O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

NAŠI V NĚMECKU PDF Tisk E-mail
Pondělí, 21 květen 2018
Související obrázekV Německu pracuje přes 50 tisíc Čechů a každým rokem jich přibývá. Spousta z nich do práce denně dojíždí z Čech, a to hlavně do Bavorska. Například některé bavorské nemocnice by bez českých lékařů musely zavřít. Podle čerstvé statistiky německé lékařské komory loni ve Spolkové republice pracovalo 1 111 českých lékařů, což je o 4,5 procenta více než v roce předchozím. Většina českých lékařů pracuje v nemocnicích.

 

 

 

 

 

 


Výsledek obrázku pro jobdays medizin und gesundheit

V bavorském pohraničí je podle poměrně dost českých lékařů, ale ve srovnání s počtem níže kvalifikovaných zaměstnanců, jako například zdravotních sester, kuchařů, pracovníků v gastronomii či pohostinství, je stále jejich velmi málo.

 

Typický český zaměstnanec v Bavorsku je muž ve věku od 25 do 54 let, asi jen třetina Čechů pracujících v Bavorsku jsou ženy. Přibližně dvě třetiny Čechů jsou zaměstnány ve službách, převážně v pohostinství, skladech a logistice. Zbývající třetina pracuje v průmyslu, a sice ve stavebním, spotřebním nebo elektronickém.

 

Češi jsou pro Němce žádanější než pracovní síla z jiných zemí. Bavorští zaměstnavatelé Čechům vzdělání bez problémů uznávají, jen by si  přáli, aby výuka na české straně byla více praktická a nejen teoretická. Němci obdivují jejich odbornost i jazykovou znalost. Práci slibují proto i čerstvým absolventům.

  

Bavorské úřady práce v českém pohraničí samy organizují akce, na kterých verbují nové zaměstnance. Česká města se k tomu v dobách vyšší nezaměstnanosti stavěla kladně, to se ale mění. „Teď je naopak nezaměstnanost v Čechách velmi nízká, začínají tu chybět kvalifikované pracovní síly a města si již nepřejí, aby lidé odcházeli za prací do zahraničí. Podobné akce se však přesto i nadále konají.

 

 

Často je aktivně hledají samy firmy, které organizují pracovní veletrhy například v Plzni, a navíc v Bavorsku existují welcome centra, jež poskytují poradenství zaměstnancům veškerých národností, i když pro radu si tam chodí nejčastěji právě Češi.

 

 

  d@niela

A kdopak bude pracovat tady doma?

 

 

Komentáře (6)add feed
... : Josef Kouba
V Kanadě i USA je studium medicíny, práv a jiných universitních oborů velice drahé. Nevím co studium stojí v Čechách. Ale pokud je to stále jako za komunistů téměř grátis, tak je to nespravedlivé k daňovým poplatníkům, pokud po studiích odejdou pracovat za hranice.
květen 22, 2018 05:07
... : NČ
Kdo bude pracovat tady doma? To je vyřešeno. Na jižních březích Středoz. moře čekají miliony inženýrů a lékařů na převozníky.
květen 22, 2018 06:36
... : Nona
Myslím si, že lékařů je u nás nedostatek. Moc k nim nechodím, ale právě včera jsem se chtěla objednat na oční a zjistila jsem, že první volný termín je počátkem srpna. Takže když potřebuji preventivní prohlídku, případně silnější brýle, budu v práci mžourat ještě 2,5 měsíce, než se dostanu k doktorovi....
K praktické doktorce to samé, člověk se musí obrnit trpělivostí. Tam to sice není na objednání, ale minimálně 4 hodiny si člověk počká....
Snažím se k doktorovi téměř nechodit, ale někdy se bez nich člověk zkrátka neobejde....

květen 22, 2018 06:53
... : mia I
Dani zrovna včera jsem zachytila v rádiu, že z Ukrajiny budou nabírat nějaký větší množství ošetřovatelek. A naše jdou do Německa.. Je to všechno o penězích, pokud by tu měli ti lidé plat vyšší, nemuseli by jít za lepším. Kamarádky dcera má partnera z Jižní Ameriky, který u nás vystudoval na lékařské fakultě. Moc si všeho vážil, dělal v jedné pražské nemocnici, ale těch přesčasů a mzda nic moc. A to šlo o nemocnici, kde se léčil kdysi i Havel. Pokud byl sám, o. k. Ale taky chtěli rodinu. Tak odešli do Švédska. Tam má on volné víkendy dokonce.

Není to v pořádku, to už jsem kdysi na Kudle psala, že pokud tu ti lidé vystudují , měli by tu také odvést do systému zase zpět finance. Ač máma vysokoškolačky, psala jsem tehdy, že vysokoškolská studia by měla být částečně zpoplatněná, protože vysokoškolské studium je nadstandard. A kdo by byl méně majetný, doložil příjem rodiny, tak samozřejmě úlevy.

Já považuji období těch tří let , kdy byla holka v Německu za jedno z nejlepších. Naučila se řeč, neznala co to je nemít v peněžence vymeteno, hlavně těch výletů co si udělala. Kolik míst viděla. Jezdit takhle od nás s cestovkou, tak by ji to stálo pěkný balík peněz. A taky hlavně poznala, že jak se říká, všude chleba o dvou kůrkách. Ten blahobyt Němců je tvrdě vykoupený disciplínou, každodenní mnohahodinovou prací, není tam všechno na růžovém obláčku. Aby tam všechno fungovalo, tak jak funguje, všechno je tvrdě sešněrováno řadou předpisů, nařízení. Ono by to asi ani jinak nešlo, když má tak velký stát prosperovat.

Kluk je tam pořád. Nezapomínejme, že tady s těmi důchody je to všelijaké a třeba náš kluk je tam hlavně proto, aby alespoň nějaký jistý "obolus" na stáří bral. Ještě se nestalo, že by neměl 15. peníze na účtě jako se to stává lidem tady. Jinak ve fabrice se musí makat jako tady , ještě možná víc. Jemu to nevadí. Vztahy mezi lidmi jsou tam pěkné, lidé se k sobě chovají ohleduplně, kultivovaněji. Pokud tam vznikne nějaký nešvar, tak za ním prý bohužel většinou stojí Češi. To ovšem říkala i moje sestra kdysi, když dělala ve fabrice, která patřila Němcům - nejvíc sviňáren dělal ne Němec, ale český mistr.

Kluk chce jít někam víc do vnitrozemí. Jeden z důvodů proč se držel u hranic , blízko domů, už pominul (tátovo onemocnění) a taky na rozkoukání bylo příhraničí ideální. Teď už ho to táhne jinam. Jo a taky říkal (když se článek týká lékařů), když byl na očkování proti tetanu, že jeho lékařka v Německu je docela taková povídavá. Tak , že říkala - v nemocnici ve městě měla určitý plat. Koupili s manželem dům v bavorském příhraničí , v soukromé praxi mají několikanásobně víc. Barák co koupili velký, ale starší. V přízemí recepce, dvě ordinace, nahoře bydlí.
květen 22, 2018 07:44
... : mia I
napsala jsem špatně, opravuji - neznala, co to je mít v peněžence..
květen 22, 2018 07:47
... : doktor
Dani,každý den na tvou otázku dávají v TV: Ukrajina,Rumunsko,Mongolsko,Polsko a Slovensko.Ukrajinci jsou prý nám nejblíže.
květen 23, 2018 12:30
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]