O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

POUZE TŘI DNY PRÁCE? PDF Tisk E-mail
Úterý, 15 květen 2018

Japonská univerzita KEIO vTokiu - Kanagawa, v jedné z největších metropolí světa, je úžasné místo pro učení, růst a spojení s odborníky celého světa. Provádí se tam vynikající výzkumy ve stovkách laboratoří. Jedním z profesorů je Colin McKenzie, který vedl následující výzkum. Podle něj by lidé nad 40 let měli pracovat pouze 3 dny v týdnu.

 
 
 
 

Uvedená studie zahrnovala 3500 mužů a žen, u nichž výzkumníci zkoumali jejich pracovní zvyklosti a to, jak ovlivňují jejich kognitivní funkce. První část testů se soustředila na měření funkcí mozku, jako jsou paměť, logické zdůvodňování a abstraktní myšlení. Druhá část se pak zaměřila na zkoumání jejich znalostí. Vědci došli k závěru, že výkon mozku byl u účastníků studie nejvyšší tehdy, když pracovali zhruba 25 hodin týdně. Zhruba to odpovídá 3 dnům s 8 hodinovou pracovní dobou. Při práci 45 hodin týdně se výkonnost účastníků snížila, protože tehdy už nastupoval účinek stresu a únavy.

Podle jednoho ze tří autorů studie, Colina McKenzieho, profesora ekonomie z KEIO univerzity, úroveň intelektuální stimulace, kterou poskytuje práce, závisí právě na počtu odpracovaných hodin. Práce se tak stává dvousečným mečem. Nejprve stimuluje aktivitu mozku, ale po překročení určité hranice dochází ke stresu a únavě. To má pak na kognitivní funkce přímo zničující účinek.

 

 
Pracovní doba ovlivňuje lidi ve středním a pokročilejším věku

 

Kromě již uvedeného vlivu na mozek má počet odpracovaných hodin vliv i na udržování si mentální svěžesti u lidí ve středním a pokročilejším věku. Jak uvádí prof. McKenzie, práce v objemu 40 hodin týdně, což je klasická pracovní doba, má na mozek sice lepší vliv než žádná práce, ale nedosahuje se při ní maximální efekt práce na mentální stimulaci. Výzkum vzal v úvahu ekonomickou a subjektivní pohodu lidí, jejich rodinné struktury a zaměstnání. Výsledky prokázaly, že účastníci, kteří pracovali 25 hodin týdně, měli tendenci dosahovat nejvyšších výsledků.

 

Vliv odpracovaných hodin na mozkové funkce bude zřejmě odlišný v jednotlivých zemích. Mozek totiž ovlivňují i ​​další faktory, jako jsou druh práce (manuální versus duševní), intenzita jejího vlivu na mozek, aktivity po práci a podobně. Abychom to shrnuli – práce na klasický plný úvazek má pro lidi nad 40 let a jejich mozkové funkce negativní vliv. Je to sice lepší, než nepracovat vůbec, ale výrazně horší, než při ideálních 25 hodinách za týden.

 

zdroj: 
Související obrázek
 
 
 
 
 
Komentáře (1)add feed
... : doktor
Zkuste přesvědčit zaměstnavatele a vládu,že za tři dny lidé odvedou stejný rozsah práce jako za celý pracovní týden.Myslím,že výzkum pana prof.McKenzie je nebude zajímat.
květen 16, 2018 12:17
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]