Je to neuvěřitelné, ale je to pravda - přes 350 milionů lidí na světě trpí depresí. Trápí je smutek, plačtivost, snížené sebevědomí, pocit beznaděje a neschopnost radovat se... Všemožné výzkumy se již dlouhou dobu snaží přijít na to, co depresi způsobuje a jak ji úspěšně (a bez vedlejších účinků) léčit. Kromě možného vyššího obsahu těžkých kovů či vysoké hladiny histaminu v těle, se deprese spojuje i s nějakým nedostatkem.
Ať už je to nedostatek mastných kyselin (Omega-3), nedostatečná funkce štítné žlázy, nedostatečná produkce hormonů, nedostatek aminokyselin, a také nedostatek vitaminů a minerálů. Nu, a podle nedávno pořízené studie se zjistilo, že vyšší přísun hořčíku pomáhá na lehkou až střední depresi úplně stejně, jako tradiční SSRI antidepresiva. Ovšem - bez jejich vedlejších účinků.
Emily Tarleton, MS, Rd, CD, vystudovala postgraduál biovýživy, klinických a translačních věd a v současné době pracuje jako manažerka výzkumu na Vermontské Universitě klinického výzkumného centra. Výsledky její studie ukázaly, že podávání hořčíku při léčbě mírné až středně těžké deprese je bezpečná a srovnatelně účinná varianta s léčbou tradičními SSRI léky. Studie se účastnilo 126 pacientů trpící depresí. Aktivní skupině bylo podáváno 248 miligramů hořčíku denně po dobu šesti týdnů, kontrolní skupina neužívala nic. U dospělého člověka je denní doporučená dávka 300 - 450 mg, takže je jasně vidět, jak i minimální změna může ukázat maximální účinky. Výsledky prokázaly vysoké klinické zlepšení u pacientů užívajích hořčík jak u deprese, tak u příznaků úzkosti. Navíc, pozitivní účinky hořčíku se začaly projevovat velice rychle, a na rozdíl od běžných antidepresiv byl hořčík dobře snášen – což u nasazení jakýchkoliv antidepresiv „nehrozí“. Je nutno léky brát určitou dobu, než vůbec začnou účinkovat, a navíc, některé mají vyloženě špatné vedlejší účinky. Výsledky byly stejné bez ohledu na věk, pohlaví, nebo druh dříve užívaných antidepresiv. Je dokázané, že zvýšenou potřebu hořčíku mají lidé s vyšší psychickou zátěží (vyčerpání, stres), fyzickou zátěží (sportovci, těžko pracující), lidé s chronickým únavovým syndromem, alkoholici, ženy na hormonální antikoncepci, těhotné a kojící. Nedostatek hořčíku - magnézia (Hypomagnesemie) vykazují lidé trpící cukrovkou, vysokým tlakem, migrénou, různými problémy s nedostatečným prokrvením - - - ischemická choroba srdce – zvýšení přísunu magnesia snižuje intenzitu a frekvenci bolestí v hrudníku; srdeční arytmie – magnesium pomáhá upravit abnormální elektrickou aktivitu srdce; ischemická cévní mozková příhoda (nedostatečné prokrvení) – zvýšení příjmů magnesia o 100 mg denně snižuje riziko vzniku tohoto onemocnění a zároveň chrání. Jenže kvůli šlechtění nových odrůd zeleniny a ovoce, technologickému zpracování, konzervování, nebo nevhodnou úpravou jídla (smažení) je obsah magnézia v naší stravě podstatně nižší. Navíc množství přijatého magnesia se nerovná množství tělem vstřebaného. Organismus dokáže vstřebat jen 30 – 40 %. Vstřebávání zhoršuje přítomnost tuků, cukrů, vlákniny a volného vápníku v jídle. Množství magnesia v těle rovněž omezuje i pití alkoholu, kávy a energetických nápojů. Pokud se nespokojíte přímo s tabletkami, hořčík obsahují například i kešu oříšky, sušené ovoce – hlavně datle a meruňky, mandle, rovněž avokádo, banány, fíky, okra, nejrůznější semínka, je v lesním ovoci, luštěninách, rýži a špenátu. Takže, přátelé – kupte si např. rozpustné magnesium, či jinou formu hořčíku – a do toho! NIKOLA
|