O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

SVĚTOVÝ DEN BOJE PROTI TBC PDF Tisk E-mail
Neděle, 25 březen 2018
Výsledek obrázku pro sanatorium na léčbu tbcKaždý rok si 24. března připomínáme Světový den tuberkulózy, abychom zvýšili povědomí veřejnosti o jejích ničivých zdravotních, sociálních a ekonomických důsledcích,a zintenzívnili úsilí o ukončení globální epidemie. Bacil způsobující tuberkulózu, Mycobacterium tuberculosis, objevil a posléze v Berlíně 24. března 1882 popsal ve svém sdělení „O tuberkulóze“ Robert Koch (1843 - 1910).

 

 

 

 

Věděli jste, že tuberkulóza je onemocnění staré jako lidstvo samo? Charakteristické nálezy na kostech lidí se našly už v mladší době kamenné…Toto vážné infekční zánětlivé onemocnění nejčastěji postihuje plíce, ale existují i mimoplicní formy: TBC kůže, uzlin, kostí, kloubů, může postihnout prakticky všechny orgány. Po té, co bakteriologie prokázala možnost šíření nákazy vzduchem, se objevily kampaně zaměřené proti plivání na ulici a veřejných místech. A teprve relativně nedávno se stala vyléčitelnou. Dnes především postihuje sociálně slabší skupiny obyvatel, nebo chronicky nemocné. Neléčená tuberkulóza však stále může skončit až smrtí. Prodělá-li člověk tuberkulózu, neznamená to však, že bude vůči ní do budoucna imunní.

 

 

 

 

Velký zájem o očkování proti tuberkulóze se objevil krátce po skončení druhé světové války,

 

v souvislosti se zhoršenými životními podmínkami, podvýživou, přesuny obyvatelstva a zhoršenou osobní i komunální hygienou a nebezpečím masového šíření tohoto onemocnění.  Poválečnou očkovací kampaň organizovala nově vzniklá Světová zdravotnická organizace (WHO) ve spolupráci s dalšími institucemi. V období od 1. 7. 1948 až do 1. 7. 1951 bylo tuberkulínovým testem vyšetřeno téměř 30 milionů osob a následně téměř 14 milionů bylo očkováno.

 

Celosvětově přijatým základem očkovací strategie se stalo očkování novorozenců. V Československu a následně České republice bylo od roku 1950 očkování proti tuberkulóze zařazeno mezi pravidelná očkování a podrobovaly se mu děti od 4. dne po narození. Povinnost podrobit se očkování zahrnovala také povinnost podrobit se ve stanovené lhůtě po očkování (do roku 1959 v období dosažení šestého, desátého, patnáctého, devatenáctého, dvacátého pátého a třicátého roku života) kontrolnímu vyšetření -snímkování doplněné tuberkulínovým testem a případným přeočkováním.  Od roku 1991 ve 14 letech a po roce 2000 v 11. – 12. roce byly děti vyšetřeny pomocí tuberkulínového testu a dle výsledku přeočkovány. V rámci pravidelných preventivních kontrol v přesně vymezených profesích se toto vyšetření provádělo v intervalu 2 let.

 

Od roku 2010 je pravidelné očkování proti tuberkulóze zastaveno.

 

 

 x.x.x

 

Vzpomínám si na jeden raný a nepříjemný zážitek:

 

Bylo mi snad šest, když jsem dostala těžký zápal plic. Tehdy se to léčilo studenými zábaly a vírou, že se nemocný uzdraví. Což se v mém případě opravdu stalo. Jednou, když jsem tak ležela a klepala se v prvních minutách v ledovém zábalu, maminka u mne seděla, a vypravovala, jak ona měla tuberkulózu a jak se z ní uzdravila. Bylo to v prvních letech po válce, a tehdy zrovna museli všichni mladí na preventivní rtg. Byla pozvaná i maminčina spolustudentka, které se nechtělo jít samotné, a umluvila mou budoucí mámu, aby šla s ní. Nejspíš jste uhodli – ano, ta kamarádka byla zdravá, u té mé mámy se bohužel TBC  našla…

 

Budu ji i nadále jmenovat „mámou“, i když jsem si - ve větvích kouzelného stromu Nenarozených miminek (u pohádkového Petra Pana) - ještě pár let musela počkat. Takže – máma se ten den už domů nevrátila. Nastoupila do nemocnice, sestra ji přivedla do velkého pokoje, kde bylo plno lůžek… Snad 16... A víte, co prý bylo nejhorší? Téměř každé ráno některé z obyvatelek pokoje chyběly. A v průběhu dne je nahradily jiné… Naštěstí to s „tou mou“ dopadlo dobře, byla to holka sportovní a vysportovaná, takže jsme se o nějaký ten rok později mohly seznámit osobně :-)).

 

Související obrázek
 
Sanatorium. Jednou stranou pacienti vcházeli,
druhou mrtvé odváželi...

 

Objevy uskutečněné v 50. a 60. letech 20. Století, týkající se účinných léků a rozvoj diagnostických metod posunuly osud nemocných tuberkulózou o velký kus k lepšímu. Zahájení plně kontrolované aplikace léčebných režimů učinilo onemocnění dobře léčitelné a ve velkém počtu případů končící uzdravením.  V důsledku toho je však v současné době tuberkulóza obyvateli „západního světa“ považována za nemoc, která patří do historie, při nejhorším nemoc přistěhovalců z chudších zemí nebo zemí třetího světa. Ale bohužel, na dotaz „Jak je to dnes s výskytem tuberkulózy?“ je častá odpověď „Tuberkulózy přibývá, hlavně díky cizincům“. Na základě údajů WHO mezi oblasti s nejvyšším výskytem tuberkulózy patří země afrického kontinentu a Jihovýchodní Asie, ale i státy Ruské federace, nebo Ukrajina. Nejvyšší počet nově hlášených případů tuberkulózy – 60 % je právě z afrického regionu.

 

d@niela

 

 

Komentáře (3)add feed
... : *deeres*
Věda nám poněkud pokulhává za vývojem bakterií. Možná jste také četli, v Bombaji se vyskytl nový druh TBC, na který neexistuje vakcína.

Nejhorší možný scénář tuberkulózní pandemie:
Nově vypuklé epidemie TBC na různých místech světa a rok dva špatné sklizně způsobené globálním oteplováním vyprovokují masovou migraci. A ta logikou věci vyústí ve v zásadě nezastavitelnou pandemii, která by mohla zasadit smrtelnou ránu moderní ekonomice a světu, jak ho známe. „Jsme křehčí, než si myslíme,“ uzavírá Smith, molekulární biolog z univerzity v coloradském Boulderu Drew Smith „Bílá smrt bude možná zase chodit mezi námi.“.

Nová bakterie TBC si už nevybírá slabé a staré, bere všechno a bude úplně na nic i to, že jste patřili mezi ty šťastné, co byli kdysi očkováni.

Za toho hnusného socializmu, byl nedostatek hovězího masa. Důvodem, proč nebylo v padesátých letech hovězí, byl důsledek toho, že se vybila celá stáda tuberkulózních krav. Lidé se totiž mohou nakazit jak pitím syrového mléka od infikovaného hovězího dobytka, tak vdechnutím infekčních kapének. Odhaduje se, že v některých zemích je až deset procent tuberkulózy u lidí způsobeno bakteriemi tuberkulózy skotu.
Socialistické zdravotnictví mělo TBC podchyceno, dneska máte smůlu. Nakažený člověk na vás kejchne a už to jede.
březen 26, 2018 09:23
... : doktor
Nejhorší je,že jsme byli ,tak říkajíc za vodou a na potvoru se vše vrátilo.
březen 26, 2018 12:41
... : andrea
Nezanedbatelná část nemocných tuberkulózou v ČR je mezi cizinci (představují zhruba třetinu ze všech případů), nemoc se šíří například na ubytovnách. „Na Plzeňsku a Rokycansku jsou nemocní s TBC především Rumuni a Bulhaři, kteří zde pracují v montovnách. Na jihu Moravy přispívají k vysokému číslu zejména vězni v místní vazební věznici, kteří si TBC donesli z civilního života. A nezanedbatelnou část nemocných na jižní Moravě, především v Brně, tvoří bezdomovci,“ vysvětluje Jiří Wallenfels.

Předběžná data za rok 2017 ukazují, že mezi cizinci v České republice bylo hlášeno nejvíce případů onemocnění TBC u občanů Ukrajiny, následuje Slovensko, Vietnam, Rumunsko a Mongolsko. „Zatímco počet lidí s TBC mezi klienty Všeobecné zdravotní pojišťovny klesá, lékaři upozorňují, že se potýkají s tuberkulózními pacienty, kteří mnohdy nejsou pojištěni a jejichž léčba stojí statisíce korun.

Jde o cizince, mezi nimiž počet onemocnění naopak stoupá,“ uvádí mluvčí naší největší zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý.
březen 26, 2018 22:49
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]