O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

DOPADENI POMOCÍ STATISTIKY PDF Tisk E-mail
Úterý, 11 červenec 2017
Výsledek obrázku pro murder accountability projectThomas Hargrove poprvé kontaktoval policii v roce 2010. Bylo to v městě Gary, ve státě Indiana, a bylo to oznámení, že mají co do činění se sériovým vrahem. Připojil i zdrojové materiály - tabulky vytvořené ze spisů FBI, které ukazují, že město Gary zaznamenalo během několika let 14 nevyřešených vražd žen ve věku 20 až 50 let.

 


 

 

Příčina každé smrti byla stejná: uškrcení. Ve srovnání se statistikami z celé země napsal, že počet podobných vražd je v Gary byl mnohem větší než jinde. Tolik lidí, kteří umírají stejným způsobem ve stejném městě  - že by to neznamenalo, že ten vrah by mohl být stále na svobodě?

 

Ale nedostal žádnou odpověď. O dvanáct dnů později dostal policejní šéf Gary Carter podobný e-mail, kde bylo ještě více podrobností. (Několik žen bylo uškrcených ve svých domovech. V nejméně dvou případech byl po vraždě požár. Ve více případech byly uškrcené ženy nalezeny v opuštěných budovách nebo kolem nich.) A – znovu žádná odpověď, ani na dvě následná psaní zaslaná doporučenou poštou. "Byla to nejvíce frustrující zkušenost mého profesionálního života," řekl autor těchto zpráv. Bohužel, nestalo se tehdy nic, nebrali ho vážně... Tedy, stalo se, ale až o pět let později, když policie dopadla Darrena Deona Vanna, za vraždy sedmi žen. A při výslechu jim Vann potvrdil, že pravidelně vraždí už od roku 1990.

 

Výsledek obrázku pro Thomas Hargrove STATISTIC

Thomase Hargrova zajímala statistika již na vysoké škole, kde se zaměřil nejen na kriminalistiku, ale i na shromažďování a porovnávání dat v politice. Po dokončení vysoké školy pracoval jako reportér ve Washingtonu, D.C. Nyní je už v důchodu. Založil non-profitovou organizaci, nazvanou MAP – Murder Accountability Project, která se specializuje na vyhledávání a porovnávání údajů z veřejně dostupných federálních i státních zpráv - ohledně kriminality a především vražd. Tyto weby nabízí zdarma přístup do databází zaměřených hlavně na nevyřešené vraždy. Ostatně - podívejte se sami, umíte-li trochu anglicky: www.murderdata.org

 

 
  

Jestliže je vražda vyřešena a vrah je dopaden, je případ zařazen k vyřešeným a dostane označení – Cleared. A Hargrove zjistil, že procento vyřešených vražd v celé Americe je neuvěřitelně nízké a s velice klesajícím trendem… pouhych 58% vyřešených vražd v roce 2015! Což zní o to hůře, když se podíváme na rok 1965, kdy bylo vyřešeno 91% .

 

V roce 2008 vytvořil Hargrove program, který porovnává a analyzuje jednotlivé případy na základě vložených údajů - podle popisu obětí, místa činu, věku, pohlaví a metody usmrcení. Hargrove například vložil data ze známého případu vraždy holčičky, která se účastnila na mnoha soutěžích krásy - šestileté JonBenet Ramsey.

 

Výsledek obrázku pro JonBenet Ramsey

 

 

Byla zavražděná doma, v roce 1996. Zadal tedy Colorado, dívka, šest let a uškrcení. Objevil se jediný výsledek – právě JonBenet. Jestliže ale údaje rozšířil na holčičky 6- 10 let, a nejen na stát Colorado, objevil dalších 22 (!) - velice podobných a nevyřešených vražd! 

 

Současné policejní metody nejsou nijak technicky a analyticky sofistikované, i když se tu a tam něco vyskytne. V Los Angeles se používá program na analýzu historických údajů v předvídání míst, kde a kdy by se podobné kriminální aktivity mohly vyskytnout, a posilují se pak preventivně na daných lokacích policejní hlídky. Za čtyři měsíce využívání programu na předvídání zločinu se snížila kriminalita o celých 13%. To ovšem stále nemění nic na tom, že každoročně v USA unikne dopadení přes pět tisíc vrahů. Snad právě program Thomase Hargrova na vyhledávání a spojování údajů, v budoucnosti něco změní.

 

 GRETA

 

 

 

Komentáře (0)add feed
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]