O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

POTRAVINOVÁ ALERGIE, NEBO NESNÁŠENLIVOST? PDF Tisk E-mail
Středa, 25 říjen 2017
Přejít na obsah
POTRAVINOVÁ ALERGIE, NEBO NESNÁŠENLIVOST?
Strana 2

Výsledek obrázku pro alergie

Potravinová nesnášenlivost a potravinová alergie nejsou identické pojmy. Ta první vás může pěkně potrápit, ta druhá může v extrémních případech zabíjet. Symptomy považované za alergické jsou často jen projevem potravinové nesnášenlivosti. Výzkumy ukazují, že až 20 % lidí se považuje za potravinové alergiky, avšak ve skutečnosti jsou jich jen 3-4 %.

 

 

 

 

 

Nesnášenlivost umožňuje příslušnou potravinu konzumovat bez vážnějších následků. Alergie může i při pouhém doteku nebo přičichnutí znamenat smrt. Přičteme-li k tomu skutečnost, že s věkem může naše tělo začít na některé potraviny reagovat jinak (například k mléku), je dobré včas navštívit odborníka a zjistit, jde-li se skutečně o alergii.

 

 

Je třeba umět rozlišovat

 

Některé symptomy alergie a nesnášenlivosti si mohou být podobné, klíčové jsou však rozdíly. Nesnášenlivost potravin je záležitostí zažívacího ústrojí a může se projevit gastrointestinálními potížemi, jako jsou nevolnost, nadýmání, křeče, plyny nebo průjem. Umělé a potravinové přísady mohou způsobit citlivějším jedincům nejrůznější obtíže, třeba bolesti hlavy.

 

 

Nalezený obrázek pro ALERGIE
 

 

Potravinová alergie je přehnanou reakcí imunitního systému. Během minut nebo hodin po styku i s jen stopovým množstvím potraviny, na kterou jsou alergičtí, mohou lidé pociťovat žaludečně střevní dyskomfort (nevolnost, zvracení nebo průjem), mít kožní potíže (svědění, otoky, vyrážky), nebo se potýkat s problémy dýchacího ústrojí (ucpaný, tekoucí nebo svědící nos, kýchání, kašel, sípání). Projevy se mohou různě kombinovat.

 

 

 

Nelze být „trochu alergický“

 

 

 

V nejvážnějších případech vyvolává alergen anafylaktickou reakci, tj. rychlý ostrý záchvat s nebezpečím otoku v hrdle, ztíženým dýcháním a ztrátou vědomí. Bez okamžité injekce adrenalinu a odborné péče může vést k smrti.

 

Málokoho napadne, že sójová omáčka obsahuje pšenici nebo že je v zeleninovém vývaru sója. V mnoha výrobcích jsou na první pohled neodhalitelné ingredience. Receptury se mění i u prověřených známých potravin, proto je třeba důsledně číst složení. Výrobci mají ve Spojených státech ze zákona povinnost na obalech uvádět, zda produkt obsahuje některý z osmi největších potravinových alergenů – vejce, ryby, mléko, arašídy, plody moře, sóju, ořechy (kešu, pekanové a vlašské ořechy, pistácie a mandle) a pšenici. V Evropské unii tento seznam čítá čtrnáct položek.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]