O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

KDO PODVÁDÍ VE VOLEBNÍ KAMPANI? PDF Tisk E-mail
Pondělí, 11 září 2017
Pamatuji si na svůj rozhovor s relativně populárním zpěvákem, který ve volební kampani pro parlamentní volby 2010 zpíval na volebních mítincích známé parlamentní strany. Sdělil mi tehdy, že dostal násobně větší honorář, než obvykle a zkrátka si solidně touto volební kampaní vydělal. Ceník služeb v politické kampani je často úplně jiný a celkové náklady enormní.
 
 
 
 
 
        Jak je tedy možné, že oficiálně uváděný rozpočet kampaně na první pohled neodpovídá jejímu rozsahu a marketingoví odborníci nevěřícně kroutí hlavou? Vysvětlení je mnoho – část nákladů mohl pokrýt „sympatizant“ politické strany, který tak pochopitelně nečiní nezištně, ale výměnou za změnu zákona, jmenování do státních firem, cinknutou veřejnou zakázku či dotaci.

 

  Jindy je autorem předvolební reklamy doslova tajemný anonym. Dokonce bylo možné se setkat s mimořádnými slevami pro volební kampaně. Jinými slovy nebylo možné se ubránit pocitu, že manažer strany odpovídající za stranickou kasu má nejspíš v ruce kouzelnou hůlku, a to zvlášť ve spojení s podivnými dary, které občas stranám poskytnou dokonce krachující společnosti. Nepochybně velice zajímavým obdobím z hlediska použitých triků a kouzel byly právě volby v letech 2008-2010, kdy šéfem volebního štábu ČSSD byl Jaroslav Tvrdík a šéfem volebního štábu ODS Ivan Langer.

Vraťme se ovšem do současnosti – naštěstí od 1. 1. 2017 vstoupily v účinnost nové zákony regulující financování politických stran a politických kampaní. Dokonce pro dohled nad dodržováním tohoto zákona vznikl speciálně vytvořený úřad. Máte tedy pocit, že nyní již nic víc nemůžeme učinit a o vše je již postaráno? Kdepak. Právě nyní máte příležitost se zapojit do kontroly volební kampaně ve svém okolí. Nově zřízený úřad totiž těžko dohlédne na všechny billboardy, plakáty či televizní a online reklamy v zemi bez pomocí veřejností. Cenné postřehy či podněty můžete zaslat právě vy.

 Pro tento účel byl spuštěn projekt „Fér volby“ na adrese www.fervolby.cz. Stačí, když vyfotografujete či zaznamenáte reklamu ve svém okolí, uvedete základní údaje o této reklamě včetně lokality a tým Fér voleb následně všechno vyhodnotí a zveřejní na webu fervolby.cz. Kdo tedy nejvíce podvádí a jaké jsou skutečné (nikoliv oficiální) náklady na tyto kampaně? Tento projekt se pokusí přinést mnohé odpovědi a jednotlivé podněty předá Úřadu pro dohled nad financováním politických stran.

 Pro politické strany jsou parlamentní volby zcela klíčové a nejdůležitější ze všech voleb. Ačkoliv se mnohdy snaží působit klidným dojmem, nervozita a emoční vypětí jsou patrné. Přece mnohé strany se zavázaly svým sponzorům, a pokud nesplní jejich očekávání, tak v příštích volbách již těžko získají jejich přízeň. Po těchto volbách se rozhodne, kde budou padat hlavy a kde naopak tryskat ohňostroje. Rozhodne se rovněž i o štědrých státních příspěvcích pro politické strany, které závisí na výsledku voleb.

 Nepochybně zajímavé je i to, že politické strany de facto nevyhledávají své kandidáty do prezidentských voleb a veškerou sílu a energii věnují právě volbám, které se uskuteční již za necelý měsíc. Zaznamenat jde rovněž celou řadu populistických slibů, a proto je nanejvýš vhodné nepodlehnout tomuto divadlu a nezávisle se rozhodnout, bez ohledu na to, zdali má strana pompézní či skromnou kampaň – bez ohledu na to, zda má strana 10 tisíc nebo 500 billboardů.

 

JANUSZ KONIECZNY

 

 

 

Komentáře (3)add feed
... : *deeres*
Ono si chce přečíst co slibují, co z toho mohou opravdu splnit a hlavně, kdo za tím stojí. Podle programu mně vycházejí Realisté (česká konzervativní pravicová politická strana, cílem strany je obhajoba českých národních zájmů a realistická metoda vládnutí) , s jejich programem já mohu jedině souhlasit. Jenže pak se dočtu:

1. Realisté, kteří mají ve znaku modrou hvězdu, budou mít podle pana Robejška silný pronárodní akcent: „Chceme především pracovat pro blaho národa. Je důležitější pracovat a obětovat se pro svůj národ než pro národ cizí.“(Novinky)
Ale, ale, ale. Pronárodní akcent vítám, ovšem tyhle „floskule“ (jak je sám pan Robejšek v deklaraci zmiňuje) o obětování se národu povídejte místo pohádek svým dětem. Zejména když pan Robejšek žije přes třicet let v Německu(jakkoliv se objevuje i v ČR a bylo by záslužné, kdyby chtěl ČR v něčem pomoci). Jak jsem četl v jedné diskuzi: „Robejšek se chce pro nás obětovat. A kolik nás ta jeho oběť bude stát?“
2. „Realisté mají současně klíč k řešení problémů pomocí metod, jejichž aplikací lze dojít k nalezení reálných řešení. Reálných znamená zejména rychlých, účelných a dosažitelných.“(realiste.cz)
Opět krásně znějící „floskule“ o klíči k řešení. Konečně! Tak jsem zvědav a počkám si na program a návrhy řešení. Takových „klíčů“ tady už ovšem bylo. A když mi někdo začne tvrdit, že má klíč k řešení (všech) problémů nebo patent na rozum, tak bystřím.
3. Petr Robejšek se často ohání proti samozvaným elitám a jejich aroganci (což mu kvituji) – lze se dočíst na webu jeho strany a takřka v každém jeho rozhovoru.
Pak se ale rovněž ve svém medailonku pan Robejšek zmiňuje, že patří k zakládajícím členům německé sekce Římského klubu.
Takže další Think tank globalistů? Ať už jde o vznešený zájem (stejně jako u podobných Think tanků ve světě i u nás), tak, dle mého skromného názoru, se jedná o organizaci té stejné elity, proti které pan Robeješek (na oko?) brojí. Kéž bych se mýlil.


A pak se ještě dočtu, že ho sponzoruje miliardář Dospiva a případně, že půjdou do holportu s koblížkáři. smilies/angry.gif smilies/angry.gif smilies/angry.gif
září 12, 2017 09:48
... : KaCilka

Kvůli zákonu o střetu zájmů končí první komunální politici. Nechtějí zveřejňovat svůj majetek na internetu

První komunální politici končí ve funkcích kvůli povinnosti zveřejnit veškerý svůj majetek na internetu. Novinku zavedla od září novela zákona o střetu zájmů. Vedení Svazu měst a obcí odhaduje, že v souvislosti s centrálním registrem majetkových přiznání odejdou až stovky radních nebo ještě výše postavených obecních politiků. Do nové databáze bude muset během října a listopadu podat přehled zhruba pětatřicet tisíc politiků nebo úředníků.

září 12, 2017 13:24
... : Mikin3
Penize mluvi..... hadejte koho podporoval v minulych prezidentskych volbach Lukoil a Gazprom? smilies/wink.gif
září 12, 2017 19:16
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]