O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

DRUHÝ ROK REGISTRU SMLUV PDF Tisk E-mail
Pondělí, 09 červenec 2018
Přejít na obsah
DRUHÝ ROK REGISTRU SMLUV
Strana 2
1. červenec neznamená jen začátek školních prázdnin, ale také pomyslnou oslavu narozenin registru smluv. Díky registru se dá nově snadno dostat i do míst, kam se dřív dostávalo jen s největším úsilím. Případně se tam nedalo díky účelovým obstrukcím dostat vůbec. Jeden příklad za všechny - Pražský dopravní podnik, kde se člověk smluv musel i léta domáhat soudně. To už dnes naštěstí skončilo. Připomeňme si tedy s dvouletým výročím několik málo věcí, které se díky registru smluv povedly zjistit. O některých z nich jsme informovali v cyklu Minuty s registrem.

 

 

 

 

V Praze se například přišlo na to, že místopředseda ČSSD v Praze 14 Zdeněk Zadina a člen obvodního výkonného výboru ČSSD v Praze 14 Petr Ženíšek získali se svými úklidovými společnostmi Premio invest a Lasesmed na veřejných zakázkách z míst spoluovládaných ČSSD přes 1,5 miliardy. Část zakázek přišla z dopravního podniku, který spadal do gesce náměstka primátorka Krnáčové Petra Dolínka, jehož bratr Ondřej (taktéž člen ČSSD na Praze 14) dřív figuroval v - na Lasesmed - napojené firmě Ecomyčka.

 

Mimochodem pokračují i po zveřejnění kauzy. Ke starým zákazníkům Premio investu navíc přibylo po pražských subjektech ovládaných či spoluovládaných ČSSD i Generální finanční ředitelství.

Pokud zůstaneme v Praze, můžeme jako další zmínit velmi zajímavou Technickou správu komunikací. Na jejím příkladu je totiž exemplárně vidět, proč dřív politici odmítali pouštět zvědavce přes zákon o svobodném přístupu k informacím do městských akciových společností. Po nahlédnutí do registru smluv je to celkem jasné - v TSK to vypadá přesně tak, jak se díky dřívějším informačním obstrukcím dalo tušit.

 

Ve společnostech, kterým z TSK tečou miliony a více, najdeme politiky z pražských historicky či současně vládnoucích stran, na ně napojené právníky, nebo třeba také bývalého státního zástupce s pověstí zametače politických kauz, který po odchodu ze svého postu začal zastupovat Iva Rittiga.

 

Vedle samospráv a městských společností se podařilo nově částečně nahlédnout také do hospodaření Pražského hradu a Lesní správy Lány. Tam, jak se zdá, čile kraluje prezidentský kancléř Vratislav Mynář.

 

Z registru smluv vyplynulo například to, že právní zastoupení a veřejné zakázky Lánech zajišťuje brněnská advokátní kancelář Halva & Olejár. Lidé z této advokátní kanceláře seděli - stejně jako pan Mynář - i ve společnosti Tessile ditta services, která vymáhala pohledávky od Pražského dopravního podniku.

 


 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]