O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

V SUPERMARKETECH UTRATÍME VÍC... PDF Tisk E-mail
Pondělí, 12 červen 2017
Přejít na obsah
V SUPERMARKETECH UTRATÍME VÍC...
Strana 2
Strana 3
Strana 4

 

 

 

 

 

 

Potraviny zdražují od začátku roku

 

 

Právě dražší potraviny a nealkoholické nápoje ve velké míře ovlivnily růst meziroční inflace – během prvních třech měsíců letošního roku konečně překonala hranici dvou procent, což je dlouhodobý inflační cíl České národní banky. Potraviny (a nealko nápoje) jsou totiž vedle výdajů na bydlení druhou největší položkou ve spotřebním koši českých domácností.

 

Jinak řečeno: spolu s náklady na bydlení ukousnou z našich příjmů největší díl.

 

Nejvýrazněji rostly ceny zboží a služeb v březnu, meziročně o 2,6 procenta. Naproti tomu minulý rok dělal meziroční nárůst jen tři desetiny procenta. Ke dvěma procentům se meziroční inflace vrátila v dubnu, kdy jednak výrazně zlevnil alkohol a tabákové výrobky a současně zpomalil růst cen potravin a nealkoholických nápojů.

 

 

 

Kolem dvou procent by se pak měla inflace pohybovat i po zbytek roku, tedy alespoň podle makroekonomické prognózy ministerstva financí. Nižší inflaci ekonomové předpovídají na rok 2018, kdy odezní faktory z posledního čtvrtletí loňského roku a začátku toho letošního. Konkrétně právě rostoucí ceny potravin, ale i zavedení elektronické evidence tržeb.

 

 

 

 

Inflace a vaše peněženka? Zkuste kalkulačku

 

Prognózy a statistiky jsou jedna věc, váš rodinný rozpočet věc druhá. Statistici měří inflaci takzvaným indexem spotřebitelských cen, který vypočítávají ze spotřebního koše – sedmi stovek nejrůznějšího zboží a služeb rozdělených do dvanácti kategorií.

 

Každé kategorii pak přikládají určitou váhu, podle toho, kolik peněz na dané zboží měsíčně padne z rozpočtu průměrné české domácnosti. Jenže každá domácnost v praxi spotřebovává jiné množství zboží. Tak například penzisté dají vedle bydlení a jídla velkou část svého důchodu také na léky a zdraví. Pro mladé páry naopak může jít o zanedbatelnou položku, daleko víc se v jejich rozpočtu projeví třeba zdražení v kategorii ubytování a stravování. Stejně tak rodina s nízkými příjmy, která utratí většinu výplaty za jídlo, pocítí rostoucí ceny víc než domácnost s vyššími příjmy, která nebude mít takový problém zvýšené výdaje pokrýt.

 

 

Pokud vás víc než republikový průměr zajímá, jak inflace ovlivňuje konkrétně vaši peněženku, vyzkoušejte naši kalkulačku osobní inflace. Stačí, když do příslušných kolonek vepíšete, kolik měsíčně utratíte za jídlo, bydlení, dopravu a další. V grafu si potom můžete porovnat, jestli je vaše inflace (červená křivka) vyšší, nebo nižší, než oficiální index platný pro celou ekonomiku (modrá křivka). Když bude vaše osobní inflace nižší než oficiální, máte štěstí – vaše peníze se vzhledem k vašim nákupům znehodnocují pomaleji než v případě průměrného Čecha.

 

 


 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]