O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

BAREVNÝ STŘEDOVĚK PDF Tisk E-mail
Pondělí, 19 červen 2017
Přejít na obsah
BAREVNÝ STŘEDOVĚK
Strana 2
Strana 3
Strana 4

 

 

 

 

Nevzdělaní a negramotní...

 

Tak jsme si o našich středověkých předcích zvykli přemýšlet. Jenže pravda byla jiná a čím dál více si to historici na základě mnohých dokladů uvědomují. Knihy byly samozřejmě velmi drahé. Ale lidé většinou uměli číst a psát (ve šlechtických kruzích to bylo spíš pravidlo) - a také četli. Vlastně hodně a rádi, vezmu-li v potaz jak moc upadlo čtenářství v naší populaci v posledních dekádách, možná nebudeme daleko od možnosti, že četli podobně jako my.

 

Z hodin dějepisu si mnohý vzpomene na jistojisté konstatování, že Karel IV. byl náš první panovník, který uměl číst a psát. Jenže pravou je, že hodnota tohoto tvrzení je především propagandistická a pravda byla zcela odlišná. Karlův otec Jan přijel panovat z Paříže, kam ho jeho otec předtím poslal vystudovat právnickou fakultu. Možná nebyl tak vzdělaný jako Karel, ale vzdělaný byl, také slovem i písmem vládl několika jazyky a měl načteno.

 

Budeme-li pokračovat dál - Václav II. byl kromě úspěšného panovníka známý jako Minnesanger. Jeho básnická tvorba se nám nedochovala (nebo jsou to díla, u kterých nevíme, že je jejich autorem). Nicméně evidentně byl nejen gramotný, ale i literárně nadaný. Podobné letmé zmínky jsou i Závišovi z Falkensteina nebo dalších významných pánech. A nešlo jen o panstvo.

 

Knihy se půjčovaly, vyměňovaly, kolovaly krajem... A nejčtenější knihou byla samozřejmě Bible. Uvědomme si, že když se za husitského hnutí šířil přístup, že by každý měl být schopný Písmo sám číst a vlastními myšlenkovými pochody chápat význam těch mnohdy složitých metafor, musela tady být určitá výchozí situace, která to umožňovala.

 

A když církev na IV. lateránském koncilu právě tohle zakazovala, musel její zákaz mít nějakou příčinu - nebudete negramotnému stádu zakazovat pod trestem smrti výklad Písma, když budete vědět, že ho ani neumí přečíst. Další řada opravdových důkazů je v penitenciálech a dalších spisech. Prostě středověcí lidé byli v mnoha směrech prostčí než lidé dnešní, ale ke zděšení mnoha z nás, v lepších rodinách byli často v humanitních směrech vzdělanější než dnešní průměrní lidé a mívali načteno víc opravdové literatury než dnešní průměrný teenager.

 

 

 

Hudba

 

Mezi hudebníky to trvalo desetiletí, než i vousatí akademici začali trochu chápat, že naše představa středověké hudby, té duchovní zvláště, kterou nám předložili historici hudby v 19. století, se nekryje s tím, co jsme mohli ve středověku slyšet. Tak není divu, že věrohodnou třeba duchovní středověkou hudbu jsem v českém filmu neslyšel. V těch cizích vlastně asi také ne.

 

Jestli chcete jen ponouknout, o čem to mluvím, jeden blog o staré hudbě jsem psal před pár lety, pár námětů najdete na webu o Václavovi IV a pár námětů najdete na webu Albigenští nebo FB stránce k tématu Albigenských ve 13. stol. (video //www.youtube.com/embed/eC-JKId3SoA; video //www.youtube.com/embed/Hmy757zHBb4 a video //www.youtube.com/embed/aLch5nW8SEY.

 

Aby to nevypadalo, že tepu jen současné české filmaře - kolik nadšených diváků má třeba seriál Vikingové a kolik z těch diváků by přísahalo na jeho autentičnost. Inu, nebudeme se trápit detaily a vzpomeňme jen na celkový pohled na pařížské Cité v seriálu a v reálu. V seriálu je to vlastně docela obrovský ostrov, uprostřed něj je poměrně vysoký kopec a na tom kopci stojí palác, který vznikl nakombinováním gotického papežského paláce v Avignonu a benediktinského kláštera na hoře Mont Saint Michel, milovníky historie notoricky známých - a o pět šest staletí mladších staveb. O tom kopci nemluvě.

 

 

Tak se zatím jenom těším, až někdo historický film začne brát vážně. A až si i diváci začnou zvykat, že středověk nebyl temným obdobím plným smradlavých negramotů v hadrech a "rytířů" žijících v neomítnutých zříceninách.


 

 

TOMÁŠ HOUŠKA

 

 

 

 

 

Komentáře (6)add feed
Tleskám! A vřele souhlasím. Středověk je mojí oblíbenou dobou, Přemyslovci, první dva Lucemburkové,... : Myška
Taky nevím proč se filmaři drží těch zmíněných klišé. Jaký mají důvod ukazovat středověk jako temnou dobu? Američani, ti se většinou historických reálií nedrží, tam se nedivím, ale evropští filmaři?
červen 20, 2017 08:05
Myško, : *deeres*
já nevím, ale o Václavovi II. jsem četla, že měl sice fenomenální paměť, hovořil samozřejmě německy i latinsky a snad i česky ale číst a psát neuměl.
Václav II., v době svého vládnutí se ukázal jako skvělý a mazaný král, pochybuji, že by byl neschopný se naučit číst nebo psát.
Ale, když si uvědomíme, jaký měl osud v dětství, opustila ho matka, vyrůstal na dvoře Oty Braniborského a když se ve dvanácti letech vrátil konečně do Čech, tak mu do vlády kecal Záviš z Falkenštejna. Ne dlouho, Závišovi se to stalo osudným.
Václav II. asi měl jiné starosti, než nabýt gramotnosti, na nic jí nepotřeboval, na to měl lidi.
Pro něj bylo prioritou umění diplomacie a díky kutnohorskému stříbru se mu opravdu dařilo. A to se dožil pouhých 34 let.
Mám ráda knihy Vańkový, samozřejmě se tam často jedná o literární fikci, ale jádro tam vždy je, pouze někdy domýšlí to, jak to asi mohlo být a co není známo z historických pramenů.
Kdysi na Pražském hradě byla výstava Deset století architektury a já tam objevila Jindřichův Hradec. Od té doby jsem tam už párkrát byla a vřele doporučuji jednu z nejhezčích našich památkových rezervaci navštívit.
červen 20, 2017 10:50
deeres, já se s tebou samozřejmě nebudu přít, jestli uměl nebo neuměl Václav II. číst, ani jedna to s jistotou nevíme. : Myška
To, co píše Tomáš Houška, má svou logiku.

Taky čtu ráda Vaňkovou a myslím, že mnohdy mají ty její romány hodně blízko k pravdě - tedy, mohlo se to stát tak, jak píše.


červen 20, 2017 11:24
... : doktor
Mám rád historické filmy,knihy,divadelní hry i muziku a tak jsem rád,že někdo měl to vnuknutí a hodil na plac problém o kterém víme,kritizujeme,ale mlčíme.Tome brávo.
červen 20, 2017 12:18
Vono to bude nejspíš tím, : Krakonoš
že znalci a badatelé z historickejch ústavů netočej filmy. Tu kravinu vo nasazování rytíře kladkostrojem na koně jsme se učili v dějepise celý vosumdesátý, takže co má pak dělat chudák absolvent FAMU, když to má tak zakořeněný? Já teda u historickejch filmů na totální věrnosti nelpím, filmařina je trochu vo něčem jiným než vo dokonalým napodobení reálií. Beru to vždycky s rezervou, jinak by se nedalo koukat na nic. Dokud na plátně nepoletuje Jan Žižka s lehkým kulometem, jsem v klidu. Je Amadeus natočenej zcela dokonale podle znalostí vo daný době? Já nevim a je mi to jedno - je to prostě skvělej film. To je celý. smilies/wink.gif
červen 20, 2017 13:39
Krakonoši, : doktor
Krakonoši dobrý,salutuji.Jsem s tebou v jednom šiku.Hahaha...ahoj.
červen 21, 2017 12:28
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]