O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PŘEDÁVKOVÁNÍ HOMEOPATIKY PDF Tisk E-mail
Pondělí, 22 říjen 2018
Související obrázekZeptejte se několika náhodně vybraných lidí, co je to homeopatie, a zpravidla se dozvíte, že „je to bylinná medicína nebo tak něco“, ale hlavně že „je to čistě přírodní“. Ve skutečnosti to však není ani jedno z toho. Málokdo z laické veřejnosti si totiž uvědomuje, že u homeopatik dochází k takovému ředění látek, že v nich nezůstává doslova nic. Povědomí veřejnosti o homeopatii je zoufale malé.


 


 

Lidé vůbec netuší, že homeopatie je nevědecká a absurdní pseudověda, která dnes přetrvává jako přijímaný druh komplementární medicíny, přestože nikdy nebyla nalezena žádná spolehlivá vědecká evidence, že funguje.

 

Kampaň 10:23

 

Kampaň 10:23 má za cíl zvýšit povědomí o podstatě homeopatie. Vysvětluje, jak lze prokázat absolutní neúčinnost homeopatie, proč jsou tvrzení homeopatů nemožná, a hlavně proč by vám to nemělo být jedno.

Kampaň je organizována britskou skeptickou skupinou Merseyside, neziskovou organizací pro podporu vědeckého skepticismu. V ČR akci zašťiťuje a pořádá Český klub skeptiků Sisyfos.

 

V čem je problém?  

 

Pokud v tom nic není, nemůže to uškodit, že? Chyba! Novinář a autor popularizačně-vědeckých knih Simon Singh, MBE vysvětlil, proč homeopatie škodí.

 

„Bohužel, homeopatie může mít překvapivé a nebezpečné vedlejší účinky. Ty nemají přímou spojitost s žádnými konkrétními homeopatickými přípravky – jsou nepřímým důsledkem toho, co se stane, když homeopat nahradí skutečného lékaře v roli autority poskytující odborné medicínské informace a doporučení, na nichž závisí lidský život.

 

Ještě nebezpečnější však je, když homeopatie nahrazuje konvenční léčbu. Poprvé jsem se s tímto problémem setkal roku 2006, když jsem se snažil zjistit, co by homeopat nabídl mladému cestovateli hledajícímu ochranu před malárií. Při práci s Alicí Tuffovou a nadací Sense About Science jsme vytvořili příběh, ve kterém Alice podnikne desetitýdenní cestu skrze západní Afriku, kde je vysoký výskyt toho nejnebezpečnějšího druhu malárie, který dokáže člověka zabít během tří dnů.  Alice přitom sdělí homeopatům, že již dříve trpěla vedlejšími příznaky při používání konvenčních prášků proti malárii a že ji zajímá, zda existuje homeopatická alternativa.

 

Před návštěvou homeopatů však Alice zavítala na konvenční kliniku se stejným příběhem, což vedlo k dlouhé konzultaci. Zdravotní expert vysvětlil, že vedlejší účinky nejsou u tablet proti malárii neobvyklé, ale že je k dispozici celá škála jiných možností, takže lze doporučit jiný druh tablet. Expert zároveň zjišťoval detailní informace o zdravotní historii Alice a poskytl mnoho rad, například možnosti prevence bodnutí hmyzem.

 

Stejně, jako by to asi dělal každý mladý student, Alice na internetu vyhledala množství homeopatů. Poté navštívila nebo zavolala deseti z nich, většinou z okolí Londýna. Alice vždy tajně nahrávala a dokumentovala konzultaci.

 

Výsledky byly šokující.

 

Sedm z deseti homeopatů se ani nezeptalo na zdravotní historii pacientky ani neposkytlo žádnou radu ohledně prevence bodnutí. Ještě hůře, deset z deseti homeopatů doporučovalo místo konvenčních léků použít homeopatickou ochranu proti malárii, což efektivně vystavilo naší cestovatelku riziku rychlé smrti.

 

Pro prokázání údajné účinnosti homeopatie používali homeopaté anekdotickou evidenci (historky). Příklad u jedné homeopatky: „Jednou mi někdo řekl, že jel pracovně do Afriky a říkal, že lidé, kteří proti ní brali tablety, dostali malárii, ačkoli to byl nejspíše jiný druh, ne ten běžně rozšířený, ale lidé, kteří brali homeopatika, byli v pořádku. Vůbec neonemocněli.“ Také tvrdila, že homeopatie by mohla chránit i před žlutou zimnicí, úplavicí a tyfem. Jiný homeopat zkoušel vysvětlit mechanismus homeopatických přípravků: „Měly by snížit Vaši náchylnost k onemocnění; protože co dělají je to, že zařídí, že Vaše energie – Vaše životní energie – v sobě nemá díru ve tvaru malárie. Moskyti s malárií nemůžou přiletět a vložit ji tam. Ty přípravky to vyřeší.“

 

 

Výsledek obrázku pro HOMEOPATIKA png

 

 

Tento průzkum se konal před hlavní letní sezónou, takže se stal součástí kampaně varující cestovatele, že je velmi nebezpečné spoléhat v ochraně před tropickými nemocemi na homeopatika. V British Medical Journal je popsán případ ženy spoléhající na homeopatika při cestě do Toga v západní Africe, což vedlo k vážnému záchvatu malárie. Takže pak žena musela vytrpět dva měsíce intenzivní léčby...

 

KAMČA

 

 

 

Komentáře (4)add feed
... : *deeres*
Osobně jsem byla vždy přesvědčena, že homeopatie funguje jako placebo efekt. Nikdy jsem nemusela nic takového vyzkoušet, nemám žádnou osobní zkušenost a získala bych jí jenom jako úplně poslední možnost, kdyby doktoři nepomohli. Tím, že bych tomu nikdy nevěřila, tak by u mne nefungovalo ani to placebo, pokud není pravda, že homeopatika dokáží nastartovat vlastní imunitu.
Pokud bych jela někam, kde jsou viry, bacily a patogeny, mému imunitnímu systému zcela cizí, určitě bych nebyla taková blbka a neabsolvovala očkování.
Dodneška mne straší to, že populace od roku 1980 není očkována proti pravým neštovicím, nejenom česká. Jsou vymýceny, ale někde se přesto schovává vzorek. Už vidím, jak by celým novým generacím pomohla vakcína několikráte ředěná, kdyby nějaký terorista je vypustil.
říjen 23, 2018 08:31
... : David X
říjen 23, 2018 11:00
... : NČ
No, vono to s těma zázračnejma lékama je vůbec všelijaký. Tuhle jsem pozřel zázračnou modrou pilulku, a co byste řekli(y)? Jo, správně .............
říjen 23, 2018 15:07
... : doktor
NČ SUPER KOMENTÁŘ.
říjen 24, 2018 16:17
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]