O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ZAKLÍNADLO - "GENETICKY UPRAVENÉ..." PDF Tisk E-mail
Pondělí, 13 březen 2017
Přejít na obsah
ZAKLÍNADLO - "GENETICKY UPRAVENÉ..."
Strana 2
Strana 3
Strana 4
Related imageZatímco v medicíně je genetické inženýrství většinou kladně přijímáno, geneticky modifikované potraviny jsou tématem k mnoha svárům a sporům. Označení GMO (geneticky modifikované organismy) okamžitě vyvolává otázky, pochyby a odmítání.

 

 

 

 

 

       Existuje ale způsob, jak se z této šlamastyky dostat. Označení jako "transgenní" či "GMO" znamená, že výrobek je výsledkem laboratorního kombinování DNA - druhů, které by ve volně přírodě samy nikdy nevznikly. Ovšem budoucí použití té nové metody ke změně DNA by mohlo všechny odpůrce přesvědčit a uklidnit. CRISPR, nebo spis správně celým názvem CRISPR-Cas9 – je nejnovější metoda stříhání a úpravy genomu. Dokáže rychle a přesně vymazat, změnit, či přestavět DNA téměř jakéhokoli živého organismu. 

 

Image result for crispr

 

 

Cas9 jsou vlastně molekulární nůžky (spíš skalpel) pro stříhání dvojité šroubovice DNA. Pro tento účel se používají enzymy označované jako nukleázy. Je to úsek DNA, krátký řetězec ribonukleové kyseliny, který rozhodne o místu, kde enzym nukleáza provede svůj střih. Dokáže jednoznačně vyhledat mezi milióny či miliardami písmen genetického kódu poškozené místo, jež tvoří genom geneticky upravovaného organismu. "Tento vyhledávač" z RNA (ribonukleové kyseliny) má oproti dříve používaným proteinovým "vyhledávačům" celou řadu výhod. Je prakticky neomylný. Stačí, aby v daném úseku DNA nesedělo jediné písmeno genetického kódu a "Cas9" RNA ho ignoruje.

 

Technologie CRISPR-Cas9 je vypůjčena od bakterií, které ji používají pro ochranu před cizími genetickými elementy. Bakterie se takto dokážou bránit nejrůznějším vetřelcům, především pak virům ze skupiny bakteriofágů. Ukázalo se, že když bakterie přežila atak fágu, napodruhé se s tímto mikroskopickým nepřítelem vypořádá o poznání snáz. Získá proti němu "imunitu". Tu si zajistí tak, že posbírá úlomky dědičné informace fágu, tvořené 30 až 60 písmeny genetického kódu, a nastrká si je do vlastní dědičné informace. Aby si v nich udržela pořádek, proloží je "zarážkami" z vlastní DNA. Tyto úseky dědičné informace označované jako CRISPR, se vyskytují na více místech dědičné informace bakterie a mohou obsahovat až stovku "nasekaných" porcí fágu.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]