O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

TOHLE SI SNAD NEZASLOUŽÍ! PDF Tisk E-mail
Středa, 24 říjen 2018
Špinarka zrovna nebyla mojí favoritkou. Vím, jak jsme se v práci s buchtama kdysi hádali, jestli je lepší Špinarka nebo Rottrovka. Já jsem byl vždycky pro Rottrovku. Špinarka zase vítězila u holek. A tak mi to zůstalo i následujících 50 let. Nesedla mi hlasem, ani zjevem. Ani tou svou nejznámější písničkou mě nikdy "nedostala".

 

 

 

 

 

Ale nic proti "husím kůžím" posluchaček jejích neuvěřitelnejch hlasovejch vejšek (90 procent úspěchu stejně přikládám geniální skladbě). To prostě máme každej jinak, a je to tak i dobře. Nikdy bych však neměl potřebu jí nějak ublížit. Proč taky?

 

Proto absolutně nechápu, za co se jí, in memoriam, pomstil "umělec" David Moješčík, tou zrůdnou bronzovou sochou v životní velikosti, odhalenou v centru Moravský Ostravy. A to si za to řekl o 600 tisíc Kč!!!

 

Výsledek obrázku pro socha věry špinarové

 

Ale nevim. Někomu se tohle umění třeba líbí.

 

 

 

 

 

Související obrázek

 Moješčík už pro obvod vytvořil sochu Leoše Janáčka na Jiráskově náměstí a Karla Kryla u budovy rozhlasu, druhá z nich ale podle mluvčí nebyla hrazena z rozpočtu obvodu.  „Diletantské a ve své podstatě hloupé zadání pro vznik soch naprosto nevhodných pro potřeby ostravského veřejného prostoru se tady setkalo s nadmíru ambiciózním a bohužel i netalentovaným zhotovitelem,“ zhodnotil Moješčíkovu tvorbu pro ostravský veřejný prostor Jaroslav Koléšek z Fakulty umění Ostravské univerzity.

  

 
Těch 600 tisíc, který zaplatil za její vytvoření, ale městský obvod po sochaři zpátky chtít nebude.
Za odstranění sochy už vznikla i petice.
Osud bronzové Věry Špinarové je tak ve hvězdách.
(red.)
 
 
Komentáře (12)add feed
... : *deeres*
Protože patřím k té lepší polovině lidstva, tak bych také dala přednost poslechu Špinarky. Jenže to srovnávám nesrovnatelné, dámu každým coulem - Marušku Rottrovou a prťavého ďáblíka s hlasem, jako motorová pila - Špinarkou.
Už to začalo instalací sochy, motali se tam jako několik Patů a Matů, zatímco se socha válela vedle na zemi. Pak se konečně zadařilo a lidé jenom zírali a hned vznikaly vtipy.
"Když po tobě chtějí sochu Špinarové, ale ty už máš rozpracovanou Drábovou."
Podobnost čistě náhodná, také by to mohl být herec Milan Šteindler, s trochu jiným tělem.
Prý to má představovat roztančenou Věrku, já z toho mám pocit, že řídí dopravu, jenom jí schází píšťalka.
Stojí-li k nám Špinarová bokem, pak to znamená volno, pokud jsou paže roztaženy, značí to jízdu v přímém směru."


říjen 25, 2018 08:22
... : Pavlína
Já s tou sochou naopak problém nemám. Je jasné, že se na ni musí koukat s odstupem, že není možné, aby šlo o "odlitek" obličeje skutečné osoby ...
Když někomu (umělci) něco zadám, mám povědomí o jeho rukopisu, tvorbě, co a jak dělá. Proto to zadávám právě jemu ...
Nemůžu si pomoct, ale já tam paní Věru skutečně vidím. A nijak mě ten pohled nepohoršuje.
Spíš se mně nelíbí ten mediální humbuk okolo ...

říjen 25, 2018 08:30
... : mia I
no zprvu jsem se lekla. Ale je fakt, že málokdy se podoba trefí. A taky mne napadá, že když se na fotkách umělců vyhlazují vrásky, špeky, dělají plné rty a podobné retuše, nikdo neprotestuje. A že z toho obyčejná smrtelnice může mít sakra mindrák, že nedokáže být jako ta a ta Star smilies/wink.gif(teď to myslím trochu humorně). Když Špinarka žila, spousta lidí se do ní opírala kvůli chlastu, sama o tom v TV mluvila. Jak člověk zemře, najednou je vnímán jinou optikou.

Ale je fakt, že zakázka bratru za 600 táců by měla být zadávána s větším rozmyslem, oslovit více umělců, příp. oslovit žijící pozůstalé, zkonzultovat jejich představy o díle.
říjen 25, 2018 09:33
... : NČ
Tak já se sochou taky až takovej problém nemám. Jednak mi to je celkem fuk a druhak je to od Prahy daleko. Takže se nikdy neuvidíme. To spíš mám daleko větší problém s věčným odhlašováním a přihlašováním, když chci na Kudlu něco připsat.
Ovšem, tohle "umělecký dílo" mi připadá skutečně nechutný. Kdybych nevěděl, koho znázorňuje, rozhodně bych nepoznal, o koho vůbec jde. Ale to je teda zřejmě to pravý umění. On ani ten Picas se zase až tak striktně nedržel originálu, žejo. Tak jo.
Nakonec na tom až tak nezáleží. Socha je z bronzu, což je barevnej kov, takže se dá s pravděpodobností, rovnající se jistotě, předpokládat, že místní "nepřízpusobivá většina" se o barevnej kov záhy postará, dle svejch tradic.
říjen 25, 2018 11:58
... : doktor
Obě zpěvačky mi byly blízké,skvělé písničky.Manka byla větší kočka,ale zpívaly obě úžasně.
říjen 25, 2018 13:08
... : marty
Socha se mi moc nelíbí. Možná i proto že mám pocit, že zpodobnění dotyčného je většinou ne úplně dokonalé a hlavně překonané. Líbí se mi ten podstavec ve formě gramofonové desky. Kdyby byla doplněna nějakým tématem, typickým symbolem pro Věru Špinarovou, bylo by to důstojnější a nadčasové. Uznávám někdy se to může zvrhnout v na červeno natřené prkno a pivní sud...brrrrr.
říjen 25, 2018 20:36
... : NČ
Zrovna teď říkalo rádio, že dneska se bude na radnici jednat o odstranění. No, dyť se uvidí.
Skutečně jsem nepsal o Špinarce, nýbrž o soše.
říjen 26, 2018 06:35
... : *deeres*
Rádio říkalo, ale říkalo, že s odstraní nápis a ne socha. Tak trochu, jako v Kocourkově.

Na přání sochu zhotovil David Moješčík. "Je to esence Věry Špinarové, takže si v tom každý může najít své, třeba z jejího mládí," řekl Moješčík.

Jo, tak, esence, také jsem nepochopila.
říjen 26, 2018 07:44
... : Milene
Mně se zdá, že socha Špinarové není vůbec podobná. A navíc vypadá jak těhotná. To přece nebylo potřeba.
říjen 26, 2018 09:35
... : Krakonoš
A mně se zdá, že jí podobná je. Hezká není, ale to ani paní Věra nebyla, bohužel (koukl jsem teď na ní rychle na ytb u Krause a dost jsem se vylekal). Umělec by nejspíš nenarazil, kdyby ubral voproti realitě kila a roky, možná mohl vysochat Věru na začátku kariéry a bylo po problému. Nojo, ale že bych to vnímal jako problém doby? Je mi to šumák, ať si v Ostravě vyváděj to, co jim volič dovolí. Až mi jednou, až umřu, budou chtít spoluvobčani v mojí vobci postavit sochu, je mi vcelku šumák, jak moc na ní budu hezkej a sobě podobnej. (Něco mi ale řiká, že se k tomu nechystaj smilies/grin.gif)
Možná by bylo řešením, kdyby si každej, kdo se cejtí bejt velikánem, vybral už za života svýho sochaře a nejlíp i vodsouhlasil model, podle kterýho se to pak, až natáhne brčka, nazvětšuje a vodleje. Takže jestli to tu, Karle, Helenko a vy vostatní čtete, něco s tim koukejte dělat!
říjen 26, 2018 11:50
... : Sidon
No, von asi každej sochotepec není jako Feidiás. Mně se ta socha VŠ nezdá zas tolik špatná. Zajímavé by bylo, jak by to "ztvárnění" sochy, pojal óbrkumštýř David Černý.
Já si pamatuju Špinarku, když nám (vojákům) zpívala, ještě coby začínající zpěvačka a moc jí nešla ta "choreografie", čili "hejbání se". Potom prý šla na nějaké školení k Franku Towenovi. Ale hlas měla úžasný a myslím, že v lidech spíš zústanou vzpomínky na její písničky a právě ten hlas, než to, že s tím stárnutím a životosprávou, si nějaké problémy nedělala, což se jí nakonec vrátilo měrou nejvrchovatější. Ono je velmi ošidné, posuzovat umělce nejen podle jeho uměleckého projevu, ale třeba podle toho, jak vede svůj soukromý život.
https://www.youtube.com/watch?v=jlLfZmmtVIY

Jednou jsem byl opravovat plyn. kotel jedné paní (důchodkyni) učitelce operního zpěvu. Když jsem přijel k jejímu domu, už na mě čekala venku a poněvadž jsem měl otevřené okno u auta, tak zaslechla písničku Věrky - Jednoho dne se vrátíš. Zústala v úžasu a musel jsem jí to pustit znovu. Nakonec jsem jí to cédéčko věnoval. Vždycky potom, později, když jsem u ní byl jen na inspekci kotle, pokaždé se zmínila o té písničce a nádherném hlasu naší zpěvačky. To ale asi není žádná zajímavost, Věra ten vynikající hlas opravdu měla, takže by si možná tu "lepší" sochu jistě zasloužila.
smilies/cool.gif
říjen 26, 2018 23:17
... : *deeres*
Ono je těžké, zavděčit se všem, ale já tu sochu Špinarky považuji za hnusnou.
Něco podobného se dělo, když byla v Dejvicích odhalena deska Evy Olmerové. Naše úžasná zpěvačka, tentokrát jazzová, jejíž písně neomrzí a staly se evergreeny. I jí zničil alkohol.
Té naštěstí žádnou opileckou sochu nikdo nevymyslel, má pouze pamětní desku na domě, ve kterém žila. Ocelová deska, s jejím vygrarírovaným portrétem.
Mně se líbí, nelíbí se jejímu bráchovi, prý mu připomíná náhrobní kámen. Chtěl, aby se realizoval návrh výtvarníka Jana Brabence. A zrovna ten návrh, zase mně připadá, jako mramorová deska na hrob, s nápisem "Čekej tiše....!"
https://www.blesk.cz/clanek/regiony-praha-praha-zpravy/382107/zpevacka-eva-olmerova-59-se-dockala-vlastni-pametni-desky-slavnostne-ji-odhalila-praha-6.html
říjen 27, 2018 08:34
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]