O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

V SUPERMARKETECH UTRATÍME VÍC... PDF Tisk E-mail
Pondělí, 12 červen 2017
Přejít na obsah
V SUPERMARKETECH UTRATÍME VÍC...
Strana 2
Strana 3
Strana 4

Po letech se v Česku znovu hlásí o slovo inflace. Nahoru ji v uplynulých měsících tlačily především rostoucí ceny potravin. Jen v květnu jsme za jídlo zaplatili v průměru o devět procent víc než loni. Nejvíc podražil sýr, vejce a máslo. Český statistický úřad každý měsíc sleduje ceny šestadvaceti vybraných potravin a nápojů. Z dat za květen vyplývá, že potraviny v tuzemských supermarketech meziročně zdražily o 9,2 procenta. Za co a o kolik si letos připlatíme? Napoví náš přehled.

 

 

 

 

 

Dražší sýr, levnější mrkev

 

Eidam, máslo, cukr. Tři položky nákupního seznamu, které od loňského roku zdražily zdaleka nejvíc. Zatímco letos v květnu stálo kilo cukru bezmála dvacet korun, loni zhruba šestnáct korun. Meziročně jde o devatenáctiprocentní nárůst. Podobně – o necelých dvacet procent – stoupla také cena másla. Meziroční nárůst o téměř třicet procent pak statistici hlásí za kilo eidamu. Dráž ale vyšla i vejce, maso nebo třeba chleba – celkově podražilo devatenáct položek ze seznamu, sedm je naopak levnějších. Některé ovšem jen o pár haléřů. Pro srovnání: v dubnu jsme oproti minulému roku zaplatili míň za deset položek, v březnu za osm.

 

 

V supermarketech utratíme víc: O kolik zdražily potraviny

 

 

 

 

Česko versus Evropa

 

Ve srovnání s Evropskou unií se v Česku nakupuje levněji. Pekárenské výrobky, obiloviny ale i ovoce a zelenina jsou u nás levnější o 27 procent, ceny masa jsou 26 procent pod unijním průměrem. Nejmenší rozdíl je u olejů a tuků – jejich ceny jsou u nás pouze o dvě procenta nižší. Naopak o dvě procenta dráž kupujeme v Česku ryby.

V květnu nicméně zlevnila především zelenina, nejvíc mrkev. Zatímco loni stálo kilo karotky jednadvacet korun, letos jsme ji pořídili za patnáct. Levnější jsou i brambory, papriky a také rajčata. Právě cena rajčat během předcházejících měsíců narostla téměř o půlku, nyní se ale vrací k normálu – rozdíl oproti minulému roku dělá jen dvě setinky procenta. Míň než loni nás stojí také rýže, minerální vody a lahvové pivo, i když v praxi nižší cenu takřka nepoznáte.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]