O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

JAK A CO NA SPÁLENINY PDF Tisk E-mail
Neděle, 29 duben 2018

Nedávno mi jedna kamarádka poslala dobrou radu, jak šikovně na spáleniny. Já si vždycky pustím na spáleninu studenou vodu z kohoutku. Asi i vy.  Ale ona mi poslala tento text, který vypadá docela zajímavě – co vy na to? Nejspíš je to zkušenost „z Ameriky“:


 

 

 

 

 

Před nějakou dobou jsem vařila kukuřičné klasy a píchla jsem vidličkou do vařící vody, abych zjistila, jestli je kukuřice hotova. Minula jsem ale kukuřici a má ruka se ponořila do vařící vody. Můj kamarád, který je vietnamský veterán, k nám přišel právě v okamžiku, kdy jsem skučela bolestí. Zeptal se, jestli někde nemám trochu obyčejné mouky. Vytáhla jsem ze spíže pytlík mouky a on mi do něj strčil popálenou ruku.

 

Řekl, abych ruku v mouce nechala deset minut, což jsem udělala. Řekl, že ve Vietnamu, jeden voják začal hořet, a oni v panice na něj vysypali pytel mouky, aby uhasili plameny. Jenomže se jim podařilo nejen uhasit plameny, ale ten chlapík na sobě pak neměl ani jediný puchýř!  Ve zkratce konec tohoto příběhu - nechala jsem ruku v mouce deset minut, pak jsem ji vytáhla a ruka nebyla červená, nebyl na ní žádný puchýř a já jsem ani necítila žádnou bolest. Po této zkušenosti mám v ledničce stále pytlík mouky a kdykoli se popálím, studená mouka je ještě lepší, než mouka v pokojové teplotě.  Od té doby jsem neměla ani jednou puchýř a dokonce ani červenou skvrnu.

 

Zkuste to, vyzkoušejte tuhle radu. Protože pytlík mouky máme přeci doma všichni…

-doktor-

 

 

A JAK TO VIDÍ LÉKAŘI?

 

 

Související obrázek

Při popálení se často vytvoří puchýře a lidé pak řeší dilema, zda je mají propíchnout. „Mně osobně babička puchýře propichovala jehlou, na které byla nit, aby po niti tekutina vytékala. Nejlépe je ale puchýře prostřihnout, obsah vytlačit a opatrně puchýř přiložit zpět na spodinu, aby v tu chvíli tvořil přirozený biologický kryt.

 

Když se puchýř utrhne, je hlavní, aby nedošlo ke znečištění. Pokud není po ruce sterilní krytí, je ideální dát postiženou část těla pod vodu. Proud z kohoutku může být příliš silný a způsobovat bolest, nejlepší je proto sprcha.

 

 

Není rozhodně pravda, že když se popálená část dá do mouky, nevznikne puchýř. Na popáleniny by se neměla dávat ani zubní pasta, česnek nebo dokonce sůl, jak někdy lidé tvrdí.

 

Pokud se popálený dostane do šoku (je neklidný, zmatený), dříve se uvádělo, že se mu mají dávat tekutiny. To také už ne, lepší je jen zvlhčovat rty nebo dát cucat kostku ledu: Nedávat pít nic, pokud se pacient dostane včas do nemocnice, může jít okamžitě na sál a pak by pití bylo na škodu. Na škodu ale není, pokud se popálené místo polije alkoholem. Jak se alkohol vypařuje, tak spodinu chladí. Lze použít i bílek, který na spodině vytváří ochrannou vrstvu.

 

(zdroj: internet)

 

 

Komentáře (1)add feed
... : mia I
doktore dík za radu. Jako malým nám maminka dávala na opařeninu z vaječné skořápky tu bílou blánu.
duben 30, 2018 18:52
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]