O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

JAK VÁM DUPOU KRÁLÍCI? PDF Tisk E-mail
Neděle, 03 prosinec 2017
Výsledek obrázku pro rabbits in australiaPovím vám jeden příběh, o to zajímavější, že je pravdivý. Když Anglie kolonizovala Austrálii, tak napadlo nudicí se kolonizátory, že si pro zábavu a svoji loveckou vášeň, dovezou dvanáct divokých králíků. To bylo roku 1788, králíci tam do té doby nežili … Výborný nápad - lovci si zastříleli, maso nebylo také špatné, prostě pohoda.

 

 

 

 

 

         Jenže králíci vyznávají naprostý patriarchát a neptají se samiček na jejich názor, zda chtějí či nechtějí mít 4x do roka třeba 10 mladých. Kdo někdy slyšel slovo geometrická řada, ví o čem je řeč. Takže střelivo docházelo, pasti, hromadné hony, nasazení myxomatózy do nor, všechno omezilo nárůst králičí populace jen minimálně, počty šly do milionů, stejně tak škody na úrodě a jinde.

 

Poté byl zavlečen do Tasmánie. První divoce žijící populace byly zaznamenány v roce 1827 v jihovýchodní Tasmánii. Rapidní růst králíků divokých králíků však začal teprve v roce 1859, kdy australský farmář Thomas Austin přivezl 24 králíků, 5 zajíců a 72 koroptví a na Vánoce je vypustil na svůj pozemek ve Viktorii. Z tohoto parku se králíci postupně rozšířili na sever a na západ a v roce 1866 byli objeveni v Kapundii v jižní Austrálii. Během pouhých 15 let se rozšířili do Nového Jižního Walesu a jejich populace vzrostla na odhadem 2 miliony jedinců.

 

V roce 1887 už jimi osídlené území sahalo k jihozápadnímu okraji Queenslandu, v roce 1894 byli poprvé zaznamenáni v Severním teritoriu u Šarlotiných vodopádů a kolem roku 1900 se objevily volně žijící populace také v západní Austrálii. Skoro to vypadalo, že je nemůže nic zastavit. Již v roce 1890 ovšem dosáhly populace králíků v některých oblastech natolik kritického počtu, že škody jimi způsobené začaly dosahovat úděsných rozměrů a lidé pochopili, že je třeba zasáhnout. V danou chvíli již bylo příliš pozdě a situace se již zcela vymkla kontrole.

 

 

Výsledek obrázku pro rabbits in australia

 

 

 

Dokonce přehradili celý kontinent plotem, aby alespoň část vyčistili. Ano, v roce 1907 byl západoaustralskou vládou dokončen nejdelší plot proti králíkům na světě, dlouhý 1 833 kilometrů. Vedl od starvejského lodního přístavu na jihu do Cape Keraudren na severu. Ovšem bránil území již dávno ztracené - v době, kdy byl dokončen, už bylo na druhé straně tolik králíků, že neměl absolutně žádný význam.

 

Boj s králíky přešel do dalšího stadia. Ten stav trvá dodnes, v 90. letech jim čeští vědci dodali králičí mor. Jenže - další generace se rodily imunní. Problém a škody z něj vzniklé jdou do nesmírných milionů, trvá dodnes - no ale nějak se s tím naučili žít, co jim zbývá… 

 

 

Nepřipomíná vám to nic?

 

Alenka

 

 

Komentáře (3)add feed
... : Josef Kouba
Vidíte, nezbavili se jich i když je mohli střílet a stavět dlouhé ploty. Přitom stačilo, trochu si o nich něco přečíst. Informovat se v jakém prostředí žijí, jak se množí, co potřebují ke svému přežití a jaký by z nich byl případný užitek a teprve se rozhodnout zdali je vpustit na své území.
Lidstvo je nepoučitelné, přehlíží známá vědecká fakta a potom se nestačí divit.
Kdesi jsem četl, že se již Australani poučili a jen tak někoho na své území nepustí.
prosinec 04, 2017 03:38
... : mamča
Připomíná.
Jenže králíci se dají zastřelit, upravit na mnoho lahodných způsobů a sníst. Taky na nikoho neútočej.
prosinec 04, 2017 07:19
... : Ivan Kolář
"Jenže - další generace se rodily imunní."
Však ti, o nichž se tu "nemluví", si taky zvyknou, oni budou "přizpůsobiví".
prosinec 04, 2017 12:09
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]