O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...
Kontakty
Napište nám |
Poradna Kudlanky |
Právní poradna |
Související články
Přihlášení
Anketa
POTRAVINOVÁ ALERGIE, NEBO NESNÁŠENLIVOST? |
![]() |
![]() |
![]() |
Středa, 25 říjen 2017 | ||||
Strana 1 z 2
Nesnášenlivost umožňuje příslušnou potravinu konzumovat bez vážnějších následků. Alergie může i při pouhém doteku nebo přičichnutí znamenat smrt. Přičteme-li k tomu skutečnost, že s věkem může naše tělo začít na některé potraviny reagovat jinak (například k mléku), je dobré včas navštívit odborníka a zjistit, jde-li se skutečně o alergii.
Je třeba umět rozlišovat
Některé symptomy alergie a nesnášenlivosti si mohou být podobné, klíčové jsou však rozdíly. Nesnášenlivost potravin je záležitostí zažívacího ústrojí a může se projevit gastrointestinálními potížemi, jako jsou nevolnost, nadýmání, křeče, plyny nebo průjem. Umělé a potravinové přísady mohou způsobit citlivějším jedincům nejrůznější obtíže, třeba bolesti hlavy.
![]()
Potravinová alergie je přehnanou reakcí imunitního systému. Během minut nebo hodin po styku i s jen stopovým množstvím potraviny, na kterou jsou alergičtí, mohou lidé pociťovat žaludečně střevní dyskomfort (nevolnost, zvracení nebo průjem), mít kožní potíže (svědění, otoky, vyrážky), nebo se potýkat s problémy dýchacího ústrojí (ucpaný, tekoucí nebo svědící nos, kýchání, kašel, sípání). Projevy se mohou různě kombinovat.
Nelze být „trochu alergický“
V nejvážnějších případech vyvolává alergen anafylaktickou reakci, tj. rychlý ostrý záchvat s nebezpečím otoku v hrdle, ztíženým dýcháním a ztrátou vědomí. Bez okamžité injekce adrenalinu a odborné péče může vést k smrti.
Málokoho napadne, že sójová omáčka obsahuje pšenici nebo že je v zeleninovém vývaru sója. V mnoha výrobcích jsou na první pohled neodhalitelné ingredience. Receptury se mění i u prověřených známých potravin, proto je třeba důsledně číst složení. Výrobci mají ve Spojených státech ze zákona povinnost na obalech uvádět, zda produkt obsahuje některý z osmi největších potravinových alergenů – vejce, ryby, mléko, arašídy, plody moře, sóju, ořechy (kešu, pekanové a vlašské ořechy, pistácie a mandle) a pšenici. V Evropské unii tento seznam čítá čtrnáct položek.
|
< Předch. | Další > |
---|