![](http://obrazky.kudlanka.cz/BOLLAS.jpg) Zajímavé zjištění přišlo od Britů – a asi byste tomu nevěřili: brambory, ty obyčejné hlízy, jsou vlastně rostlinou nejbohatší na minerály a vitaminy. Jsou prý v mnohém užitečnější než zelí, banány nebo ořechy. Jejich pravidelná konzumace (zejména ve vařené formě) normalizuje mnoho funkcí organismu. (Nejužitečnější jsou brambory ve slupce.) Ale nesmírně zdravá je šťáva ze syrovných brambor.
Obsahují 5 krát více vlákniny než banán, mají velké množství
vitaminu C a také důležitý prvek selen, kterého je v bramborách více, než v
ořechách a semínkách. Obecně lze brambory charakterizovat jako komplex vitamínů
a stopových prvků v kombinaci pro člověka nejvyváženější. Plodina chudých,
která se vždy dočkala uznání až v období hladu, v sobě skrývá nepoznané
dovednosti.
![Výsledek obrázku pro health in potatoes png](https://askdrnandi.com/wp-content/uploads/2017/10/POTATOES.png)
Napadlo vás někdy vymačkat bramboru a získanou šťávu použít jako lék?
Pokud ne, tak vám vysvětlíme, co vše tato šťáva dokáže.
Podle lékařů obsahuje brambora polysacharidy (složité
sacharidy, které dodávají mozku sílu pracovat a jsou důležité i při hubnutí),
bílkoviny, vlákninu a esenciální aminokyseliny. Ani o vitamíny není v bramboře
nouze – najdete v ní vitamíny C, E, B, A, K, stejně tak i minerály jako hořčík,
železo, vápník, zinek, měď, fosfor a kyseliny jablečné a citronové.
Hojivé a regenerační účinky
brambor
Největším ozdravujícím kapitálem brambory je hlavně
látka zvaná alantoin. Tato látka má hojivé a regenerační účinky, urychluje
hojení sliznic i pokožky. Proto se také může použít jako kloktadlo při zánětech
ústní dutiny, aftech a u paradentózy.
Bramborová šťáva je zásaditá a tak je ideální pro
zklidnění trávícího traktu, léčení poruch trávení a při přebytku kyselin v
těle. Také je vynikající při hojení podrážděných střev.
Je to zázračný produkt pro gastrointestinální trakt:
Hojivý účinek má na poškozené sliznice žaludku,
hltanu, při žaludečních a dvanácterníkových vředech. Bramborová
šťáva také zabraňuje tvorbě vápenatých kamenů v močových cestách, snižuje hladinu
cholesterolu, odplavuje z těla kyselinu močovou.
Léčebné účinky brambory se v poslední době ukazují i
při léčení onemocnění jater, ledvin, vysokého krevního tlaku, cukrovky (bramborová
syrová šťáva má účinek na snížení cukru v krvi) a revmatismu (látka
alantoin má dobrý účinek na klouby).
Protože čistí tělo od toxinů, a tak samozřejmě člověka
zbavuje i kožních problémů. Je vynikající na ekzémy a akné - pomáhá uklidnit kůži.
A jak často a kolik?
Stačí jedna brambora týdně! Tělo na syrové brambory
není ve velké míře zvyklé. Nic se nemá přehánět – takže v onom jednom dni
maximálně jednu lžíci bramborové šťávy
půl hodinu před snídaní, obědem a večeří. Lidé si nejčastěji k bramborové
šťávě odšťavňují i sladkou mrkev, která zlepší chuť.
BOLLAS
|