O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

MEZINÁRODNÍ DEN MATEŘŠTINY I SVÁTEK VŠECH LENEK PDF Tisk E-mail
Úterý, 20 únor 2018
Výsledek obrázku pro slabikářePo celém světě se mluví přibližně sedmi tisíci jazyky, přičemž některé z nich už neexistují ani v písemné podobě. Každý z těchto sedmi tisíc jazyků je pro určitou skupinu lidí jazykem mateřským, a i proto byl vyhlášen Mezinárodní den mateřského jazyka. Tento den – tedy 21. únor - nám připomíná význam jazyka, primárně toho mateřského a jeho rozmanitost.

 

 

 

 

Jedním z důvodů, proč UNESCO vyhlásilo tento mezinárodní den je skutečnost, že mnoha jazykům hrozí zánik, k němuž může dojít do konce 21. století  (jedná se především o jazyky používané malou skupinou lidí - v celosvětovém měřítku) a díky faktu, že některé z jazyků nemají svou písemnou podobu, hrozí jejich zánik úmrtím posledních lidí, kteří tímto jazykem hovoří.

 

Na první pohled bychom si mohli říct - no a co, když tímto jazykem hovoří pouze úzká skupina lidí. Opak je pravdou, neboť v každém jazyce nalezneme jedinečné zkušenosti a znalosti týkající se prostředí, vlivů počasí, mytologie či počítání a vnímání času apod. Vždyť právě tento typ informací činí lidstvo vzdělaným a jedná se o velmi vzácné dědictví.

 

Mateřský jazyk je důležitou součástí identity každého člověka a diverzita jazyků představuje kulturní dědictví lidstva, o jehož zachování je nutno pečovat. Každoročně se proto 21. února pořádá po celém světě množství kulturních a vzdělávacích akcí, které mají prohlubovat vztah k jazyku.

 

Valné shromáždění OSN vyhlásilo před deseti lety - rok 2008 - Mezinárodním rokem jazyků a přijalo rezoluci A/RES/61/266, vyzývající vlády k péči o zachování menšinových jazyků. Datum bylo vybráno na návrh Bangladéše, kde je významným dnem na paměť události z 21. února 1952, kdy se v Dháce konala velká studentská demonstrace požadující, aby byla v Dominiu Pákistán zrovnoprávněna bengálština s urdštinou.

 

Pákistánské ozbrojené síly tenkrát protesty brutálně potlačily a zabily mnoho lidí (přesný počet ani není znám).

 
 

 

 

 

 

JO, A JEŠTĚ JEDNA PŘIPOMÍNKA, MOJI DRAZÍ:

 

 

21. února je svátek všech Lenek, Leniček, Lendulek – od těch čerstvě narozených, až po ty, které už si snad ani nepamatují, kdy přišly na svět.

 

Lenka je příjemným českým jménem, jednoduchým a praktickým. Jméno dává velký prostor pro domácí variace, stejně tak je neomezený prostor v jeho výkladu. Žena jménem Lenka může být zářivým světlem, hvězdou či pochodní, stejně tak i strážnou věží pro své blízké. O významu jména si můžete ostatně více přečíst zde.

 

Lenka je velmi výrazný typ, který nemá rád, když mu někdo rozkazuje. Je spravedlivá, plná energie a v životě se často řídí svými předtuchami a má díky tomu úspěch. Velmi dlouho promíjí spáchané křivdy. Lenka má ráda muže, ale když najde partnera jejího srdce, tak to bývá veliká láska na celý život.

 

Tímto tedy přeju všem Lenkám, aby si prožily svůj svátek v pohodě, klidu, v kruhu své rodiny. Nezáleží ani tak na množství a cennosti dárků, jako na tom, být milována a uznávána. A to budiž vám, Lendulky – včetně té jedné, kterou jsem před lety přivedla na svět já osobně – ze srdce přáno!

 

d@niela

 

 

 

Komentáře (3)add feed
... : mia I
přidávám se ke gratulaci a všem Lenkám přeji k dnešnímu svátku pevné zdraví a vše dobré. Mimochodem je to hezké jméno, v širším příbuzenstvu jich (Lenek) také pár máme, jméno bylo oblíbené hlavně v první polovině sedmdesátých let.
únor 21, 2018 07:07
... : NČ
Tak taky hodně štěstí a radosti tvý Lence i naší kudlový Lence.
únor 21, 2018 08:44
... : doktor
Nezůstanu pozadu a všem Lenkám přeji ať se ji splní vše hezké o čem sní.
únor 21, 2018 13:03
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]