O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

CHYBAMI SE ČLOVĚK UČÍ - DNES V ČEŠTINĚ PDF Tisk E-mail
Středa, 16 květen 2018

Výsledek obrázku pro MOJE ČEÅ TINA PNGChybami se člověk učí, pojďme se tedy poučit z chyb druhých a sami se tak třeba vyhneme chybnému psaní některých slov a slovních spojení. Budu čerpat inspiraci z dětské knížky plné říkadel o zvířátkách. Protože ani knihám se chyby občas bohužel nevyhnou...

 

 

 

 

 

 

 

 Víte, proč je červeně zvýrazněné slovo špatně?

 

Podstatné jméno tchyně patří mezi ta slova, ve kterých mnozí z nás chybují, aniž by to vůbec tušili. Nesprávná podoba tchýně je už tak zažitá, že správné psaní tohoto slova vyvolá více komentářů než to chybné. Slovo tchyně ale opravdu píšeme s krátkým tvrdým Y.

 

 Může za to jeho zvláštní způsob tvoření. Zatímco drtivá většina jmen ženského rodu vznikla přidáním nějaké přípony k základu slova (například let – letkyně, král – královna, žák – žákyně), tak slovo tchyně bylo vytvořeno tzv. resufixací. To znamená, že jsme vzali slovo tchán, odpojili z něj příponu -án a místo ní dali ke slovo příponu -yně.

 

Máme tedy: tch + yně = tchyně

 

Podstatné je si pamatovat, že slovo tchyně vzniklo pomocí přípony -yně stejně jako například slova žákyně, bohyně či kolegyně. Ke psaní dlouhého ý není ve slově vůbec žádný důvod.

 

 

Jana Skřivánková


 

 

 

Komentáře (9)add feed
... : NČ
Jo, tak je to pravopysně správně. Votom žádná. Akorát to nejde z huby a je teda otázka, jestli by zrovna v tomhle případě nemělo psaný slovo spíš kopírovat vyslovený.
Určitě nikoho nenapadne vyslovovat "žákýně", "bohýně", to je jasný.
Jinak ovšem ten slovní základ "tch", bych řek, že výstižně vyjadřuje, jakej vztah jsem k ní měl a určitě v tom nejsem sám.
Brýtro všem.
květen 17, 2018 06:53
... : mamča
Tchyně zní snad ještě hůř, než tchýně, Skoro jako bachyně, Krokyně, otrokyně...apod. smilies/cheesy.gif

NČ : Co je zajímavé, že tchýně se zpravidla netěší velké oblibě, není-li přímo nenáviděna a nejsou-li jí přičítány ty nejhorší vlastnosti.
A tak, jak jsme měly my ženy-matky nevalný vztah se svojí tchýní, protože vždycky všechno věděla líp, dřív a všude byla dvakrát, stáváme se bez vlastního přičinění v dospělosti našich dětí tchýní. smilies/angry.gif
Sice se snažím nevměšovat do vztahů svých dětí, ale stejně jsem prostě, ať chci nebo nechci, tchýně. smilies/grin.gif
květen 17, 2018 07:43
... : NČ
Každej máme, mamčo, nějaký osobní zkušenosti. Já jo. Ono to je nejvíc takový to pozvolný, až nenápadný, citový vydírání svýho dítěte. Jistě jsou i docela normální maminy - tchÝně, těm ale říká "mami" i partner(ka) jejich dítka.
Strašně moc záleží na tom, aby se partneři nepostavili proti sobě, jeden z nich na stranu svý mámy. Což je ovšem právě při tom citovym vydírání někdy dost těžko proveditelný, protože syn (dcera) vydírání odmítají vzít na vědomí.

Poradit, pomoct, to určitě jo a kdykoliv. Ale JEDINĚ, pokud o to mladí sami požádají. A já, coby starej (nebo ty, coby stará) zase nebejt ukřivdění (neřku-li brečet), když radu neposlechnou! A když neposlechnou a spálej se, tak se vyvarovat slov "vidíte, kdybyste mě poslechli...", nýbrž bejt zase připravení kdykoliv pomoct, ale JEDINĚ, pokud o to požádají.
květen 17, 2018 08:14
... : *deeres*
Já mám problém s výjimkou a také s ředitelem. To vždycky musím přemýšlet, co je vlastně dobře. Ale nic to není proti obecně rozšířenému, podmiňovacímu byste/abyste. Nikoho by nenapadlo napsat
"aby chom" pokud to má správně, tak napíše abychom. Ale neustále na diskuzích čtu "aby jste", "aby jsme", nebo dokonce "abysme".

"Děti, na co si hrajete?"
"Na maminku a tatínka."
"A proč mezi sebou máte toho buldoka?"
"No, to je přece tchýně."

Taky jsem zlá tchýně, co ví všechno úplně nejlíp. smilies/grin.gif
květen 17, 2018 09:25
... : doktor
Hezky jsem si vaší pálkovanou vychutnal.Díky a Ahoj.
květen 17, 2018 12:29
... : mamča
Mně by přišlo divné, kdyby mi snachy říkaly mami. Maminku má každý z nás jenom jednu na světě. U nás se to vyřešilo tím, že si mládež pořídila potomstvo, takže mi i snacha říká babi, ale na rozdíl od vnoučat mi vyká.
Mám to tak dodnes i se svojí tchýní, a vyhovuje nám to oběma.
Jasně, že nevyžádané rady neposkytuju a komentování výchovy se zdržím. Každá doba má svoje a nejspíš je to tak správně.
květen 17, 2018 12:53
... : mamča
*deeres*
Ředitel ředí (nejspíš barvu ředidlem), zatímco řiditel řídí (školu, podnik, apod.).
Proč je správně to první, nechápu, jako jsem dodnes nepochopila název školy : Střední průmyslová škola zeměměřická.
Očekávala bych zeměměřičská, když jsou to zeměměřiči a přeměřují Zeměkouli.
Přesto je zeměměřická správně.
Hmmm, ta čeština je stejně komplikovaný jazyk. Jak se ho mají naučit cizinci, když i našinec občas váhá, co je a co není správně ?
květen 17, 2018 12:59
... : Sidon
No, na Moravě v některých lokalitách, to máme ještě trošku komplikovanější, píšeme tlačenka a čteme presbuřt.

D smilies/grin.gif
květen 17, 2018 16:11
... : doktor
Sidone,tak to jsi zaválel.
květen 18, 2018 12:23
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]