (neboli uhlohydrátů), bílkovin a vlákniny, třeba celozrnné cereálie s
mlékem, vejce uvařené natvrdo, jogurt nebo tvaroh, kousek ovoce nebo ovocné smoothie.
·
Jezte pravidelně – to dokáže udržet v
rovnováze hladiny cukru v krvi a nehrozí tak rychlé výkyvy energie. Zkuste jíst průběžně po celý den každé tři hodiny.
Jednoduše to, co byste snědli běžně naráz, si rozdělte na několik menších
dávek.
·
Pijte vodu se šťávou z ovoce – z vymačkaného
citrónu, pomeranče, grapefruitu…
·
Nemějte doma nic, co byste neměli jíst :-)))
Pár dalších rad, které jsem našla a
o kterých vím, že fungují:
Grapefruit
alespoň jednou denně před jídlem sníst půlku grapefruitu nebo vypít cca 150
gramů šťávy z něj. Případně smíchat totéž množství šťávy z pomeranče a
citronu. Jednak posílíte svůj imunitní systém, druhak snižujete hladinu
inzulínu, což zase snižuje chuť.
Ananas
je plný unikátního enzymu, tzv bromelin nebo bromelain, tedy látky, podporující
odbourávání složitých lipidů. A zase -
potlačuje hlad. Zkuste jednou za týden v průběhu dne jen jíst
ananas. Hubnutí - 500 - 700 g.
Kiwi
obsahují velké množství enzymů, které urychlují metabolismus a spalování tuků,
obsahuje velké množství vitamínu C. Dvě za den vám dají celou denní dávku.
Losos
jeho maso obsahuje velké množství mastných kyselin, z nichž první,
nejdůležitější pro mozek je známá omega-3, snižující pravděpodobnost
degenerativního onemocnění mozku.
Káva
je zdrojem vitamínů, antioxidantů, minerálů a dokonce i aminokyselin. Látky
zabraňující a zpomalující rozvoj některých patologických stavů mozku, jako je Alzheimerova nemoc a senilní marasmu. Ale
bez přísad - tedy bez smetany, cukru
atd.
Zelený čaj
Pokud to nevíte, tak rozdrcené
lístky jsou vynikající i jako přídavek do jídla – jogurtu atd., a navíc,
v syrovém stavu i užitečnější. Zelený čaj = rekordman v obsahu
antioxidantů, vitamínů a minerálů. Je známý svým zklidňováním nervového
systému. Při pravidelném používání nemá prý stres šanci :-))).
každopádně přeju dobrou chuť,
pokud právě snídáte, obědváte, svačíte, večeříte - nebo jen tak mlsáte... d@niela
|