O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

DRUHÝ ROK REGISTRU SMLUV PDF Tisk E-mail
Pondělí, 09 červenec 2018
Přejít na obsah
DRUHÝ ROK REGISTRU SMLUV
Strana 2

 

 

 


Právní služby Lánům poskytuje i další brněnská advokátka Barbora Klouda Jestřábová, která sídlí na ulici Hlinky. Nebude asi úplně náhoda, že ve stejném domě sídlí i další advokáti - Jiří Jestřáb a Richard Tománek. Kromě jiných věcí tito pánové panu Mynářovi zajišťovali nadmíru výhodnou a nepochybně křišťálově čistou koupi jeho pražské vily.

 

Technický dozor v Lánech při zpevňování svahů pak dělala (opět) brněnská společnost Geotest, ve které najdeme pana Martina Teyschla. Ten zase sedí v Mynářem spoluzřizovaném nadačním fondu Pomocná škola a praktická škola Vřesovice. Není tedy celkem divu, že se o "Mynářovy" Lány opakovaně začala zajímat policie. Můžeme hádat, zda ji v práci nepomohl třeba právě registr smluv.

 

Z registru se dají vyčíst i informace o dotacích. Díky tomu se aktuálně povedlo zjistit, že v Česku zjevně panuje nešvar rozdávat peníze určené pro malé a střední podniky podnikům velkým. Dvě z takových nalezených dotací obdržely společnosti vlastněné Agrofertem, takže věc začal koncem června opět neúnavně vyšetřovat Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF). Mluví se o dalším Čapím hnízdě. Pokračovat by se takto dalo dál a dál - přes velké systémové kauzy typu smluv na lékové bonusy v nemocnicích, přes středně významné informace, jako je ta o náhlém zbohatnutí a četných zakázkách druhého muže SPD a přítele Tomáše Hrdličky Radima Fialy, až po ty drobné, jakými byl například velmi slušný plat bývalé moderátorky a odbornice na PR Mirky Čejkové, kterou na ministerstvu zemědělství zaměstnal ministr za ANO Mílek.

 

 

Kromě samotných kauz a pochybení

pak z analyzování registru smluv obecně vyplývají - kromě dalších –

i tyto dvě nepěkné věci: 

 

 

1) po celém Česku se v městských částech, městech, krajích či obecních a státních společnostech bohužel pravidelně objevují u dodavatelů veřejných zakázek firmy vlastněné, spoluvlastněné či nějakým obsazené politiky. Často jsou ze stejné strany, která ovládá či spoluovládá radnici, kraj či onu obchodní společnost. Nejčastěji se to týká, asi poměrně logicky, zejména našich dvou kdysi největších stran. V poslední době se čím dál častěji objevují i firmy členů hnutí ANO.

 

2) Z některých obecních či státních subjektů odcházejí spřízněným firmám přes různé objednávky a podlimitní nesoutěžící se zakázky malé a dříve neviditelné částky. V některých případech ovšem dlouhodobě a systematicky, takže celková částka může během let dorůst úctyhodných rozměrů: desítek či stovek milionů, případně i více. Nyní už je na ně ovšem vidět a dají se snadno dohledat a posčítat.

Bude nepochybně moc zajímavé sledovat, jak se bude vyvíjet situace kolem registru smluv dál. Vzhledem k tomu, jaké "poklady" se z něj sypou, tak by bylo bláhové si myslet, že se zde v budoucnu nenajdou jak viditelné, tak záludnější a skrytější snahy o to, aby na veřejné peníze bylo vidět raději zase o něco méně.

 

 

Registr smluv bude fungovat jako dobrý lakmusový papírek

ke sledování a vyhodnocování těch, kteří to (ne)myslí s transparentností a bojem proti korupci

opravdu vážně.

 

DAN URBÁNEK,

Analytik NFPK

 

 

Komentáře (1)add feed
... : *deeres*
Tohle, když člověk čte, tak akorát dostane vztek, co všechno je možné. Jsem zvědavá na metro D, to bude zase černá ďoura, jak ve vesmíru, co požere všechno v dosahu.
červenec 10, 2018 10:54
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]