O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ARZEN V RÝŽI? PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 20 duben 2017
Přejít na obsah
ARZEN V RÝŽI?
Strana 2
Strana 3
Výsledek obrázku pro RÝŽE pngO arzenu jsme všichni slyšeli již v hodinách chemie na základní škole. K odstraňování nepohodlných osob jej používali již ve starověku a podle jedné hypotézy by mohl stát i za smrtí Napoleona Bonaparta. Perličky z hodin dějepisu nás mohly znepokojit, když se objevily zprávy o výskytu relativně významných množstvích arzenu v některých potravinách. Jak si můžete přečíst v tabulce níže, nejvyšší koncentrace se zjistily u mořských řas, korýšů a ryb.

 

 

 

 

 

      Mezi nejproblematičtější však patří rýže – arzen se v ní vyskytuje v nebezpečné anorganické formě a rýže je v mnoha oblastech světa základní potravinou, což může vést k dlouhodobému vysokému příjmu tohoto nežádoucího prvku. Jak bezpečná je rýže z českých obchodů? Stejnou otázku jsme položili laboratoři, která u 13 vzorků prověřila, zda obsah rizikového arzenu nepřekračuje povolené meze.


 

 

Polokov dvou tváří

 

      Arzen je jedním z prvků periodické tabulky. V malých množstvích se nachází v zemské kůře. Využívá se v metalurgii, elektronice nebo při výrobě léčiv, hnojiv a prostředků proti škůdcům. V úvodu jsme zmínili, že nebezpečnost arzenu závisí na jeho chemické formě. Pokud je navázán na uhlíkové řetězce organických sloučenin, je méně nebezpečný. Organické formy nalezneme například v mořských rybách a korýších, proto nás relativně vysoké koncentrace arzenu v nich nemusí děsit.

 

 

 

 

     Problematická je anorganická forma, například sloučeniny s kyslíkem, mezi které patří i známý arzenik. Tyto formy vykazují vysokou toxicitu projevující se především kožními ekzémy. Nežádoucích účinků expozice anorganickým arzenem je však mnohem více. Zmiňuje se zvýšení rizika srdečních onemocnění a studie ukázaly i na souvislost s komplikacemi v těhotenství a neurologické účinky v raném dětském věku.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]