O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

SISYFOS - BOJ PROTI BLUDŮM PDF Tisk E-mail
Pátek, 04 leden 2008
Přejít na obsah
SISYFOS - BOJ PROTI BLUDŮM
Strana 2

Český klub skeptiků SISYFOS je součástí světového skeptického hnutí, které vzniklo v r.1976 v USA z iniciativy desítek vědců a filozofů, mezi nimi několika nositelů Nobelových cen jako reakce na vzestup iracionality ve společnosti. Vzniklá společnost, jejíž vůdčí osobností a dlouholetým předsedou je humanistický filozof Paul Kurtz,

si zvolila název CSICOP, Committee for the scientific investigation of the claims of the paranormal (Výbor pro vědecké zkoumání paranormálních názorů).

 

 

 

    Jejím původním programem byla vědecká analýza pseudovědeckých názorů a údajně nadpřirozených jevů, ale postupně se rozšiřoval zájem skeptiků i na další oblasti, ve kterých začaly převládal nevědecké a sporné názory, a stranou nezůstala ani popularizace vědy. Dnes je CSICOP velmi silnou organizací, která má v USA několik výzkumných center a vydává kritický časopis Skeptical Inquirer. 

    

 

     Záhy nato vznikly analogické skeptické organizace téměř ve všech zemích západního světa. V Evropě patří k nejsilnějším společnostem s dlouhou tradicí německá GWUP, italská CICAP, francouzská AFIS, velice aktivní jsou i belgičtí a holandští skeptici. Pozoruhodně silné skeptické organizace jsou v Japonsku, Číně, Austrálii, na Novém Zélandě a v Indii.

 

 

     Po r.1989 vznikly skeptické organizace také v řadě států východní Evropy včetně české a slovenské republiky i Ruska. Všech dnes už téměř 100 skeptických společností ve světě má analogický program, který je vystižen i v jejich názvu: skeptici, společnosti pro vědecké zkoumání pseudo - nebo paranormálních názorů, společnosti pro podporu kritického myšlení (Slovensko, Španělsko) apod. V r.1994 se evropské skeptické společnosti sdružily od hlavičkou ECSO, European Council of Skeptical Organizations.



     Český klub skeptiků SISYFOS vznikl na jaře r.1995 z podnětu několika racionálně myslících osob. Dnes má téměř 400 členů nejrůznějších profesí, vzdělání a věku. Dvě třetiny členstva mají vysokoškolské vzdělání, vysoký je podíl přírodovědců, techniků a lékařů.

 

 

     Téměř polovina členů je z Prahy a okolí, pobočka je v Brně, hodně členů je z Ostravska. Od r.2000 je SISYFOS členem Rady vědeckých společností ČR.  Cílem klubu je šířit a obhajovat poznatky současné vědy. Mimořádný význam přičítá podpoře a výchově k racionálnímu, kritickému myšlení a pochopení vědecké metody.

 


 

 

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]