O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PODZIM JE TU, ZIMA ZA DVEŘMI PDF Tisk E-mail
Neděle, 08 říjen 2017
Image resultMyslím, že mám velmi ráda podzim. S přibývajícím věkem mi čas ubíhá tak nějak rychlejim a proto se snažím užívat i to, co jsem dříve ráda vůbec neměla – třeba takový deštivý, zimomřivý, chladno-vlezlý podzimní den.

 

 

 

 

 

 

 

Zima, vlhko, bláto, zetlelé listí, ráno tma, odpoledne tma, špína všude doma natahaná, haldy oblečení navíc, žádné sportovní vyžití venku, rýma, viry, nemoce, místo nosu kapající kohoutek… no hrůza – a nejen pro příštích pár měsíců, neboť v zimě to všechno bude ještě horší.

 

Jenže, jak jsem zjistila – ono se opravdu dá na většinu věcí nahlížet jako na poloplnou sklenici (teda kromě Hitlera, ale to je jiná věc).

 

Podzim totiž přináší nádherně zbarvené listí, spoustu podzimních projektů, večerní posezení u stolních her či karet, ospravedlnění k pravidelnému pití gimletu (gin s čerstvou citronovou šťávou, neboť citron zcela jistě vymýtí všechny rýmové bacily), příjemné posezení u krbu, a protože se venku nedá nic moc dělat, tak po létě běhání venku, nastává možnost sledování televize a různých filmů (u nás se totiž tráví léto venku - buď sportováním, či v práci na zahradě, a na televizi čas nezbývá téměř vůbec, takže teď, kdy tohle všechno odpadá, jsme překvapeni, kolik volného času najednou máme…).

 

Také přichází úžasná příležitost k pořádnému vaření! V létě to jsou samé saláty a rychlá lehká jídla, teď konečně přichází čas polévek, omáček a tradiční české kuchyně.

 

Rozdělím se s vámi o perfektní recept na správnou českou bramboračku, věřím, že taková polévka zahřeje nejen na těle, ale I na duši!

Vy se můžete na oplátku se mnou rozdělit o váš názor na podzim.

 

 

 

Máte ho rádi? Pokud ne – tak proč?

Jak trávíte podzim?

Co děláte, kam chodíte, co vaříte?

 

 

Výsledek obrázku pro gify  dělítka

 

 

 

 

 

Klasická

bramboračkaVýsledek obrázku pro klasická bramboračka s houbami

 

 

           sušené houby 3 hrsti

           máslo 50 g

           hladká mouka 50 g

           brambory 4 ks

           mrkev 1 ks

           celer 1/2 bulvy

           cibule 2 ks

           kořenová petržel 1 ks

           vejce 1 ks

           česnek 4 stroužky

           sůl

           čerstvě namletý černý pepř

           majoránka

 

 

 

 

Houby vložte do hrnce a zalijte asi půllitrem vody, chvíli povařte (já dávám přednost sušeným, a ty se musí před vařením chvíli namáčet). Ve velkém hrnci rozpusťte máslo a dozlatova na něm opražte mouku. Vzniklou jíšku zalijte zhruba litrem a půl studené vody nebo vývarů a důkladně promíchejte, přidejte oloupané a pokrájené brambory a zeleninu, přilijte houby i s vývarem a přiveďte k varu.

 

Okořeňte a vařte do změknutí asi 15 minut. Přibližně 5 minut před koncem varu vyklepněte do polévky vejce a lehce ji promíchněte (vejce není nutné; záleží na vás). Nakonec polévku dochuťte prolisovaným česnekem se solí.

 

       Lžíce zakysané smetany do každého talíře dodá bramboračce jemnost, a čerstvá majoránka zlepší chuť i vzhled.

 

Dobrou chuť a krásný den!

VŠETEČNICE

 

P.S. Pokud máte nějaký odlišný recept, podělte se s námi!

 

 

 
Komentáře (5)add feed
... : Josef Kouba
Tří hrsti sušených hub, reprezentují plný košík čerstvých. Stačí určitě malá hrst přes noc namočená ve vodě. Hřiby jsou nejlepší.
říjen 09, 2017 06:59
... : Míša šíša
Bramboračku dělám úplně stejně, akorát když je zapražená, nepřidávám už do ní vajíčko. To dávám do zrychlené verze bez jíšky - právě pro zahuštění. Jinak ve správné bramboračce nesmí chybět zelené "lupení" jako libeček, celerová nať, případně kadeřávek - to dá polévce ty správné chuťové grády. A do odstavené polévky z plotny přidávám nasekanou pažitku nebo petrželku. Vitamínu C není nikdy dost.

Podzim stejně jako zimu nesnáším. Jsou to pro mě měsíce zimního spánku, kdy se vlastně jen těším, až přijde zase jaro.
říjen 09, 2017 08:37
... : *deeres*
Vždycky jsem žasla, čemu všemu lidé říkají bramboračka, protože co domácnost, to je jinak upravený recept.
Nikdy bych já do bramboračky nedala vajíčko, také nedávám pepř, ale nikdy nesmí chybět zelená část celeru, kterou v zimě vytáhnu z mrazáku. Jenže už jsem někde jedla bramboračku, ve které byly třeba ovesné vločky, nebo dokonce kroupy. A když jsem kdysi jezdívala vařit na dětský tábor a uvařila bramboračku podle svého receptu, ochutnala polévku jiná kuchařinka, zašklebila se a otočila do kotle s polívkou dvoulitrovou láhev Maggi. Pak teprve to prý mělo tu správnou chuť. Pro mne ne.
Na rozdíl od většiny lidí, já nemám ráda léto, nebo vlastně mám, ale teploměr ani na slunci nesmí překročit 30°C. Podzim miluji pro jeho barevnost a klidně se dokáži celéh odiny courat lesem a ani déšť nevadí. Stačí se na to správně obléknout, vysoké holinky jsou podmínkou, stejně tak, jako nepromokavé oblečení i batoh. A po návratu domu , do vytopeného bytečku, zalézt někam do křesla s pěknou knihou a horkým čajem s rumem. Mám to tak odmalička, doma jsme měli vysoké Musgravky, ve kterých se topilo koksem a dokázaly vytopit i vinohradský byt s vysokými stropy. Naproti klasické křeslo ušák, do kterého jsem se vešla celá, nějaká hezká knížka, tiše hučící kamna, slídovým okénkem probleskující plamínky, větší pohodu si nedokáži představit.
šák
říjen 09, 2017 09:09
... : doktor
Mám rád barevný a sluníčkem protkaný podzim,podzim plný takové zvláštní melancholie,nemám rád podzimní plískanice,mlhy,deštivo,je mi z toho teskno na duši.
říjen 09, 2017 12:38
... : Milene
Bramboračku vařím obdobně, jen bez vajíčka. Když jsem neměla houby, tak jsem ji vůbec nevařila. Jednou mě vnuk ukecal, ale pak mu bez hub nejela.
Když se vyvede podzimní počasí jako když byl svátek a prodloužený víkend, tak to je paráda. Byla jsem v Lužických horách. Krásně zbarvené stromy, do kterých se opíralo sluníčko, příjemná teplota, tak akorát na chození a nádherné kopce, výšlapy odměněné úžasnými výhledy, malebné vesničky. Prostě jsem byla nadšená a ještě teď mi to zlepšuje náladu.
říjen 10, 2017 08:45
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]