O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VŠETEČNICE - RODINNÉ ZÁCHRANNÉ KÓDY PDF Tisk E-mail
Neděle, 12 březen 2017
Image resultKdyž jsem byla malá, občas jsem doma zaslechla něco, co jsem jako dítě slyšet neměla. Ale nevadilo to, neb co si vzpomínám, odmalinka jsem byla trénovaná že: „co je doma, to je doma“ a také že: „to, co se doma povídá, to pro cizí uši není“.


 

 

 

 

 

 

       Postupně jsme rodinná tajemství vylepšili, došlo i na vytvoření jednoduchých kódů. A tak např. tehdy cenzurovaná pošta ze školy v přírodě mi vždy úspěšně prošla, a doma se mimo jiné i dozvěděli, že jídlo i soudružka vedoucí  jsou „ňam ňam“ – neboli naprostá hrůza.  

 

 

Image result for girl walk with danger man

Když byli moje děti malé, slyšela jsem jednou v rádiu pořád o unesených dětech. Mezi dalšími informacemi popisovali i případy, kdy dítě na cestě ze školy domů oslovil neznámý člověk s historkou „Pojď se mnou, maminka/tatínek/sourozenec je tam a tam, stalo se to a to, já tě tam odvedu/odvezu/dopravím“ - jistě chápete. Nejhorší na tom je, že taková situace může opravdu nastat. Jak dítě potom rozliší, zda to je pravda, nebo opravdu hrozící nebezpečí? V pořadu doporučovali naučit dítě „tajné slovo“, a jestliže se opravdu něco stane, dotyčný řekne dítěti tajné slovo, a dítě tak bude vědět, že ho opravdu posílá rodič. Myslím, že je to dobrý nápad, každopádně vždycky lepší něco nežli nic, i když člověk doufá, že to nikdy nevyužije.

 

 

Před několika lety se objevilo na youtube video se speciálním projektem studenta sociologie. Dotyčný se na dětském hřišti dával do řeči s maminkou a vysvětlil ji svůj projekt. Zeptal se jí, zda dítko ví, že nesmí odejít s cizím člověkem, zda rodiče o podobných věcech s dítětem mluvili atd. Předem ji požádal o souhlas, zda může k jejímu dítěti jít, a pokusit se ho přesvědčit, aby z hřiště s ním odešlo. Všechny maminky to braly s nadhledem - moje dítě ví moc dobře, jak se má zachovat, o takových věcech mluvíme doma, ve školce, všude. No, a student pak šel, a šokována maminka viděla, jak její miláček s tím úplně cizím člověkem ze hřiště klidně odchází…

 

 

Člověk tedy nikdy neví; tajné slovo nebo ne, drilování doma pravidel či zákazů, a stejně všechno může dopadnout úplně jinak. Moje vycepovaná holčička odešla od rybníka téměř až na parkoviště, protože ji „ta stará paní poprosila, že si zapomněla dát mobil do tašky, než jde do vody a zdali by ho tam moje dcerka neodnesla“ … inu, překvapení na všech frontách.

 

 

Děti přežily, a stali se z nich teenageři. Teď na ně pochopitelně čekají další nástrahy. Nebezpečné ztrapnění na sociální úrovni. Vzpomínám, že i mně se mockrát stalo, že jsem byla někde na návštěvě, a kamarádka naléhala, ať tam zůstanu ještě dýl, a donutila mě volat domů pro povolení. Zoufale jsem se snažila mámě v telefonu naznačit, že tam ale už vůbec nechci být, ovšem v rámci neztrapnění se jsem naopak prosila o povolení prodloužené návštěvy: „Maminko, můžu tu ještě zůstat? Tady je to všechno takový úžasný, máme zábavu, prostě je to takový „ňam ňam“! A  - díkybohu - následoval zákaz a cesta domů, hurá. Zlaty kódový slova.

 

 

Dnes, kdy má každý mobil a domů se textuje, a kamarádi čtou vaše sms přes rameno, jsem doma zavedla kód X. „Můžu zůstat po škole u kamaráda?X“ - Ne nemůžeš. Případně stačí jen odeslaná zpráva ve formě X - a následuje záchranný telefonát od rodiče, s příkazem musíš se okamžitě vrátit, potřebuju tě. (Záchrana ze špatné schůzky. Záchrana z párty, která se nepříjemně zvrhla.) A teenager se před kamarády neshodil, neztrapnil, vše je v poho. Podobně jsem volávala domů o záchranu i já, ale vždy si to vyžádalo delší vysvětlení. Zavolej mi a zachraň mě, něco si vymyslí …. nějak nás nenapadlo se připravit dopředu. Kód X je však velmi jednoduchý a rychlý.

 

VŠETEČNICE

 

 

 

Komentáře (5)add feed
Něco podobného jsme měli doma taky. : Martina P.
A hlavně jsme byli naučeni, že pokud by nám kdokoli něco "vzkazoval", tak máme oslovit ještě někoho úplně cizího na ulici a říct mu, že "tady ten pán nám říká, že...." a pokud ten pán přitom nezdrhne, tak teprve pak, když s námi půjde ještě ten další člověk...
Ale nikdy se to naštěstní nestalo.
březen 13, 2017 11:25
Všetečnice : doktor
Když jsem byl dítě něco podobného nebylo potřeba.Ani u našich dětí bylo pro děti na světě(našeho regionu)bezpečno.V současné době u vnoučka (9) toto tajné slovo též používáme.
březen 13, 2017 13:40
... : bb2
My nepoužívali kód, dělali jsme to jako moji rodiče s námi - vstipili jsme dětem do hlavy, ze bychom jim nikdy nevyrizovali nic po cizím člověku. Nikdy. A kdyby se s námi něco stalo, přišla by jim to říct policie v uniformě s někým dalším, nikdy by nepřišel jeden uplne cizí člověk sám. Takže cizí člověk rovnalo se dávat si pozor.
březen 13, 2017 14:55
Mě hlavně zaujaly poslední dva vodstavce, : Krakonoš
který už neřešej nebezpečný situace, ale "záchranu" někoho, kdo má problém říct: "Už mě to tu nebaví, jdu domů". Mám pocit, že jedním z pozitiv změny "doby" je to, že dnes vobvykle nemaj mladý lidi problém říkat věci na rovinu. Já jsem se aspoň nikdy (a to ani ve svým vokolí) s potřebou nějakýho "záchrannýho kódu X" nesetkal.
březen 13, 2017 15:22
Je to nepříjemné, : Anděla
ale pracuju jako personalistka a často ke mně přijde některý ze zaměstnanců vyřešit něco opravdu rychlého a pak tam dokáže žvanit hodinu. Obvykle do kola mele věci, které vůbec nepatří mým uším (vážně se až někdy divím, co všechno jsou lidé ochotni o sobě sdělit nezúčastněnému člověku). Je mi trapné mu říct, že to, co jsme potřebovali jsme si řekli a teď každý musíme jít po své práci. Bojím se, aby to nepřetrhlo pouto důvěry, které ke své práci potřebuji. V tuto chvíli zasahují mé kolegyně z vedlejší kanceláře (máme průchozí kuchyňku, tak to slyší), přijdou mi říct, že mám jít k šéfovi nebo mi volají, jako že mám někam jít a podobně. Nejsem na to hrdá, ale přijde mi to milosrdnější, než toho člověka rovnou vysypat.
březen 14, 2017 07:02
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]