O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

CAPT. EUGENE CERNAN - POSLEDNÍ ČLOVĚK NA MĚSÍCI PDF Tisk E-mail
Středa, 18 leden 2017
Related image16. 1. odisiel na svoj posledny nebesky vander americky astronaut Capt. Eugene Cernan.  Bol to posledny clovek, ktory sa tulal po Mesiaci (Apollo 17, 1972) a ako sa pozdejsie vyjadril, len velmi nerad sa vracal domov tak skoro. Absolvoval tri lety do vesmíru.

 

 

 

 

 

 

 


Narodil sa v Chicagu, Illinois, bol ceskoslovenskeho povodu. V roku 1903 sa jeho starý otec Štefan Čerňan so svojou manželkou Annou odsťahovali z Vysokej nad Kysucou, spolu s tisíckami iných vysťahovalcov, do USA. Usadili sa v Chicagu a o rok neskôr sa im narodil syn Andrew. Keď vyrástol, vzal si za manželku dievča českého pôvodu Rozáliu Cihlářovú a spolu s ňou mal syna Eugena.

Wikipedia

 

 


File:Czech flag on Apollo17 board.jpg

 

       Na potulku na Mesiac nezabudol zobrat so sebou, okrem americkej, aj ceskoslovensku vlajku, ktorú pri svojej neoficiálnej a utajovanej návšteve Česko-Slovenska v roku 1974 odovzdal riaditeľovi Astronomického ústavu v Ondřejove doc. Lubošovi Perekovi. Je to, tusim, len jedna z troch vlajok, ktore vobec kedy "zaviali" na Mesiaci: Americka, sovietska a ceskoslovenska... Tu sovietsku tam dopravil Lunochod 1 (1970).


Dodnes je drzitelom rekordu "najvyssej rychlosti dosiahnutej clovekom v dopravnom prostriedku" - 39 897 km/hod., (vzhladom na Zem).  Rekord dosiahol pocas letu Apollo 10 v roku 1969, ked sa vracal na Zem z uspesnej misie na Mesiac. Podarilo sa im vtedy v lunarnom module priblizit k povrchu Mesiaca len na vzdialenost 15.6 km.  Bola to posledna zkuska pred Apollo 11, ked Americiania pristali na Mesiaci. 

 

Je tiez drzitelom "Mesacneho pozemneho rychlostneho rekordu", na elektrickom mesacnom terennom aute sa mu podarilo vyrobit rychlost 18.0 km/hod.  Ocividne rychlost miloval... Bol zapísaný v Ohiu do National Aviation Hall of Fame (Národná letecká sieň slávy). 

 

 

foto: Pastorius 

 

 

 

V roku 2011 pred kongresovym vyborom odsudil rozhodnutie prezidenta Obamu zrusit Constellation Program NASA.  Cielom programu bolo zase sa vratit na Mesiac a potom dosiahnut Mars.  O prezidentovi Obamovi sa vyjadril:

 

 

 
Image result for capt. eugene cernan

 

 

 

     "Nemyslim si, ze vie, co to vlastne je tradicna Amerika, pretoze tu, doslova, nikdy nevyrastol".  Bolo to jedno z najhorsich Obamovych rozhodnuti.  Odvtedy, ked sa chcu americki a ini astronauti dostat na Medzinarodnu kozmicku stanicu, musia popytat o zvezenie kolegov v Kremline (za ludovych cca $82 000 000 za letenku).  Priamym dosledkom tohto rozhodnutia je celkovy pokles objemu kozmickeho aj zakladneho vyskumu, vyvoja a vyroby a aj jednoduchy fakt, ze Americania su dodnes odkazani na dovoz ruskych raketovych motorov RD-180 do rakiet Atlas 5 (civilne a vojenske pouzitie) a cinskeho raketoveho paliva...  (well, pocul uz niekto o takom slove "embargo"?).

Ahoj! - BOBOR

 


 
 

 

 

 

 

Komentáře (10)add feed
... : Mikin1
Hezky clanek a je se pripojuji a smekam klobouk. R.I.P. Gene!
Jen bych chtel poopravit par detailu. Americane uzavreli s Ruskem smlouvu o doprave svych astronautu na Mezinarodni stanici v dobe, kdy jejich raketoplany zacaly dosluhovat.
Jejich vlastni nosic je v poslednim stadiu vyvoje a testovani.
Motory si velke casti vyrabeji sami. Ten rusky o kterem je rec je spolehlivy a navic levny, takze nekupte to.
Amerika je co se vyzkumu vesmiru tyce stale naprosta jednicka. Staci se podivat na rovery operujici na Marsu, nebo na uspech sondy pri pruletu kolem Pluta.
Amerika je a asi jste dlouho zustane jedina zeme ktera poslala cloveka na Mesic a sondy ke vsem planetam slunecni soustavy.
leden 19, 2017 04:50
Kosmický výzkum. : Pepa
Je potěšitelné že na odvážnou cestu vzal i naší vlajku. Čest jeho památce.
Já osobně nejsem nadšen drahým planetárním výzkumem. Za pár miliard se dovím, že na Marsu je stejné kamení jako na naší zeměkouli. Nebo že támhle je děsné vedro a jinde strašná zima. Celý výzkum byl a je zakrývací manévr pro armádu. Ta jako první měla GPS, satelitní telefony a spoustu vynálezů ještě tají.

Díky všem těm vynálezům začíná lidstvo z toho blbnout.

Podívejte se na současnou mládež.
Pokud by někdo na týden vypnul signál na telefony, tak jsou dvě třetiny dětí v blázinci.

leden 19, 2017 11:12
Pepo, jako tradičně zaměňuješ příčinu a následek. : toulavej
Žádný vynález nemůže za hloupé chování lidí, jen hloupost dotyčných jedinců. Jestli hráč prohraje na hracích automatech výplatu není vina těch mašin, ale toho hráče, že je tak hloupej, když neví, že výhra je tak nepravděpodobná.
leden 19, 2017 15:59
... : Mikin1
Odepsal jsem Pepovi, ze diky kosmickym programum doslo k pokroku v mnoha oblastech. Treba v meteorologii nebo navigaci. I velcro (suche zipy) byly vynalezeny na objednavku NASA.
Touha po pokroku a hledani cest vpred, tim se lide odlisuji od zviratek.
Ten komentar se ale nekam ztratil...
leden 20, 2017 07:12
... : doktor
Chci poděkovat a připomenout,že mám v úctě a hluboce smekám i před Johnem Glennem.
leden 20, 2017 14:50
Zase kecáš : alka..
Suchý zip vynalezl švýcarský inženýr Georges de Mestral v roce 1948. Inspiraci získal při procházce v Alpách: všiml si, že se úbory lopuchu přichytávají na jeho šaty i na srst psa. Svůj vynález (patent udělen v roce 1955) pojmenoval „VELCRO“ podle francouzského slova „velours“ znamenajícího samet a .....
leden 21, 2017 12:47
... : Mikin1
No dobre, googluj dal. NASA velcro po jeho zdokonaleni a vyuziti pri kosmickych letech zpopularizovala tak, ze se zacalo masove pouzivat u sportovni obuvi, oblecich atd...
Nekdo se nam tady zase spatne vyspinkal? smilies/wink.gif
leden 22, 2017 05:30
Nedá mi to. : Pepa
Pokud ty výlety za hvězdami platí soukromníci je mi to u pytle, ale že daňoví poplatníci pod touto zástěrkou platí vynálezy raket na zabíjení lidí to neberu.
Helma pilota bojového letadla stojí 400 tisíc dolarů. Kdo to platí?? No obyčejní lidé ze své mizerné mzdy.
leden 23, 2017 12:25
... : Mikin1
Ne Pepo. Danovi poplatnici to plati.
A co se pacifismu tyce, podivej se jak dopadly zeme ktera kaslaly na svou obranu. Naposledy to byla Ukrajina.
leden 24, 2017 06:04
Pepo, zase mimo. Jak ty to chlape jenom děláš, taková úspěšnost. : toulavej
Tak podle tebe se společnost nemá chránit zbraněmi, které zabíjí lidi. A jak bys´ tedy dosáhl stažení vojska pana Hitlera, aby neokupovalo okolní státy, když by vyjednávání nepomohlo a pan Hitler se svým vojskem, vyzbrojeným zbraněmi, které zabíjí lidi, svý sousedy dál okupoval, tedy určoval jejich obyvatelům, co mohou a nesmí?

Zbraně, které zabíjí lidi, lidé vždy používali a to od té doby, co zjistili, že existují jiní lidé, co si pomocí zbraní, co zabíjí lidi, mohou na nich vynutit svou vůli. A tyto zbraně na obranu budou existovat VŽDYCKY, protože vždycky budou existovat lidé, co by si rádi vynutili na jiných lidech svou vůli po něčem, co jim nepatří, ale chtěli by to, nebo chtějí jiné lidi ovládat, určovat jim život. Jenom hlupák by se zbavil zbraní, které zabíjí lidi, které má na ochranu . . .

Pepo, toto je ABSOLUTNĚ NEJHLOUPĚJŠÍ NÁZOR ze všech hloupých, který jsem od tebe kdy četl. A že jich bylo. A to už jsem si u některých myslel, že nejdou překonat. Mýlil jsem se, pořád umíš překvapit, jsi v tom naprostá jednička . . .
leden 24, 2017 12:47
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]