O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ZAŠLÁ SLÁVA – PRAŽSKÝ SILÁK PDF Tisk E-mail
Středa, 05 září 2018
Přejít na obsah
ZAŠLÁ SLÁVA – PRAŽSKÝ SILÁK
Strana 2
Strana 3
Výsledek obrázku pro fRIDOLÍN HOJER
Patříte k těm, kteří rádi "mučí" své tělo v různých posilovnách a sportovních zařízeních? Ať ano či ne, domníváte se, že tato činnost je výdobytkem posledních let? V dnešním povídání vás vyvedu z omylu. Je tomu už více než sto let, přesněji na přelomu let 1907 a 1908, kdy si na Karlově náměstí č. 287/18 v Praze (v Ženíškově paláci) otevřel jistý Fridolín Hoyer svoji Hoyerovu školu pro všestranný výcvik těla pro pány, dámy a dítky v každém stáří.

 

 

 

 

 

http://img.reflex.cz/static/old_reflex/tistenyrx/2008/09/60-5.jpg

 

 

 

Fotografie siláka Hoyera doplnil  úsměvný (viděno dnešním pohledem) text na plakátech v následujícím znění: 

 

 

"Zdravý, nepřepínající tělocvik pro jednotlivce, kterým není možno zúčastniti se cvičení ve spolcích, a pro ty, kteří hledají odborné vedení a účelný systematický tělocvik.

 

Taktéž je určen pro slabé děti, školou povinné, jež nemohou zmoci únavu ve školních lavicích, trpící špatnou cirkulací krve, křivící se, aby srovnaly a upevnily své tělo...

 

Jste-li hubený, nervosní, chudokrevný, trpíte-li nezáživností, nespavostí, je-li Vaše srdce a plíce slábo a hrudník zúžený, čiňte něco proti tomu a svěřte se rukám majícím třicetileté zkušenosti o výchově a pěstění těla."

 
 

A zkušenosti nepochybně Fridolín Hoyer měl, jak zmíním později.  Zájem o jeho služby byl obrovský. Klienti žasli nad "vědecky konstruovanými přístroji s pružinami, táhly a závažím", mimochodem dovezenými z Paříže a Berlína. 

 

Rozvrh cvičení byl rozepsán pro dámy, pány, dítky, hochy, P. T. pražskou šlechtu, dále i pro pacienty za dozoru lékaře a také zájemce o rohování či zápas.

 

Nechyběl ceník služeb, informace o teplotě v sále i teplotě vody ve sprše, uváděn byl údaj 50 stupňů Reomíra.

(fotka: Fr. Hoyer na Podolské plovárně, 42 let)

 

 

 

Řekla bych, že na svoji dobu byl tento pán velmi zdatný nejen tělesně, ale především podnikatelsky. Jeho entuziasmus musel být obrovský. Do podnikání se vrhl s velkou vervou a zanícením a je dobře, že byl odměněn spokojenými klienty a zaslouženým úspěchem.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]