Nedávno mi jedna kamarádka poslala dobrou radu, jak šikovně na
spáleniny. Já si vždycky pustím na spáleninu studenou vodu z kohoutku. Asi i vy. Ale ona
mi poslala tento text, který vypadá docela zajímavě – co vy na to? Nejspíš je
to zkušenost „z Ameriky“:
Před nějakou dobou jsem vařila kukuřičné klasy a píchla
jsem vidličkou do vařící vody, abych zjistila, jestli je kukuřice hotova.
Minula jsem ale kukuřici a má ruka se ponořila do vařící vody. Můj kamarád,
který je vietnamský veterán, k nám přišel právě v okamžiku, kdy jsem
skučela bolestí. Zeptal se, jestli někde nemám trochu obyčejné mouky. Vytáhla
jsem ze spíže pytlík mouky a on mi do něj strčil popálenou ruku.
Řekl, abych ruku v mouce nechala deset minut, což jsem
udělala. Řekl, že ve Vietnamu, jeden voják začal hořet, a oni v panice na něj
vysypali pytel mouky, aby uhasili plameny. Jenomže se jim podařilo nejen uhasit
plameny, ale ten chlapík na sobě pak neměl ani jediný puchýř! Ve zkratce
konec tohoto příběhu - nechala jsem ruku v mouce deset minut, pak jsem ji
vytáhla a ruka nebyla červená, nebyl na ní žádný puchýř a já jsem ani necítila
žádnou bolest. Po této zkušenosti mám v ledničce stále pytlík mouky a kdykoli
se popálím, studená mouka je ještě lepší, než mouka v pokojové teplotě.
Od té doby jsem neměla ani jednou puchýř a dokonce ani červenou skvrnu.
Zkuste to, vyzkoušejte tuhle radu. Protože pytlík mouky
máme přeci doma všichni…
-doktor-
A JAK
TO VIDÍ LÉKAŘI?
![Související obrázek](https://img.blesk.cz/img/1/normal620/2315310-img-zena-zraneni-ruka-zavazana-ruka-obvaz-v0.jpg?v=0)
Při popálení se často vytvoří puchýře a lidé pak řeší dilema, zda je mají
propíchnout. „Mně osobně babička puchýře propichovala jehlou, na které
byla nit, aby po niti tekutina vytékala. Nejlépe je ale puchýře prostřihnout,
obsah vytlačit a opatrně puchýř přiložit zpět na spodinu, aby v tu chvíli
tvořil přirozený biologický kryt.
Když se puchýř utrhne, je hlavní, aby nedošlo ke znečištění. Pokud není po
ruce sterilní krytí, je ideální dát postiženou část těla pod vodu. Proud
z kohoutku může být příliš silný a způsobovat bolest, nejlepší je proto
sprcha.
Není rozhodně pravda, že když se popálená
část dá do mouky, nevznikne puchýř. Na popáleniny by se neměla dávat ani zubní
pasta, česnek nebo dokonce sůl, jak někdy lidé tvrdí.
Pokud se popálený dostane do šoku (je
neklidný, zmatený), dříve se uvádělo, že se mu mají dávat tekutiny. To také už
ne, lepší je jen zvlhčovat rty nebo dát cucat kostku ledu: Nedávat pít nic,
pokud se pacient dostane včas do nemocnice, může jít okamžitě na sál a pak by
pití bylo na škodu. Na škodu ale není, pokud se popálené místo polije
alkoholem. Jak se alkohol vypařuje, tak spodinu chladí. Lze použít i bílek,
který na spodině vytváří ochrannou vrstvu. (zdroj: internet)
|