O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

STÁTNICKÁ LISTINA NA VYSOKÉ ÚROVNI PDF Tisk E-mail
Pondělí, 25 září 2017

Výsledek obrázku pro FRANTA BOUŠKANěkolik poznámek k mezikulturnímu dialogu ve stylu 17. století. Jak velmi zřetelně vidno, všichni dnešní světoví politici se mají ještě hodně co učit, pokud jde o jednání s muslimy a jejich absurdními požadavky a vydírání. Následující čtení je vopravdu, ale vopravdu pěkný!


 

 

 

        V roce 1676 napsal turecký sultán Mehmet VI. tento dopis kozákům ze Záporoží:

 

       Já sultán, Nejjasnější z Jasných, syn Mohameda, bratr slunce, měsíce a hvězd, vnuk a vicekrál Alláha, vládce celého království Makedonie, Balylonu, Jeruzaléma, Horního a Dolního Egypta, císař nad všemi císaři, panovník nad panovníky, výjimečný rytíř, nikdy neporažený, vytrvalý strážce hrobky Ježíše Krista, správce vybraný samotným Alláhem, naděje a útěcha muslimů a jejich velký ochránce, vítěz nad křesťany - nařizuji vám, záporožským kozákům, abyste se mi dobrovolně a bez odporu podřídili a zdrželi se obtěžování nás dalšími útoky.

 

 

 

Odpověď kozáků:

 

      Záporožští kozáci tureckému sultánovi!

 

Výsledek obrázku pro kozácký ataman 1670

Ó sultáne, turecký ďáble a příteli a potomku ďábla, tajemníku samotného Lucifera. Jaký ďábelský druh rytíře to jsi, když nedokážeš zabít ježka s holou p*delí? Ďábel se*e, tvoje vojsko žere. Nepodřídíš si, ty zku*vysynu, křesťanské syny; nebojíme se tvojí armády a budeme proti ní bojovat na zemi i na moři, matkom*de.

 

      Ty babylonský kuchaři, makedonský koláři, sládku z Jeruzaléma, ovcomr*de z Alexandie, pasáku chcíplejch prasat z Horního a Dolního Egypta, arménské křivé prase, podolský zloději, tatarský pohádkáři, popravčí z Kamence a hlupáku celého světa a podsvětí, tupej idiote před Bohem, vnuku hada, ty vřede na svém vlastním malým ptákovi. Shnilej prasečí rypáku, kobylí p*deli, jateční pse, nepokřtěná hlavo, přeřízni místo blbýho válčení radši svou vlastní matku!

 

    Tak prohlašujeme my záporožští, ty ubožáku. Nebudeš nám pást ani naše křesťanská prasata. Tím končíme, protože neznáme datum a nemáme kalendář; měsíc je na nebi, Léta páně, ten samý den jako každý jiný, takže si polib p*del!


Ataman Ivan Sirko s celým záporožským vojskem

 

 

 

 

Ten krásný slovník, ty krásné výrazy a krásně nakladená slova... Tak by měla vypadat státnická listina na vysoké úrovni. Promiňte množství hvězdiček, kterými je dopis od atamana vyšperkován, neboť nemůžeme riskovat, že bychom se dotkli něžných zraků některých čtenářek.

 

Tehdejší korespondenci našel a pro Kudlanku poslal

FRANTA BOUŠKA Z OUSTÍ

 

 

 

 

 

 

Komentáře (7)add feed
... : *deeres*
smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
září 25, 2017 09:59
... : d@niela
pevně doufám, že jsem publikací návodu "jak se psali kdysi politici" neurazila krasoducha současných čtenářů... smilies/cheesy.gif
září 25, 2017 14:43
... : Lenka1
Velice košatý slovník. I já se mám ještě co učit. Děkuji za obohacení mé slovní zásoby. smilies/grin.gif
září 25, 2017 16:29
... : Sidon
Teď však zůstává otázkou, zda by se některé výrazy a slovní obraty, uvedené v tom dopise, daly použít i tady v diskuzi na Kudle, a nebyly považovány za nevhodné, nebo vulgární.

smilies/cheesy.gif
září 25, 2017 17:16
... : *deeres*
Vlastně je to z filmu "Taras Bulba" z roku 1962 USA/YUG
Sfilmovaný príbeh podľa románu ruského spisovateľa Nikolaja Gogola. Príbeh sa odohráva na začiatku 16. storočia, kedy Turecké hordy postupovali na západ smerom do Európy a dostali sa až k hraniciam Poľska. Taras Bulba (Yull Brynner) je jeden z kozáckych plukovníkov. Poľský kráľ si povolá na pomoc proti Turkom neohrozených kozáckych bojovníkov, ktorí porazia tureckú armádu a vybojujú Poliakom víťazstvo. Po víťaznom boji nad Turkmi chce poľský kráľ zaradiť všetkých kozákov do svojej armády, aby tak oslabil ich silu. Keď sa kozácki velitelia postavia na odpor, Poliaci ich napadnú a mnohých povraždia. Zvyšný kozáci sa rozutekajú po stepi, zapália svoje domy a ukryjú sa pred prenasledovaním.

Z filmu je i kdysi oblíbená hláška kozáka Šila: ".......když ty holým zadkem ježka neubiješ!"
Atamana hrál Yul Brynner, kterého určitě znáte z filmu "Sedm statečných". Film nemá stejný tragický konec jako novela, kde je ataman Poláky přibit na strom a upálen.
září 26, 2017 08:44
... : doktor
Hahahaha,tleskám atamanu Ivanu Sirkovi.Je to úžasný dopis,žádné kudrlinky,ale pár slov hezky od plic.A deeres díky za připomenutí románu Gogola i jeho s filmovou verzi.
září 26, 2017 13:21
... : Mikin3
Ja se nad krasnym jazykem kozaku dlouho chechtal. Text i obrazek jsem mel par let prispendleny magnetem na lednicce. Nechtel bych byt poslem, ktery sultanovi ten dopis dorucil.
Je dobre si ovsem pripomenout, ze historici nevi jestli je ten text autenticky ani to, zda ke zminene udalosti vubec doslo.
září 26, 2017 18:27
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]