O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ENZYM, KTERÝ LIKVIDUJE PLASTY PDF Tisk E-mail
Středa, 25 duben 2018
Výsledek obrázku pro PET LAHVE, vorvaň ve španělskuMalý, nenápadný enzym, který vznikl úplnou náhodou. Mohl by být ale odpovědí na rostoucí množství plastového odpadu ve světě. Britští a američtí vědci při studiu jedné bakterie vyrobili a následně ještě zdokonalili enzym, který dokáže rozložit i plastové lahve. Zmutovanou látku vytvořili vědci z univerzity v britském Portsmouthu a z Národní laboratoře pro obnovitelné zdroje energie v americkém Coloradu.

 

 

 

 

 

 

Skupina odborníků se přitom původně zabývala bakterií s názvem Ideonella sakaiensis, kterou v roce 2016 objevil jiný tým výzkumníků v Japonsku. Ten zjistil, že bakterie obsahuje dva enzymy, které dokážou likvidovat takzvaný polyethylentereftalát, známý pod zkratkou PET. Tvoří asi 20 procent z celkové světové produkce plastu. Britští a američtí experti tedy začali zkoumat vlastnosti bakterie a během svých pokusů vynalezli zmutovanou bílkovinu.

 

 

plastic_earth.jpg V současnosti trvá tomuto enzymu několik dní, než začne plast požírat. V oceánech přitom takový proces zabere dlouhá léta. Odborníci jsou navíc poměrně optimističtí a věří, že v budoucnu se tato nová metoda ještě zefektivní.

 

V ideálním případě by enzym lahve přeměňoval na původní suroviny, z nichž by se daly znovu vyrobit PET lahve. Ve výsledku by tak nebylo potřeba produkovat tolik nového plastu. 

 

Plastové lahve jsou pro životní prostředí skutečným oříškem, se kterým si moc organismů neumí poradit. Předchozí výzkumy ukázaly, že užitečné mohou být některé houby, ale zdaleka nejde o tak efektivní nástroj, jaký představují tyto nové enzymy. 

 

Vždyť každou minutu se na světě prodá okolo jednoho milionu plastových lahví a zhruba jen 14 procent z nich se recykluje. Mnoho z nich skončí v oceánech, kde výrazně škodí mořskému životu a potažmo i lidem, kteří pak mořské plody jedí. 

 

 

Na konci února vyplavilo moře na jižním pobřeží Španělska mládě vorvaně. V jeho útrobách se nacházelo dvacet devět kilogramů odpadu včetně plastových tašek nebo barelů...

 

d@niela

 

P. S. Ve Středozemním moři právě teď plave přes 1,2 milionu mikroplastů na kilometr čtvereční a patří k nejznečištěnějším na světě. Ryby si často plastový odpad pletou s jídlem a snědí ho. Evropská unie slíbila vyčlenit 550 milionů eur na zlepšení oceánského životního prostředí. Vědci v současné době zkoumají, jestli mohou mikroplasty ohrozit i lidi, kteří ryby řadí na svůj jídelníček. 

 

 

 

 

Komentáře (4)add feed
... : *deeres*
Asi v 69. roce jsem byla v Benátkách. Plastové láhve tehdy sice už byly , ale nikoliv PET láhve na jedno použití i igelitů bylo poskrovnu. Dělaly se z něho třeba pláštěnky a vypadal trochu jinak, než dnešní běžné sáčky a tašky.
V Benátkách jsme měli rozchod a já se courala úplně někde jinde, než je turistická trasa a už tehdy bylo moře podél břehu neskutečně zasviněné, plné odpadků.
duben 26, 2018 10:06
... : opas
Kdo byl někdy v Africe, Indii nebo Číně, tak asi viděl, jak se tam s odpady zachází.
Evropani sice jsou taky čuňata, ale dovolil bych si tvrdit, že minimálně 2/3 bordelu ve Středozemním moři je z Egypta, Tunisu a Maroka.

Tyhle články i fotky jsou smutné. Dobře, co dál?
duben 26, 2018 10:47
... : d@niela
Opasi - co dál?

tak čti líp: " Britští a američtí vědci při studiu jedné bakterie vyrobili a následně ještě zdokonalili enzym, který dokáže rozložit i plastové lahve. V současnosti trvá tomuto enzymu jen několik dní, než začne plast požírat.

to je přeci super vyhlídka, ne? Nebude to asi ještě letos, ale snad, snad v příštích letech se to povede nějak vyčistit.
Mj. a ono se - mezi náma - nejedná jen o móře. Stačí se podívat na nějaký naše potůčky, lesíčky okolo měst... Jednoduše lidi jsou neuvěřitelní bordeláři.

Musí se přitvrdit. Pokuty, pokuty, co to půjde.



Např. pokud se jedná o "pozůstatky po pejscích": v NY je za hovínko na ulici až $450!
No, krát cca 20 - je to docela dost... Ale je pravda, že to tam není tak po... jako tady.


duben 26, 2018 11:52
... : NČ
No dobrý. Požírá plasty. A pak jako z nich vybleje co? A sorry jako - co ještě požírá, mimo plastů? Co když třeba játra, mozeček, brzlík, nebo rovnou celý lidi? Ne teda, že by lidí bylo málo, zejména někde a někerejch (nebudu uvádět, abych zase nebyl za rasýstu), ale třeba mně osobně by se dost eklovalo, bejt sežranej zrovna enzýmem.
duben 26, 2018 13:40
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]