O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

NEJVĚTŠÍ TUNEL V DĚJINÁCH ČESKÉHO IT PDF Tisk E-mail
Neděle, 17 prosinec 2017
logoZanést údaje o jedné budově do státního registru administrativních budov stálo téměř 600 tisíc korun a navíc je to chybně! Kverulant odhalil již v roce 2013 rekordní plýtvání při nákupu IT pro veřejné instituce. Jeden z těchto nákupů se však vymykal běžným tunelům. Šlo o nákup CRABu, centrálního registru administrativních budov za 1,6 miliardy korun.

 

 

 

 

 

Zanést údaje o jedné budově do státního registru administrativních budov stálo téměř 600 tisíc korun a navíc je to chybně! Kverulant odhalil již v roce 2013 rekordní plýtvání při nákupu IT pro veřejné instituce. Jeden z těchto nákupů se však vymykal běžným tunelům. Šlo o nákup CRABu, centrálního registru administrativních budov za 1,6 miliardy korun.

 

 

 


 

 

 

Přitom CRAB byl a je v zásadě jen trochu lepší excelová tabulka.

 

Včera zveřejnil Nejvyšší kontrolní úřad závěry kontroly, které se zaměřila na provoz a využití státních nebo státem užívaných nemovitostí v letech 2014 až 2015. Od spuštění CRAB v roce 2012 je podle kontrolorů kvalita vedených údajů o budovách stále nízká:

 

"Například celková kancelářská plocha se nerovnala součtu kancelářské plochy využité a nevyužité, chyběly také některé ekonomické údaje nebo se v různých výstupech vygenerovaných z registru lišily informace o pronajímaných plochách"

 

Přestože CRAB vznikl, aby zpřístupnil kompletní informace o majetku na jednom místě, podle NKÚ obsahoval do roku 2015 údaje zhruba o 3 800 státních nebo státem využívaných budovách z celkových přibližně 40 000 státních objektů. V roce 2016 se počet objektů v registru dokonce ještě snížil zhruba na 2 700.  

 

Uvážíme-li, že CRAB stál 1,6 miliardy korun, pak jednoduchým dělením dojdeme k závěru, že pouhá možnost zanést do CRABu jednu budovu stála vskutku impozantních 592 592 korun.

 

 

Po vyhodnocení vyšlo najevo, že Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) dosáhl značně vysokého průměru nákladů na ICT. Náklady jednoho uživatele činily v průměru 70 259 korun ročně. Kverulant začal pátrat, za co utratil ÚZSVM za tři roky skoro 360 milionů korun. Snadno se dopátral, že to bylo především za program s názvem Centrální registr administrativních budov (CRAB). Ale ani za 360 milionů korun nebyl CRAB v roce 2012 dokončen a utrácení bude pokračovat nejspíš až do roku 2019. A pokud se nic nestane, bude nakonec utraceno 1,6 miliardy korun. Nejprve se však pojďme podívat na počátek tohoto projektu.

Historie projektu CRAB se datuje od roku 2008, kdy byl schválen projektový záměr na zavedení centralizované evidence administrativních budov státu. Systém CRAB vznikl v rámci projektu „Úprava informačního systému majetku státu jako zvláštní grafické datové vrstvy nad RUIAN“. Tedy jako jakési softwarové kukátko – nadstavba nad již vytvářenou databází s vtipným názvem RUIAN. CRAB měl být novým modulem Informačního systému o majetku státu (ISMS). A jak už to tak u nesmyslně drahých tunelů bývá, zadavatel tvrdil, že CRAB ušetří daňovému poplatníkovi spoustu peněz.

           Ostatně - poslechněte si to na vlastní uši.... Podle Kverulanta jde zatím o největší tunel v dějinách českého IT. Tunel CRAB za více než 1,6 miliardy jistě předčil kdysi největší tunel OPENCARD.  Cílem je dosáhnout potrestání viníků. A zdá se, že tohoto cíle by mohlo být dosaženo, případ totiž šetří na Kverulantův popud policie.

 

www.kverulant.cz

 

Komentáře (4)add feed
... : Míša šíša
My musíme být ohromně bohatá země. Pak se nemůžeme divit, že nám sem chtějí nacpat na živení půl Afriky - vždyť my na to máme.
prosinec 18, 2017 07:26
... : Zdena
Zajímavé že EET běží bez jakýchkoliv výkyvů - stejně tak evidence DPH. Vzpomeňte jen před léty na úřady práce a jejich počítačovou lepší evidenci. Dodnes se neví, kdo to zavinil. Ale trestně stíhaný, i když s vizí pro republiku, premiér je teda pro některé nezkousnutelný - hm hm ...
prosinec 18, 2017 14:26
... : Josef Kouba
Tak jak se rozmáchle zachází z penězi občanů je k nevíře. 360 milionů : 10 mil. je pouhých 36 Kč. na osobu. Jenže do pokladny státu nesype penízky 10 mil. občanů ale možná jen milion pracujících a to již ta cifra vypadá jinak.
Mě zajímá otázka, kdy si stát konečně přestane půjčovat a kdy hodlá zaplatit dluh. Stále slyším, tenhle tunel, tamten tunel a nikdo za mřížemi. Dokud nebudou ve státní správě za zpronevěru či vědomou pomoc za úplatek tvrdé tresty tak to neskončí.
prosinec 19, 2017 07:36
... : Lenka1
A neskončí to, dokud se budou na odpovědná místa s rozhodovací pravomocí dostávat kamarádi kamarádů a známí známejch bez ohledu na kvalifikaci, dokud bude dostávat ve výběrovým řízení přednost neschopnej idiot před schopným člověkem žel bez těch správných známostí. A dokud nad tím veřejnost bude jen nadávat na internetu, ale v reále vám devět lidí z deseti řekne, že to máte nechat být a nekomplikovat si život.A pak šup oinem do diskuze pod nějakej takovej podobnej článek.

Sama za sebe jsem po letošních parlamentních volbách nad touhle republikou definitivně zlomila hůl, nehodlám se už kvůli ničemu rozčilovat a místo toho jsem se rozhodla zaměřit sama na sebe a na to, abych já se měla v životě co nejlíp. Ať si to každý přebere po svém.

Všem pěkné svátky a no stress. smilies/smiley.gif
prosinec 20, 2017 17:54
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]