O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ZAKLÍNADLO - "GENETICKY UPRAVENÉ..." PDF Tisk E-mail
Pondělí, 13 březen 2017
Přejít na obsah
ZAKLÍNADLO - "GENETICKY UPRAVENÉ..."
Strana 2
Strana 3
Strana 4
 

 

 

 

 

 

 

 

Červené cytotoxické T buňky útočí na bílou rakovinnou buňku: T buňky léčí rakovinu již nyní, ale díky pozměnění pomocí CRISPRu budou silnější, odolnější a přesněji se zaměří na ty rakovinné. Plán je následovný: Nejprve se vyjmou pacientovy T buňky a pomoci neškodného viru (který se stane přenašečem CRISPR metody),  provedou tři změny.

 

První do buňky vloží gen pro protein NY-ESO-1 receptor, který umožní T buňce být silnější a lépe nalézt rakovinné buňky. Druhá změna odstraní původní proteinové inhibitory, které omezují zvýšení její efektivnosti. Třetí změna zařídí, aby buňka vydržela; odstraní se gen, který by mohl rakovinné buňce prozradit, že na ní zaútočí a tudíž zabrání, aby se rakovina začala bránit a buňku předem odstranila. Po těchto změnách se vše vrátí zpět pacientovi a celý proces se monitoruje.

 

CRISPR-Čas9 genový complex: Schvalovací proces by neměl narazit na odpor, protože editace pacientových genů se dotkne jen specifické části vlastních buněk. Takovým úpravám se říká somatické. Universita v Pensylvánii má v plánu provádět další klinické CRISPER testy, a firma Editas Medicíně v Cambridge, Massachusetts začíná již letos takto léčit dědičné oční choroby. Vědci z Sichuan Univerity v Číně použili CRISPR modifikované bílé krvinky u pacienta s plicní rakovinou minulý měsíc.

 

Ono na tom ale zase tak moc nezáleží, kde se CRISPRem začnou lidé léčit jako první, hlavně aby už to bylo, protože pro mnohé to je jediná naděje. Navíc CRISPR je znatelně levnější a rychlejší léčba, než doposud používaná genová terapie. I pouhé ničení DNA v tom správném místě může zachraňovat životy. Nádorové buňky, které se rozhodly nekontrolovaně se množit, si k obrazu svému musely upravit naše geny. Střih CRISPRem právě v těchto upravených genech, má šanci zvrhlým buňkám jejich choutky na množení, znechutit. Laický řečeno, léčit lze i pouhým děláním děr.

 

CRISPR není metoda vyvynuta pouze pro léčení nemoci, je to spíš způsob jak se jich do budoucna zbavit úplně. Jeho využití je zcela neomezené:

 

Na světě existuje přibližně 3500 druhů komárů, jedním z nejhorších je Anopheles gambiae, který přenáší parazita malárie, nemoci, která zabíjí stovky tisíc lidí každý rok. Nebo druh Aedes, který přijel do Nového světa na otrokářské lodi z Afriky v 17. století, a přenáší žlutou horečku, která již zabila další milióny lidí. Komáři také roznáší velice dobře známé patogeny jako chikungunya, západonilský virus či virus Zika.

 

 

 

Image result for anopheles gambiae life cycle

 

 

Použití insekticidů má spoustu nevýhod, nejenže se ho musí komár dotknout, ale dotýkají se ho i ti, kterým ublížit nemá. CRISPR může změnit gen u komárů tak, že nakažení komáři budou sterilní a nemoc se ani nevyvine.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]