O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

100 LET OD POVSTÁNÍ V BOCE KOTORSKÉ PDF Tisk E-mail
Pátek, 02 únor 2018
Související obrázekVzpoura začala 1. února 1918 v černohorské Boce, kde fungoval velký přístav válečného loďstva, na pancéřovém křižníku Sankt Georg a depotní lodi ponorek SMS Gäa. Zúčastnilo se jí přibližně 3000 –4000 námořníků. K nim se přidali i dělníci z loděnic, námořníci z ponorkové základny a také hydroplánová základna v Kumboru.


 
 

 

 

 

 

 

 

 

Na této základně působil i František Rasch, rodák ze smíšené česko-německé rodiny z Přerova, námořník, revolucionář a organizátor vzpoury námořníků rakouského válečného loďstva v Boce Kotorské. kde byl popraven 11. února 1918. Jeho jméno nese jedno z přerovských náměstí, na němž je umístěn i jeho památník. Vzpoura trvala jen tři dny a byla krvavě potlačena.  Důvod povstání? Jak aktuální...

 

 

 

 

Požadavky vzbouřenců mimo jiné zahrnovaly ukončení války, úplnou nezávislost na okolních mocnostech, odzbrojení a demobilizaci, právo národů na sebeurčení, vytvoření námořnických rad v celém loďstvu, navázání spojení s Parlamentem, jednání s jeho poslanci a také beztrestnost pro vzbouřence. Jednání však skončila bez dohody.

 

 

 

 

 

 

 

Proti povstalcům se postavily bitevní lodě, které mezitím vpluly do boky Kotorské. Německé ponorky daly vzbouřencům ultimátum, ponořily se a vyčkávaly na jeho vypršení, připravené k torpédovému útoku. Pod tlakem se vzbouřenci hlasováním rozhodli vzdát.

 

 
 

Na 800 námořníků bylo převezeno na břeh, 432 z nich bylo do konce války souzeno a další čtyři byli 11. února 1918 popraveni zastřelením u hřbitovní zdi ve Skaljari. Probíhající soudní procesy přerušila až mírová konference v Paříži 11. listopadu 1918, kterou skončila I. světová válka.

 

První světová válka kromě potoků krve, přinesla rozpad monarchie a příležitost pro uskutečnění myšlenky na samostatný a svébytný stát Čechů a Slováků.

 

deeres

 

 

 

 
Komentáře (3)add feed
... : mia I
Palec nahoru. Zajímavých článků o historii není nikdy dost.
únor 05, 2018 07:42
... : doktor
Danielko,díky.Mám už dlouho chuť napsat podobné povídání na historické téma.Díky za první vlaštovku.
únor 05, 2018 12:10
... : d@niela
Mysleli to dobře, ale neuměli velet, vyřizovat, řešit...
A tak ti, co to uměli, je slízli jak kos žížalky.
A bylo...
únor 05, 2018 14:18
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]