![Image result](http://www.stastnezeny.cz/data/usr_040_2011/drbna.jpg) Myslím, že mám velmi ráda podzim. S přibývajícím věkem mi čas ubíhá tak nějak rychlejim a proto se snažím užívat i to, co jsem dříve ráda vůbec neměla – třeba takový deštivý, zimomřivý, chladno-vlezlý podzimní den.
Zima, vlhko, bláto, zetlelé listí, ráno tma, odpoledne tma, špína všude doma natahaná, haldy oblečení navíc, žádné sportovní vyžití venku, rýma, viry, nemoce, místo nosu kapající kohoutek… no hrůza – a nejen pro příštích pár měsíců, neboť v zimě to všechno bude ještě horší. Jenže, jak jsem zjistila – ono se opravdu dá na většinu věcí nahlížet jako na poloplnou sklenici (teda kromě Hitlera, ale to je jiná věc). Podzim totiž přináší nádherně zbarvené listí, spoustu podzimních projektů, večerní posezení u stolních her či karet, ospravedlnění k pravidelnému pití gimletu (gin s čerstvou citronovou šťávou, neboť citron zcela jistě vymýtí všechny rýmové bacily), příjemné posezení u krbu, a protože se venku nedá nic moc dělat, tak po létě běhání venku, nastává možnost sledování televize a různých filmů (u nás se totiž tráví léto venku - buď sportováním, či v práci na zahradě, a na televizi čas nezbývá téměř vůbec, takže teď, kdy tohle všechno odpadá, jsme překvapeni, kolik volného času najednou máme…). Také přichází úžasná příležitost k pořádnému vaření! V létě to jsou samé saláty a rychlá lehká jídla, teď konečně přichází čas polévek, omáček a tradiční české kuchyně. Rozdělím se s vámi o perfektní recept na správnou českou bramboračku, věřím, že taková polévka zahřeje nejen na těle, ale I na duši! Vy se můžete na oplátku se mnou rozdělit o váš názor na podzim. Máte ho rádi? Pokud ne – tak proč? Jak trávíte podzim? Co děláte, kam chodíte, co vaříte?
Klasická bramboračka![Výsledek obrázku pro klasická bramboračka s houbami](http://fresh.iprima.cz/sites/default/files/image_crops/image_620x349/b/390851_sedlacka-bramboracka_image_620x349.jpg) • sušené houby 3 hrsti • máslo 50 g • hladká mouka 50 g • brambory 4 ks • mrkev 1 ks • celer 1/2 bulvy • cibule 2 ks • kořenová petržel 1 ks • vejce 1 ks • česnek 4 stroužky • sůl • čerstvě namletý černý pepř • majoránka Houby vložte do hrnce a zalijte asi půllitrem vody, chvíli povařte (já dávám přednost sušeným, a ty se musí před vařením chvíli namáčet). Ve velkém hrnci rozpusťte máslo a dozlatova na něm opražte mouku. Vzniklou jíšku zalijte zhruba litrem a půl studené vody nebo vývarů a důkladně promíchejte, přidejte oloupané a pokrájené brambory a zeleninu, přilijte houby i s vývarem a přiveďte k varu. Okořeňte a vařte do změknutí asi 15 minut. Přibližně 5 minut před koncem varu vyklepněte do polévky vejce a lehce ji promíchněte (vejce není nutné; záleží na vás). Nakonec polévku dochuťte prolisovaným česnekem se solí. Lžíce zakysané smetany do každého talíře dodá bramboračce jemnost, a čerstvá majoránka zlepší chuť i vzhled.
Dobrou chuť a krásný den! VŠETEČNICE
P.S. Pokud máte nějaký odlišný recept, podělte se s námi!
|