O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

40 LET CHARTY A ANTICHARTY PDF Tisk E-mail
Středa, 11 leden 2017
Related imageKe dni Charty a lidských práv zcela nerozlučně patří i Dny Anticharty. Dne 28. ledna 1977, tedy před 40 lety, se sešla naše kulturní elita. Od komunistů měli jediný úkol: vyslechnout a podepsat Antichartu. A tak se v pražském Národním divadle sešli významní představitelé tehdejší československé kulturní fronty, aby manifestovali své pevné odhodlání aktivně přispět novými tvůrčími činy k socialistickému rozvoji naší společnosti...


 

 

 

 

 


Přítomny byly i televizní kamery, které pečlivě snímaly tváře populárních osobností. V čelných řadách hlediště seděla řada našich oblíbených a známých, tehdy se ještě neříkalo "celebrit"- jen namátkou vybírám z listů hustě popsaných jmény - Karel Höger, Dana Medřická, Jan Werich, František Filipovský, Miloš Kopecký, Jiří Sovák, Ladislav Pešek, Vlastimil Harapes, Rudolf Hrušínský, Karel Kachyňa, Radovan Lukavský, Vladimír Neff, Zuzana Růžičková, Jiří Sequens, Jiřina Štěpničková, Blanka Waleská, atd., atd.

 

Herečka Jiřina Švorcová pak úvodem přečetla přítomným Provolání československých výborů uměleckých svazů: Za nové tvůrčí činy ve jménu socialismu a míru.

 

 

Poté byli přítomní vyzváni, aby demonstrovali svou loajalitu k režimu podpisem tohoto Provolání. Podpisové archy byly v záhlaví zřetelně označeny textem: „Za nové tvůrčí činy ve jménu socialismu a míru. Připojuji se k provolání československých výborů uměleckých svazů“. Naprostá většina těch, kteří podepsali Antichartu, velice dobře věděla, co podepisují - tedy nebyly jim předloženy nenadepsané presenční listiny, jak dodnes ve svém studu mnozí tvrdí.

 

A pokračovalo to ... K filmovým a divadelním umělcům se vzápětí připojili též hudebníci; 4. února se obdobné setkání konalo v pražském Divadle hudby. Na tamějším shromáždění toto Provolání přečetla zpěvačka Eva Pilarová.

 

I zde seděla a pak i podepisovala řada populárních osobností - Karel Gott, Jiří Schellinger, Jiří Korn, František Ringo Čech, Petr Eben, Ivo Fischer, Petr Hapka, Petr Hannig, Svatopluk Havelka, Jan Hecl, Miroslav Hlaváč, Václav Holzknecht, Jaromír Klempíř, Štěpán Koníček, Eva Lustigová, Harry Macourek, Václav Neckář, Miloslav Nedbal, Luboš Pánek, Vladimír Poštulka, Zdeněk Rytíř, Jiří Suchý, Jaroslav Uhlíř, Petr Ulrych, Hana Ulrychová, Karel Valdauf, Helena Vondráčková  aj.).

 

 

 

Ostatní představitelé naší tehdejší kulturní fronty houfně podepisovali Provolání v sekretariátech uměleckých svazů, v redakcích novin a nakladatelství, v televizi či rozhlase.

 

Od soboty 29. ledna až do 12. února 1977 pak vycházely v Rudém právu na pokračování seznamy těchto signatářů Anticharty. K Provolání se v rámci kampaně připojilo 76 národních umělců, 360 zasloužilých umělců a přes 7000 „obyčejných“ umělců. Ti všichni  otevřeně deklarovali svou loajalitu s režimem a jejich jednání se stalo vzorem pro mnoho obyčejných lidí.

 

A tak si říkám, se smutkem v duši: je povinností každého demokrata milovat je a oslavovat jejich statečnost... Naši kulturní obec, naše spisovatele, hudebníky, básníky, herce, zpěváky... Ale dnes do jednoho prohlašují, že to podepisovali přeci s nesmírným odporem… Že museli...

 

 

 


 

 

 

Nu - nejspíš by zase podepisovali, kdyby došlo k dalšímu "převratu". A nejspíš zase (téměř) všichni. Svět je stále stejný. Bohužel. Jen někteří lidé jsou "kam vítr, tam plášť". Vadí mi, že řada jmen z tohoto seznamu jsou současní vášniví bojovníci za demokracii a svobodu. 

 

JOZA,

skeptik  zklamaný  okolím

 

 

 

Komentáře (58)add feed
To je a bylo : Pepa
vydírání, to se nehodnotí jako charakterový přestupek.
leden 12, 2017 04:15
Jo, byla to hnusna doba. : Mikin1
Lidem kteri si nevazi svobody a komunisticke nebo nacisticke zlo jeste dnes omlouvaji by patrilo nakopat...
leden 12, 2017 05:18
Jo, : Míša šíša
tak to mi vadí taky:
Vadí mi, že řada jmen z tohoto seznamu jsou současní vášniví bojovníci za demokracii a svobodu.

Ještě bych dodala: ... a horliví antikomunisti.
leden 12, 2017 09:59
... : mia I
režim tehdy potřeboval na svoji podporu masy lidí. Což rád demonstroval. Tehdy nahnali umělce do ND a existuje video na you tube, kde je vidět naštvané obličeje, zdrcený výraz. Doba byla taková, že i jít za plentu při volbách a někoho vyškrtnout z kandidátky byl výraz velké odvahy a záruka budoucích problémů a postihů (to jen pro mladší čtenáře). Takže nesoudím, ale mladší generace, která tu dobu nezažila má tendenci soudit tento čin. Kdysi Pepa Dvořák (co hrál v Nemocnici na kraji města lásku sestry Huńkové v podání Ivy Janžurové) řekl, že neměl tolik odvahy jako někteří disidenti, protože měl doma tři dcery a bál se, že by jim způsobil problémy a taky je potřeboval živit. Moc si ho za ta slova vážím, naopak Svěrák u mne docela klesl, když se před prezidentskou volbou exponoval a snažil se mluvit jako boží soudce. Ale to nechme stranou.

Těm mladým co podepsali to možná v tu chvíli bylo fuk - takových , přesněji řečeno podobných listin se v té době všude podepisovalo, oni byli mladí chtěli hlavně hrát, zpívat,.. Ale třeba Jan Werich, Jiřina Šejbalová, mnoho z nich se na tom zmíněném videu z ND tvářilo jako by říkalo "Vy svině"

Zastavila bych se ještě u jednoho jména z Anticharty. A to je Jiřina Štěpničková (1912-1985). Na té se režim opravdu vyřádil. V padesátých letech se pokusila o ilegální přechod státní hranice s malým synem Jirkou, dnes rovněž hercem. Tehdy ji režisér František Čáp zval do ciziny, dopis byl podvrh Stb. Zatkli ji u hranic, kolegové z Armádního divadla, kde hrála pro ni chtěli trest smrti za tento čin (na rozdíl od Anticharty je k tomuto návrhu trestu smrti nikdo nenutil). Našli se jen čtyři stateční kolegové, kteří se za ni postavili. To byla v padesátých letech sakra odvaha! Když se vrátila z vězení, bydlela v nějaké tmavé světničce na starých zámeckých schodech na Hradčanech, každý se bál ji obsadit do role.. Syn jí vyrostl, ani nevěděla jak. V r. 68 ji tuším rehabilitovali , aby ji o pár let zase spolu s ostatními potupili. To jsou kotrmelce. Jak jí asi tehdy bylo, co jí běželo hlavou?



leden 12, 2017 10:19
Jo po bitvě : alka..
Je každý generál. Jen si představuju,co by se stalo,kdyby se tenkrát šprajcli.Bylo jich přeci dost a v jednotě je síla. Prostě byla taková doba a těm co to nevadilo bylo víc.
leden 12, 2017 10:20
Mio, : Míša šíša
já taky neodsuzuju, že to tenkrát podepsali, to rozhodně nee. Však víme, jak se komouši uměli mstít a jak dokázali člověku ztrpčit život.
leden 12, 2017 11:22
Já je neodsuzuju, : mamča
každý chtěl dělat svoji práci, a bez "loajality" k režimu to nešlo. Co mi vadí, když se teď někteří z těch tehdy "poddajných" staví do role jediných chytrých a křišťálově čistých.
Podpis má velkou váhu, a každý by si za svým podpisovým souhlasem měl stát, a ne když se režim otočil, tak najednou tvrdit, že byli "pomýlení a donucení". Existuje i něco, jako omluva - viz Josef Dvořák.
Páni umělci jsou prostě pořád ti šašci, co za potlesk a misku jídla udělají kotrmelec kterékoli vrchnosti.
PS: Bývalá "první dáma" taky podepsala Antichartu. Jak to asi Vašíkovi vysvětlila ?

leden 12, 2017 11:38
... : mia I
ono se možná mezi těmi odsudky zapomíná na jeden podstatný fakt, který si myslím je dobré zmínit - vystoupit proti režimu znamenalo mít existenční problémy , někdy ale taky přijít úplně o práci. Takovýho člověka se báli druzí zaměstnat. A přijít za komunistů o práci není stejné jako dnes. Tenkrát žádná podpora v nezaměstnanosti neexistovala, to se neslučovalo s ideály socialismu, nepracovat byl trestný čin příživnictví a tudíž téměř jistá žádanka pro pobyt v lochu (kriminál). Výjimku z povinnosti pracovat měly vdané ženy, svobodná povolání anebo ten občan, který prokázal pravidelný zdroj obživy (třeba pravidelný výběr hotovosti z vkladní knížky).

Takže jestli dnes člověk vidí komentáře na Antichartu a různá zhnusení, možná jsou komentáře od lidí, kteří tu dobu nezažili a neví co to v praxi obnášelo.
leden 12, 2017 11:38
mia I : mamča
Ani dneska není všechno politiky prosté. Příkladem je náš bývalý vedoucí. V říjnu r. 1989 se "upsal" komunistům. Potřeboval tehdy, aby se děti dostaly na VŠ. (Stejně se nedostaly). A po "sametu" byl zbaven funkce vedoucího, i když měl příslušné vzdělání, praxi i schopnosti. Místo něj přišel "kádrově čistý" neschopa, který seděl na jeho židli, bral plat vedoucího, ale práci dál dělal ten "nespolehlivý".
Nevidím moc rozdíl mezi tehdy a teď.
Pořád jsou u vesla stejní lidé, jen obrátili kabát.
leden 12, 2017 11:59
... : Mikin1
Souhlasim s Miou.
Vetsina lidi se proste bala. Takovych jako treba Marta Kubisova se naslo po certech malo.
I mezi normalnimi lidmi. Anticharta se podepisovala i na uradech a ve fabrikach, akorat se o tom tak moc nepsalo a nejruznjsimi zpusoby se to odbyvalo.
O ucasti ve "volbach", na schuzich a zdobeni oken vlajeckami ani nemluvim.
Jen nechapu ty reci o tom, ze by meli lide kteri se tehdy takhle podelali drzet huby i dnes kdyz nekdo ten zlocinnej rezim omlouva.
Na antikomunismu nebo antifasismu neni nic spatneho.
Naopak...
leden 12, 2017 12:01
mamčo : mia I
jo ti převlékači, to jsou někdy salta, jak dokáží otočit nebo kolik někteří dokáží obejít politických stran, jen aby zůstali u lizu, protože mají potřebu zabezpečit snad tři generace dopředu smilies/wink.gif
leden 12, 2017 12:31
Jozo, JSI ÚPLNĚ MIMO! : toulavej
Je jasný, že na nikoho nemířil samopal a tak podepsat nemusel. ALE pak by jeho kariera a profese skončila DEFINITIVNĚ, protože nikdo nemohl vědět, že bolševik za 12 let sám naoko odstoupí a vládnutí politické vymění za ekonomické, které není tak na očích.

Mamčo, to je ale nesmysl - každý by si za svým podpisovým souhlasem měl stát – v době normalizace! Já nastoupil do konstrukce v ´83. A každý rok jsme vyplňovali papír, kde jsme museli vyjádřit svůj postoj k „Poučení z krizového vývoje ve straně a společnosti“, jak se to nazývalo, jestli s tím souhlasíme. To znamenalo, jestli souhlasíme s okupací Varšavské smlouvy v ´68 a „dočasným“ umístěním jejích vojsk u nás. NEEXISTOVALO napsat, že nesouhlasíš!, pokud jsi chtěl dělat práci VŠ, když jsi VŠ vystudoval. Jo, v kotelně nebo v kravíně by tě vzali, ale to jsi nemusel dělat školu.

Jenže, mně se to příčilo napsat, že souhlasím, protože jsem nesouhlasil. A taky se mi příčilo jít dělat do kravína nebo popeláře. Tak, jako všichni, mimo pár chartistů, co neměli co ztratit, protože byli svobodný, bezdětný, bez ambicí něco smysluplnýho a zajímavýho dělat, jsem se kroutil, že jsem v tý době byl ještě dítě a tak to znám jenom z vyprávění svých rodičů. A tomu, co mi o tom vyprávěli, nemám důvod nevěřit. Tak jsem to napsal a podepsal. Jenže, když to odnášel vedoucí na kádrový oddělení a přečetl si to, tak mi to vrátil, že takhle to nejde. Abych vyplnil papír znovu a tuhle kolonku že za mě vyplní sám. Tak jsem vzdal „odboj“ a nechal to na šéfovi, kterej byl jedinej nestraník mezi malýma šéfama a férovej chlap. Další roky už se to jen opakovalo. Šéf řekl, že tu kolonku za mě vyplní sám :-). A tak jsem přežil normalizaci v teple konstrukce a ne na ulici, jako popelář, protože, že souhlasím, bych nikdy nepodepsal. Ale, co já vím, kdyby nás všechny nahnali do jedný místnosti k podpisu a viděl jsem, jak ostatní kolegové podepisují, protože je to jenom formalita, když myslet si dál můžeš co chceš.
A obsah charty znal jen z poslechu Hlasu Ameriky, Svobodná Evropa se u nás nedala kvůli rušení poslouchat . . .
leden 12, 2017 13:04
... : mia I
s tou informovaností to taky bylo dost jiný než dnes. Já jsem vůbec v r. 1977 netušila , že existuje nějakej Václav Havel, netušila jsem to ani v roce 1989. Nejinak tomu byli spolužáci, naši rodiče. Venkov , tím myslím obyvatelstvo mimo Prahu,bylo s informovaností o "nekalých živlech" přece jen ve skluzu. Ale pamatuji si velice přesně, že v říjnu 1989 vyšel velmi podivně stylizovaný inzerát v Rudém právu, jediný deník, který jsme si tehdy mohli objednat, předplatit. Byl tam právě Václav Havel i s fotografií (cenzura nebyla asi dostatečně bdělá) a něco ve smyslu "za vše dobré co vykonal a ještě vykoná mu přejí přátelé vše nejlepší k jeho narozeninám". Havla jsem poprvé zaznamenala až po převratu. Nebyl internet, nebyly mobily, akorát muž žhavil pravidelně Svobodnou Evropu a vždycky říkal "už to brzy krachne, komunisti už to neudrží a Ty věříš těm blbinám v Rudým právu" a já naiva vždycky oponovala "přece by nám tak nelhali".

Jinak ale trestali i za menší věc než nepodepsání toho či toho. Strhnout nebo popsat volební plakát, za to seděl jeden místní pán. To by dnes sprejeři koukali.. Ve druháku na střední jsem s kámoškou chodila stejně oblíkaná, stejný trika, stejný zvonáče, jednou mi dala křížek, takovej masivnější, že má dva stejný. Vzala jsem si ho do školy, trochu se strachem, ale i mne bavilo provokovat a čekat co se šustne, nic zvláštního u 17letýho trdla. Spolužačky mi to neschvalovaly, že si zbytečně zahrávám s ohněm a taky jo, třídní mne okamžitě pozvala na kobereček a bylo vidět, že i ona má strach, aby to neslízla i za mě.. Naši mi domlouvali, abych neriskovala vyhazov ze školy kvůli křížku. A že bych vyletěla jak papírovej čert, kdybych neposlechla, o tom nebylo jediný pochybnosti. Když jsem tuhle příhodu s křížkem vyprávěla později, jiné generaci, odpovědí mi byl nevěřícný pohled.
leden 12, 2017 13:34
ono ani tak nejde o to, že to tenkrát podepsali - : d@niela


ale o to, že někteří dnes prohlašují, že

a) mysleli, že jsou to jen presenční listiny,
b) že byli mladí a hloupí,
c) když všichni, tak oni taky... atd.


A najednou jsou z nich nyní křišťálově čistí, co doufají, že ti, co byli svědky, už asi nečtou noviny, nedívají se na televizi - a hlavně, že se to, jak se dnes chovají, bere "smrtelně vážně". O nich jsem taky přesvědčená, že by v případě potřeby zase stáli ve frontě na podpis...

leden 12, 2017 13:50
Dani : mia I
no proto jsem psala, že si vážím třeba Pepy Dvořáka , kterej si pro sebe nehledal alibi, přiznal, že byl jakej byl a co ho k tomu vedlo. Na rozdíl od Svěráka , kterej podepsal a v prezidentský kampani najednou útočil na Zemana jako kdyby byl vždy křišťálově čistej, tím se mi dost zprotivil. Oni někteří si pro své chování vždy najdou omluvu , alibi, ale neváhají druhému vmést a vyčíst cokoliv z minulosti.
leden 12, 2017 13:56
... : mia I
další takovej je Jiří Menzel. Natočil pěkný filmy, o tom žádná, některý šly dokonce do trezoru a spatřily světlo světa až po revoluci - Skřivánci na niti . Ale taky udělal úlitbu režimu. Natočil v sedmdesátých letech děsnou srágoru o stavbě přehrady, museli jsme na to jít jako školáci povinně, hrál tam hlavní roli Honza Hrušínský, půl filmu tam jezdily tatry, děs pro puberťáky. Dneska se ovšem pan režisér taky snaží moralizovat.
leden 12, 2017 14:06
Mj. já osobně jsem jednou odsoudila jednu naši profesorku, : d@niela
která byla tehdy "čistá a skálopevně pevná".

Jenže - měla tři dospělé děti, studenty, které všechny pak ze studií vyhodili.
Měla manžela vědce, úspěšného, který pak byl rád, že může rozvážet s náklaďákem.

V tomhle případě jsem byla proti ní, protože se nezachovala jak matka, ale jak nafoukaná politička. Sedm a půl tisíce jich to tiše a se strachem podepsalo, OK, chápu, ale i když tu zmíněnou doma prosili, aby se do ničeho nehrabala - tak si dělala vlastní...

Těm dětem dost poničila život. Nemohli být tím, čím být mohli... Ono totiž po patnácti i více letech se už nedá do vysokoškolského studia znovu naskočit.
Rozhodla o nich bez nich. To se nedělá.


leden 12, 2017 14:18
Ta doba byla přece zoufalá! : toulavej
Mně bylo 32, když jsem vážně odmítl přilepit si a nechat si přilepit na svý okno v kanclu sovětskou vlajku před výročím VŘSR a nenechal si vnutit ani naší. Druhej den viděl velkej šéf z venku, že v našem kanclu nemá jedno okno vlajku, tak zavolal mýho šéfa, aby na to dohlédl a vlajka byla. Ale šéf věděl, že se mnou budou problémy, tak pověřil svýho zástupce, aby to se mnou vyjednal. A protože jsem svý okno ubránil s odůvodněním, že potřebuju na kreslení světlo a ne okno zalepovat, všichni byli ochotný si střídající se vlajky prohodit, abych měl tu českou, když nechci sovětskou. Tím by se sice narušilo pravidelný střídání v celým baráku, ale to už by se zdůvodnilo omylem, hlavně aby všude vlajky byly! Jenomže jsem tu vlajku druhej den zase sundal a tak všichni v kanclu, včetně šéfa, byli nervózní, co bude, až velkej šéf, co chodil „za klukama na městskej“ (výbor KSČ) zjistí, že jediný okno z těch 220 v celým baráku z naší kanceláře, který dělá on šéfa, je bez praporku! Protože to pak vrhá špatný světlo i na něj, na jeho politickou práci. A on dělal prémie, povoloval, kdo dostane souhlas při žádosti o devizový příslib, dovolenou od ROH, žádost na byt, pionýrský tábory, bezúročnou novomanželskou půjčku a další věci, který můžeš příště potřebovat, ale závisí to jenom na něm, jestli dá razítko nebo ne. Byla to zkurvená doba a bohužel většina na to už zapomněla, tak může třeba Pepa Kouba tu dobu chválit – zajímavý, že tedy utekl ke kapitalistům . . .

Tak mně nepřipadá, že to jsou výmluvy, když říkají, že byli mladí a hloupí, nechtěli se odlišovat a zpackat si život MARNÝM odbojem za zadrátovanými hranicemi, protože nikdo nevěděl, že může být někdy změna. Já jsem byl hrdina na odmítnutí vlajky, ale chartu bych nejspíš nepodepsal, protože tam nebyli mí kamarádi, když jsem viděl ty následky pro celou rodinu na celej život.
leden 12, 2017 14:49
toulavej : mia I
nevím jestli chválit. Ale spíš se tu poslední dobou poukazovalo na to, že dnes taky zdaleka není všechno v ažuru. smilies/wink.gif

Dám Ti příklad ze svýho života . Moje první zaměstnání byla mzdová účetní, plus jsem dělala vyúčtování za drobnou dopravu zaměstnancům, když Ti třeba družstevní auto přivezlo cihly. Teď si možná naběhnu, ale týden nebylo vůbec co dělat, týden trochu a zbylý dva týdny jo. Člověk stihl v pracovní době i holiče, tedy odepsali jsme se na vrátnici a šlo se. Na druhý straně, pokud hořelo něco třeba v rostlinný , kancelář, nekancelář, šly účetní obracet ručně len, uklízet slámu, nebylo to často, ale bylo. To pochybuji, že by dnes z těch mladých někdo dělal. Družstvo bylo obrovské, pěkné výdělky v živočišné výrobě . Bohužel systém tehdejších daní fungoval zhruba tak, že i když se vytvořil zisk, ještě i ten se danil a tam mizely peníze, které by za normálních okolností všude jinde šly na investice do obnovy a údržby budov, strojového parku. Nicméně dnes, když jedu okolo bývalého zaměstnavatele, tak bych brečela. Všechno rozpadlé, vítr fouká prázdnými vybitými okny tam, kde dříve našli lidé práci. Však ono se vše doveze z Unie a koupí v supermarketu, že smilies/wink.gif
leden 12, 2017 15:17
Kritiku tzv. antichartistů, : Krakonoš
což byli prakticky všichni úspěšný umělci tý doby (výjimek bylo zjevně tak málo, že autorům podobnejch článků nestojej ani za připomenutí), beru pouze vod lidí, který vystavený podobnýmu tlaku neustoupili a neselhali. Salonní tlachalové, který prožili bolševismus loajálně, v pohodlí a teple a dodnes vzpomínají se slzou v oku na jeho "výdobytky", nemají - podle mýho - nejmenší právo někoho soudit a někým takovým "pohrdat" či bejt jím "zklamaný". Tihle kritici, pokud by se octli ve stejný situaci, podepsali by samozřejmě taky, v naprostý a drtivý většině.
A co mě na všech těchle debatách vo seznamech těch či oněch, který "selhali" a jsou teda "nemorální" a "špinaví" trápí nejvíc? Skutečnost, že zatímco jejich jména jsou veřejně známý, vláčený tiskem a vysmívaný (nejčastějc právě těma salónníma moralistama, který nikdy podobný dilema řešit nemuseli), nikdy a nikde, za celejch sedumadvacet let, se nikdo nezabejval jménama těch, co seděli na druhý straně stolu. Co říkali: Podepiš, jinak to s tebou špatně dopadne. Tyhle svině, a že jich byly tisíce, ty neznáme a nikdy nepoznáme, ty si žijou svý mrzký životy anonymně mezi náma, radujou se z každý negativní zprávy a ze svý beztrestnosti. A nadávaj na svý nízký důchody a současný poměry. Jojo, tlustá čára a nejsme jako voni. A tak to za ně vodnesly jejich voběti, vydíraný protože vydíratelný, provinivší se tím, že neměly dost kuráže jít do předem prohranýho vodboje vůči moci, co tu byla na věčný časy a nikdy jinak. Z toho je mi blivno.
leden 12, 2017 15:53
Krakonoši, tleskám : toulavej
:-)
leden 12, 2017 16:36
mio, ale proč je to? : toulavej
Bolševik vyhlásil práci jako povinnost, tak se dělala buď nesmyslná práce nic nevydělávající, dotovaná, nebo práce s vyššími náklady, než byl výdělek z ní, zas dotovaná z výdělečných činností, které se zdanily a 97% se odvedlo státu a 3% sis ponechal. Z toho se ale nedalo investovat do rozvoje. Tak sis požádal radě moudrých bolševiků o dotaci a záleželo na známostech, jestli ti ji dali. A tím, že jsme museli být třeba v zemědělství potravinově soběstační (jednak jsme neměli devizy na nákup západního zboží včetně ovoce, a jednak jsme nechtěli být závislí na Západu), vyráběly se potraviny za jakoukoliv cenu ve velkochovech i když za normální situace bychom nemuseli tolik pěstovat a chovat, protože bychom to lacině dovezli za peníze vydělané prodejem (vývozem) konkurenceschopných výrobků.

Po revoluci tyhle velkochovy nebyly konkurenceschopný vzhledem k větším dotacím zemědělství na Západě, takže ty kravíny a prasečáky a drůbežárny nebyly prostě potřeba, neuživily by se. Taky za bolševika pracovalo v zemědělství u nás asi 12% pracujících, dneska asi 3-4%. Tak proto se rozpadají, není pro ně využití. Krávy jsou celej rok venku, kravín nepotřebují a je jich mnohem míň.

A Koubovi se to nelíbí, že prej kvůli kapitalismu se rozpadají. Ne, rozpadají se kvůli socialismu, protože v NORMÁLNÍ společnosti by se vůbec nepostavily!
leden 12, 2017 16:57
toulavej : mia I
tak já bych předpokládala, že když už pro ty stavby není využití, že se alespoň nenechají chátrat a strhnou se. Takhle to tu leckde vypadá jako po válce. Je to velký kontrast k tomu, že na jedné straně se budují z dotací rozhledny v místech , kde pomalu není kam vidět, asfaltky se budují na kdejaké vedlejší prašné cestě,.. a na druhé straně takové ruiny
leden 12, 2017 17:11
mio, odstranit ruiny stojí peníze : toulavej
a na to se dotace nedávají :-), takže výdaje, který nic nevydělají. Kdyby to ovšem bylo v Německu, kde je společenskej tlak na pořádek a když máš vyzdobený balkony kytkami, platíš menší místní daně, tak by ruiny zmizely. Tady je ale hodně restituentů, kterým postavili na jejich pozemku kravín, pozemek jim vrátili a lidi nemají peníze na jeho zbourání, který jim nikdo nezaplatí. Tak chátrá, protože nemá využití . . .

Tohle je v Americe na Západě – města duchů nebo jen usedlosti, nikdo to nezbourá, lidi odejdou, nechá se to rozpadat. A třeba tam byl ovocný sad, kde se musel každej strom zalévat a teď je půlka suchá, jde z toho velkej smutek, spousta zmařený práce, ale to je život, proč udržovat něco neživotaschopnýho, když se všechno pořád kolem mění.

Jenom levicoví zelený pomatenci chtějí současnost zalít do skla, aby zůstala neměnná na věčný časy a nikdy jinak :-). Ať to stojí co chce, jako ten bolševik. Protože mají stejný bolševický vidění světa . . .
leden 12, 2017 17:37
Krakonoši, ale zapomínáš, že hodně lidí si ještě pamatuje! : d@niela
píšeš:
Skutečnost, že zatímco jejich jména jsou veřejně známý, vláčený tiskem a vysmívaný (nejčastějc právě těma salónníma moralistama, který nikdy podobný dilema řešit nemuseli), nikdy a nikde, za celejch sedumadvacet let, se nikdo nezabejval jménama těch, co seděli na druhý straně stolu. Co říkali: Podepiš, jinak to s tebou špatně dopadne. Tyhle svině, a že jich byly tisíce, ty neznáme a nikdy nepoznáme, ty si žijou svý mrzký životy anonymně mezi náma, radujou se z každý negativní zprávy a ze svý beztrestnosti.


budeš se divit - ti se dodnes mají báječně. Sama jich plno znám. Víš, oni většinou měli plno známých na těch patřičných místech, takže si po "sametu" založili firmy, které jsou nyní už velice výnosné. Pochopitelně - taky měli do začátků dost peněz a hlavně těch známostí.

A co? Jak jsem to tak pozorovala a pozoruju, tak rozhodně ve většině případů není pravda to, co jsi bohužel napsal, tedy, že: "Tyhle svině, a že jich byly tisíce, ty neznáme a nikdy nepoznáme, ty si žijou svý mrzký životy anonymně mezi náma, radujou se z každý negativní zprávy a ze svý beztrestnosti. A nadávaj na svý nízký důchody a současný poměry.

PENDREK - MAJÍ SE DODNES BÁJEČNĚ!
(mj. a ti všichni, co podepsali, se měli dobře dřív a mají se dobře i teď.)
leden 12, 2017 18:14
. : toulavej
Já bych řek´, že mezi těma skupinama na opačných stranách stolu i když se obě skupiny třeba mají dobře, je ale velkej rozdíl. Ti, co nutili ostatní podepisovat, jsou neznámí, nenápadní, schovaní v davu a využili svý známosti a náskok na startovní čáře před ostatníma. A nikdo jim nic nevyčítá a nezávidí, veřejnost o nich neví a mají se dobře nezaslouženě, protože černý svědomí tahle společnost spravedlivě neodměňuje.

Ti, které všichni znají a museli podepsat, aby se měli dobře, se taky mají dobře, ALE díky svým schopnostem a umění lidi bavit, takže se mají zaslouženě dobře, na svý zajištění si vydělali sami. Jasně, známosti tu hrají taky roli, ale to všude. A je na ně vidět, takže někdo jim závidí.
leden 12, 2017 18:36
Tak protože doplňující votázce nerozumím, : Krakonoš
zvopakuju - abych snad byl líp pochopenej:

Kde se v libovolnejch médiích dočtu (uvidím, uslyším) jména a profese těch darebáků, který tehdy nutili kohokoli podepsat všechny tyhle svinstva, prohlášení vo loajalitě, souhlasy s vokupací, nebo dokonce nějaký vázací akty spolupráce? Kde jsou všichni ti estébáci a jejich pilní nadháněči, jaktože vo nich se nedočtu, že jsou to nemorální bezpáteřníci a měli by bejt rádi, že dejchaj? Proč porád musím jenom číst, že by se měl stydět Bartoška, Dvořák, Svěrák, Werich, kdokoli, na koho si vzpomenu? Proč nikdo nevolá po studu těch, který stáli v pozadí? Umělci jsou v diskusích běžně nazývaný prodejnejma děvkama, ale kde je nějaký vopovržení nad jejich pasákama, těma, co je pomocí vydírání v nejrůznějších dobách lámali? Kdykoli někdo nesměle naznačí, že snad přecejen by se měli tihle parchanti aspoň symbolicky voznačit a potrestat, začne jek vo honu na čarodějnice, vo hrabání se v minulosti, když máme dnes tolik současnejch problémů a podobný bláboly. Ale když je potřeba plivnout na nějakýho herce nebo zpěváka, to se najednou minulost tak náramně hodí, to nejni hrabání se, to se může... Tohle společenský klima mě nebetyčně s**e.
Vyjádřil jsem se jasně?
leden 12, 2017 21:12
Ale jo, máš pravdu, uznávám.... : d@niela
Jenže ty mrchy jsou taky známý. Ne sice celostátně, ale vždy ve svém širokém okolí.
Hele, bydlím na stejném místě už téměř osmatřicet let, a to bys nevěřil, jak si lidi pamatujou... Je pravda, že se to o těch dotyčnejch nepíše. Ano, máš pravdu. A máš pravdu, že oni nikdy nenosili kůži na trh.
Ale lidi se s nimi dodnes nijak moc nekamaráděj. Pozdravit, to jo. Ale to je tak všechno.

Pamatuju např., jak v prádelně sousedního dobu mívala schůzovnu místní KSČ. Psali posudky na děti, když se hlásily na školy, rozhodovali, kdo pojede kam na dovolenou, posudky do práce... kontrolovali vlaječky u oken - všichni si je velice, velice dobře pamatujou.
leden 12, 2017 23:04
Jenže - : d@niela
já začínala ve Zpravodajském filmu na Barrandově, pak jsem byla v redakci jednoho měsíčníku a současně psala do děsný spousty všech možnejch novin. A tak jsem byla ve veeeeeeeelmi úzkém kontaktu s tou "kulturní elitou". Tudíž vím o nich všech opravdu hodně...

Tedy i to, že se rozhodně špatně neměli. Celou tu dlouhou dobu. Takže se nezlob, nepřipadá mi to jako hon na čarodějnice. Jen taková "drobná připomínka", že se jim ten jeden podpis velmi vyplatil.
leden 12, 2017 23:10
Josef Dvořák, který se omluvil za podpis Anticharty, : bb2
Nic o jeho omluvě nevím, ale když jsem si to tu přečetla, mne hned napadlo - no bodejť, kdo jiný. On uměl s režime dobře vycházet, z rolí nevyšel, točil, hrál, moderoval, žádná estráda se bez něj neobešla, každá scénka s lidovým humorem byla jeho. No a když se režim změnil, tak se zase přizpůsobil, omluvil se.. a jelo se dál ;-) To umí právě ti přizpůsobiví, kteří vyjdou téměř s každým režime a přežijí všechno. Nejde o nějaký podpis nebo málo odbojnosti, to určitě nesoudím, neživila jsem v té době rodinu a i kdybych žádnou neměla, nejsem založením partyzán. Jen to přežívání někdo umí tak nějak víc. Někdo je kluzký jak úhoř za každého režimu, jen to umí elegantně, skoro až sympaticky.
Tak tohle mě napadlo v souvislosti s J.D. Možná mu křivdím a v minulém režimu byl tak obsazovaný jen a jen proto, že to byl skvělý lidový bavič a vhodný typ do tehdejších komedií, ne proto, že by režimu nějak víc vycházel vstříc. A jeho omluva byla upřímná.
A možná mu nekřivdím - http://zpravy.idnes.cz/spis-stb-josef-dvorak-donasel-na-jiriho-sucheho-frq-/domaci.aspx?c=A070815_164835_domaci_ton
Takových a podobných tvrzení se najde téměř na každého, kdo byl v té době vidět v televizi, docela dost.

Jinak s podpisy Anticharty to vidím jako ostatní přede mnou. Jo, čest a sláva hrdinům, kteří nepodepsali, třeba jako Táňa Fischerová - mimochodem, z ní si tu před časem dost hrubě někteří dělali dost nevybíravě srandu..
Ale to neznamená, že všichni ostatní stáli za starou belu. Kdybych měla volit mezi svým životem a kariérou umývačky nádobí v kantýně, tak...

Krakonoši, přidávám se k Toulavými a taky tleskám.

leden 12, 2017 23:48
... : zuza
nechápu jen jedno, že z komediantů se v dnešní době stávají VIP osobnosti, ale je to zřejmě jen můj problém.
leden 13, 2017 07:52
toulavej, : Míša šíša
mám na tebe dotaz mimo téma - snad se na mě nebude nikdo zlobit.
Jak píšeš, že Němci platí menší místní daně za balkóny vyzdobené květinami, tak o tom jsem nikdy neslyšela. Máš k tomu nějaké bližší informace? A co myslíš těmi místními daněmi?

Případně pokud o tom víte i někdo jiný, budu ráda za každé info.
leden 13, 2017 08:23
... : Mikin1
Zajimava diskuse, akorat podle me obcas schazi logika. Napadlo me to same co Krakonose.
Proc se navazet zrovna do lidi kteri v te dobe ohnuli hrbet a ne do zrud, ktere je k tomu primely. Dela se me kapku nevolno kdyz vidim, jak se mlaticka z Narodni tridy soudruh Ondracek namisto aby se plazil kanalama naparuje v parlamentu a dokonce se snazi predlozit navrh zakona ktery by omezil svobodu slova.
Nevsiml jsem si taky, zeby se nekdo z umelcu o kterych je rec sam pasoval na nejakou moralni autoritu. Proste rikaji sve nazory a jsou coby popularni osoby vic na ocich.
Pokud dnes nekteri z nich svym postojem castecne odcini nejakou pitomost nebo bezcharakternost z minulosti, tak proc ne?
-----
Danielo - nejak jsem nepochopil tvou kritiku jakesi profesorky. To ze jeji deti vykopli komunisti ze skol a manzela z prace, to snad neni jeji vina, ale zcela jednoznacne vina tech komousu. Nemam pravdu?
leden 13, 2017 09:41
Mikine, to je škoda, že to nechápeš... : d@niela
Ale i když ji varovali, tak to udělala. Kdyby obětovala jen sebe, tak to beru. Ale celá rodina ji prosila, ať to nedělá.
A všem zkazila život. Protože - ona velmi dobře věděla, co bude následovat. OK, tak měla jednat sama za sebe, a ne s sebou stáhnout celou rodinu. To bylo od ní vyloženě nefér.

Všichni omlouváte "kulturní skupinu", že podepsali, aby se měli i nadále dobře. Že to dělali kvůli práci, kvůli svým rodinám. A to mám obdivovat ženskou, která doma nespokojená, se snažila vyniknout jinak? Mj. nijak slavná pak stejně nebyla...

Nevsiml jsem si taky, zeby se nekdo z umelcu o kterych je rec sam pasoval na nejakou moralni autoritu.
Nojo, no, holt tu nežiješ. Takže neznáš pozadí. Je pravda, že "celebrity" jsou víc vidět, ale ta kultura je jejich povolání, stejně jako např. lékařů. A srovnávat tyto dvě práce je přitom nesrovnatelné... (Herec kvalitně odříká roli, lékař kvalitně léčí. Ale dav obdivuje herce. Tak to bylo a bude.)

leden 13, 2017 10:05
Danielo : Mikin1
Mylis se, dav obdivuje nejvic herce, ktery hraje lekare. Staci mrknout na televizi. smilies/smiley.gif
_------------------------

Ale vazne - tu tvoji profesorku komunisti nevarovali. Oni ji vydirali tim, ze se pomsti na jejich detech. A to je svinstvo nejvyssi tridy. Vina je podle me vyhradne na jejich strane.
-------------------
A pokud jde o me, ja ty celebrity neomlouvam. A neomlouvam ani zbytek naroda. Vcetne sve osoby.
Ja si pamatuju, jak jsem stal na 1.Maje necely rok pred svou emigraci na jedne velice rusne ulici plne 5ti patrovych obytnych domu. Ze sveho mista jsem musel videt aspon 500 oken vyzdobenych praporky. Jeden ceskoslovensky, druhy sovetsky. Jeden ceskoslovensky, druhy sovetsky.
Nechybel ani jeden!!!
Na te ulici se nenasel jediny clovek, ktery by vyvesil treba dva ceske praporky a "zapomnel" na vlajecku okupantu.
A ted se ti sami lide rozhorcuji nad videem umelcu nahnanejch na schuzi. Protoze voni by prece takove svinarny nebyli schopni... smilies/tongue.gif
leden 13, 2017 10:40
všem------ : doktor
Je to hnus,ale nejhorší je,že mnozí z podepsaných dnes při různých příležitostech vypráví jak museli za "bolševika" trpět.Z těchto vážených umělců se zvedá žaludek.
leden 13, 2017 14:13
Mikine, to, co píšeš, je demagogie jako hrom. : d@niela
Takže, když to přirovnám dejme tomu k rozbouřené řece, před kterou stojí žena s rodinou a donutí všechny, aby do ní skočili - že to přeplavou - tak ona je úžasná. A ta rozbouřená řeka za to může, že všichni zařvou...
A ti, co do ní neskočili, ti jsou ubožáci, řekou vydíraní.

Blbost. Ona, stejně jako všichni, věděla, že to celá rodina těžce odnese a přesto udělala to, co udělala. Já neodsuzuju tak ty, co podepsali, jako ty, co se po revoluci vymlouvali, "že tenkrát nevěděli, co podepisují" atd. Protože oni velice dobře věděli, proč a co podepisují.
A odsuzuju to, že si žili celou tu dobu jak ta chrochtátka v žitě, a dnes se nechávají litovat... Za co? Za ten "vymazlenej život", co měli? (To, jak se chovali, jak se "klaněli u vrbiček", to každej neví, s tím se teď nevytahujou.)

Vždyť se to podepisovalo všude - v továrnách, v kancelářích, v nemocnicích... Na schůzích zvedali ruce...

(Já měla kliku, že jsem byla na mateřské. A když zatlačili na mne, tak jsem se rozhodla zůstat doma s dětmi. Jo, tuhle možnost každej neměl, uznávám. Ale i to se dalo, nepodepisovat, nehlasovat, atd. - ale současně přitom neohrozit své nejbližší. Protože nikdo nevěděl, jak dlouho to ještě potrvá.)
leden 13, 2017 14:18
Danielo : mia I
když tak mluví, já bych je při tom klidně nechala. smilies/wink.gif Je jasný, když spousta umělců mělo dlouhá léta ženy v domácnosti a sami o sobě tvrdili, že se měli zle, nemohli účinkovat, trpěli,.. tak rozumnýmu člověku dojde , že z něčeho žít tehdy museli, tak to asi v reálu tak hrozné a zlé nebylo. Jestli se měli dobře, je jim přáno. smilies/wink.gif To, že někteří nemají sebereflexi a snaží se, aby je nyní někdo litoval, s tím asi nic nenaděláš, to už jsou takové povahy.
leden 13, 2017 14:30
Míšo šíšo, že ty chceš, abych se zase dopustil argumentačního faulu :-) : toulavej
když neuvedu přesný info.
No jako se platí místní daně – poplatky u nás, třeba za odvoz odpadu, za psa, domovní daň, z podnikání tj, různý povolení a razítka atd., tak v Německu, které neuměle kopírujeme, je to podobný a tak, když máš vyzdobenej barák, dostaneš za odměnu slevu :-). Tohle mě vyprávěl kamarád, co tam po revoluci pár let dělal v pneuservisu. Zeptal bych se ho rád na podrobnosti, když tě to zajímá, bohužel před rokem umřel. Tak nezbývá než se zeptat lidí, co tam žijí teď. Ale slyšel jsem to i o Rakousku na malých městech.
leden 13, 2017 14:44
... : mia I
a kde jsou ti co nutili resp. vyvíjeli nátlak na podepsání?? spousta z nich už nežije, uběhla přece jen dlouhá doba. O mnohých se neví všechno, pamatuji, jak koncem listopadu 1989 se říkalo, že jezdila několikrát za den Avie naložená dokumenty na venkovské sídlo jednoho vysokého stranického pohlavára, který tu má poblíž chalupu a likvidovaly se dokumenty.
leden 13, 2017 14:47
jo jo, : Anicka 1
dely se to kotrmelce. Z historie nasi casti rodiny; dedecek z mamciny strany zakladajici clen strany v jejich obci se po valce odstehoval z rodne obce, nebot jejich domek rozstrileli Nemci, a s rodinou si koupili statecek v pohranici v ramci osidlovani. V zapeti se z nej stal kulak, protoze prohledl socialisticke praktiky a odmitl spolupracovat, po jeho predcasnem umrti babicce statek sebrali a jeste ho zplacela ze sveho uboheho duchodu. Tak se z me maminky a sourozencu stala delnicka trida a my vnoucata mohla studovat, cili se z nas opet stala nezadouci individua. Manzelovi rodice emigrovali, otec do Australie, matka do Nemecka, ja coby ucitelka jsem odmitla vstup do strany a byli jsme jeste podezrelejsi. Michal pracoval ve Frute a tamni soudruzi rozhodli, ze konecne muzeme dostat pasy o odjet na dovolenou bez navratu. Tak jsme se tedy nevratili a setrvali skoro tricet let, vratili se az v duchodovem veku, protoze jsme si neumeli predstavit nove zacatky s hledanim prace a uplatnenim. A ted tady obcas zaslechnu, jak se mi tu krasne zije s americkym duchodem vysezenym v klidecku, zatim co oni tady bojovali za demokracii. Do pr....!!!! Kdyz jsme tam zacinali a nemeli na jidlo a ostatni zivotni nutnosti, tak jsem si kolikrat rikala, ze bych byla spatnou hrdinkou, protoze, kdyz jsem nemela klukovi co dat na stul, bylo mi uplne jedno, ze muzu otevrene rict o prezidentovi, ze je hovado. Ja potrebovala to jidlo! (my tam prisli za Reagana, republikana a ten na nejaky emigranty a podpory pro ne kaslal)Takze fakt nevim, jestli se na ty podepisujici mam zlobit, asi taky potrebovali jidlo. Vic se zlobim na ty, co o nas, bez nas rozhodli, ze si treba za to, ze manzelovi rodice odesli, musime vsechno pekne vyzrat a sahnout si az na dno. Nakonec nas to nezabilo, ale utvrdilo a spousta diskusi na Kudle mi opravdu prijde jako zabomysi spory.
leden 13, 2017 15:06
toulavej, : Míša šíša
dík za odpověď. Do žádného faulu tě netlačím, smilies/wink.gif fakt mě jen zajímalo, zda o tom nevíš něco bližšího. Nic zákeřného v tom nehledej. smilies/kiss.gif
leden 13, 2017 15:06
Míšo šíšo, i když vidíme v mnoha věcech svět odlišně, : toulavej
vím, že zákeřná nejsi a jednáš na rovinu, to byl jen pokus o žert.
leden 13, 2017 16:04
Ano, Aničko, : d@niela
nejste jediní, kteří slýchávají takové hloupé kecy... Mám v Praze taky pár kamarádů, co se vrátili "na penzi". A teď jsou docela naštvaní, protože jim taky říkají: utekli jste, měli jste se úžasně a teď si tu žijete... Děsný, primitivní!

Já se nezlobím na to, že podepisovali. Protože si podepisovali bezva budoucí život.
Ale za to, že když se díky podpisům pak měli dobře, tak že dnes si najednou hrajou na ublížené, terorizované, donucené, atd. prostě - byli donuceni k příjemnému životu. Přitom jim nikdo neubližoval. Oni nebyli ten obyčejný dav, oni byli už tenkrát celebrity, akorát se jim tak ještě neříkalo.

Měla jsem tu "čest" být na několika sešlostech ROH a KSČ (my, holky, jsme tam měly připravovat stoly, dary, atd. atd., a pak jsme ze zákulisí občas pozorovaly, jak je ta naše "týraná a vydíraná" kultura bavila, jak se s nimi objímali, popíjeli, jak účinkovali na jejich akcích, jak psali oslavné básně, písně, texty nejrůznějších prohlášení ...)

Teď se taky nemají špatně. Jen jsou už staří a někteří i opuštění. Ale to jsou ti "obyčejní staří" kolikrát taky. Protože takový je, bohužel, život.
leden 13, 2017 16:56
Ach jo Dani, : Michal
ty víš jak mně s**** když slyším jak jsme si tam seděli s hubou dokořán a jen čekali na dalšího pečeného holuba, zatímco oni tady statečně bojovali s režimem.
A ta slavná sametová revoluce? Jaká revoluce? Obyčejný podvod na prosťáčky, předání moci pod heslem "my vám to dáme a vy nám nic neuděláte". Teď se jen smějí. Jak píše Daniela Krakonošovi výš: "budeš se divit - ti se dodnes mají báječně. Sama jich plno znám. Víš, oni většinou měli plno známých na těch patřičných místech, takže si po "sametu" založili firmy, které jsou nyní už velice výnosné. Pochopitelně - taky měli do začátků dost peněz a hlavně těch známostí. "
A to je přesně ono.
leden 13, 2017 17:12
Dajli-medajli, nedaj-li medajli...podepsat-nepodepsat. : Pepa
Přečetl jsem si mnoho zajímavých názorů proč podepsali. Dají se shrnout do dvou protikladných názorů.
1) Režim je jako veřejně známé osobnosti zneužil a z cela určitě byli mezi nimi i takový kteří podepsali rádi. Těm co podepsali z donucení mít na chleba rozumím. Udělal bych to také.

2) Druhý názor je nekompromisní a důvody, že dotyčný ztratí práci kterou umí a miluje, pokud nepodepíše,je nezajímá. Musí to být dle jejich přísného názoru, velice čestní a veřejně za demokracii bojující lidé.

Já bych se zeptal oněch nekompromisních soudců jiných životů. Co jste v té době děli vy, když ještě dnes pokud uslyšíte slovo komunista tak vám stoupne tlak. Bojovali jste veřejně proti režimu? byli jste v kriminále? Pokud ne tak jste se moc nesnažili, vždyť pro většinu z vás je V. Havel modla.
Na stránkách kudlanky máme jako typický příklad jednoho účastníka diskuzí a to většinou jen pod články s politickým tématem, v tom se vyžívá. Divím se, že tento zuřivý bojovník proti komunistům, nepoložil svůj mladý život v boji proti nim, ale raději ze své země utekl. Asi proto, že se z bezpečné vzdálenosti na komunisty dalo a dá lépe nadávat.

Než mě sepsujete, tak vás chci informovat, že mě oba systémy zklamaly. Jak kapitalisti tak komunisti. A protože obživa mé rodiny je na prvním místě, tak bych také podepsal.
leden 14, 2017 01:26
Pepo, : Mikin1
z toho si nic nedelej. Ja znam zase jednoho co zdrhl, dostal pred komunisty utociste v Kanade a ted smejdi po internetovejch diskusich a komunistu se zastava.
Pokud se tyce me osoby, ja odesel za svobodou a kabaty neprevlekam.
leden 14, 2017 05:42
Demagogie to je, ale ze tve strany Danielo. : Mikin1
Ta pani profesorka neskocila do zadne rozbourene reky. Jen odmitla ohnout pater. Pomsta komunistu na jeji rodine je vrcholna zvrhlost a vinu nesou vyhradne komunisti a pak ti, kteri jejich zlociny ospravedlnuji.
Lidice taky nevyvrazdili Gabcik s Kubisem, ale nacisti.
Pokud by proti zlu vubec nikdo nebojoval, tezko bychom si ted takhle mohli psat.
---–----------
No a pokud se nekdo ze tvych znamych umelcu antichartistu dneska necha litovat a dela ze sebe chudaka, muzes ho poslat do p***** i mym jmenem.
Ja mam spis pocit, ze si ze vseho mnozi delaji srandu. Pobavil me treba Sverak kdyz vypravel, jak daval do her o Cimrmanovi vzdycky nejakou hodne protirezimni narazku, kterou cenzori okamzite zakazali a nevsimli si pak tech dalsich.
Nevim proc by takovi lide meli dneska mlcet a bezmocne se divat na komunisty jak se rozvaluji v parlamentu, nebo na pana prezidenta, jak se uci jezdit do Ciny.
Ale jinak se komousum nedivim. Pri sledovani filmu jako jsou Pelisky, Kolja, nebo Obcansky prukaz jim musi dukladne stoupat tlak.
A litost nad tim ze tu bandu umeleckou tehdy nevymordovali musi byt hrozna.
smilies/grin.gif
leden 14, 2017 06:11
Zajímavé : Lenka1
jak tu někteří omlouvají podepsání Anticharty tím, že dotyční přece nezahodí kariéru a nepůjdou dělat např. umývačku nádobí v kantýně, zatímco když dnes řeknu, že chápu lidi, kteří se vzděláním a kvalifikací nepůjdou dělat totéž nebo něco podobného na stejné úrovni, protože bez protekce je to dnes velmi složité, tak ti samí tady strhnou řev o parazitech. Bez pohledu na to, že ti lidi třeba celý život pracovali.

Zatímco jistá etnická skupina ne, což je podle některých taky v pořádku.

Ale, jak psala zuza, to je nejspíš jen můj problém.

No nic, pokračujte v krasojízdě, vážení. smilies/smiley.gif
leden 14, 2017 10:45
Michal : Lenka1
cit:

A ta slavná sametová revoluce? Jaká revoluce? Obyčejný podvod na prosťáčky, předání moci pod heslem "my vám to dáme a vy nám nic neuděláte". Teď se jen smějí. Jak píše Daniela Krakonošovi výš: "budeš se divit - ti se dodnes mají báječně. Sama jich plno znám. Víš, oni většinou měli plno známých na těch patřičných místech, takže si po "sametu" založili firmy, které jsou nyní už velice výnosné. Pochopitelně - taky měli do začátků dost peněz a hlavně těch známostí. "
A to je přesně ono.


Naprostý souhlas. Tvrdím to celou dobu. A za to jsem si od "některých" vysloužila nálepku rudohnědé lůzy.
leden 14, 2017 11:02
Lenko 1 : Michal
děkuju. Opravdu a moc. smilies/kiss.gif
leden 14, 2017 12:13
... : Mikin1
Pokud vim, rudohnedou luzou jsou obvykle nazyvany osoby sirici nacistickou nebo komunistickou ideologii, nebo obhajujici zlociny pod temi ideologiemi spachane.
-------------------
Ja sam bych nikdy nehajil ty, kteri sehnuli hrbet a slouzili. Protoze jich byla vetsina.
Jen bych k nim mel malickou prosbu - nehazte spinu na ty, kteri v tech dobach neco delali. Treba nechteli, aby v tech sracka*h zily i jejich vlastni deti.
A treba jim za to namisto odsouzeni dluzime spise podekovani. smilies/tongue.gif
leden 14, 2017 15:42
Velký omyl. : Pepa
Vítězné mocnost si Evropu rozdělili. Smlouva mezi nimi byla sepsána na 50 let. Takže v 95 či 96 vypršela. (nevím to přesně) Byli jsme Ruská děržava. Kdyby jsme se bouřili sebevíce, tak jen marně. Víte jak dopadli Maďaři. A na to v roce 68 nějak politici zapomněli a jak to dopadlo to také víte.
V ČSSR byli komunisti ke Kremlu ze všech satelitních států nejposlušnější. Rakousko s toho vyklouzlo nejlépe. Jugoslávie si našla také způsob jak ten socialismus očůrat. Tam se vesele soukromničilo. V Polsku také a v NDR též. Jenom u nás nedovolili mít ani vlastní trafiku. V 68 se soukromničení rozjelo, ale po dvou letech se vše vrátilo do starých kolejích. Holt jsme jiní, mi Češi.
leden 15, 2017 02:25
Opravdu Pepo? : Mikin1
Takze ono je to vsechno tak jednoduchy a stacilo pockat tech 50 let. Nac se snazit, zejo? smilies/wink.gif
Me narozdil od tebe komunisti ani kapitalisti nezklamali. Narodil jsem se na konci padesatych let, tak to bych musel byt padlej na hlavu abych od komousu cekal neco krasnyho o prijemnyho.
A kapitalisti me taky zklamat nemohli, protoze nejde o zadnou organizaci ani stranu. Pokud mas na mysli trzni ekonomiku, tak ta fachci porad docela dobre a zklamala asi hlavne ty neprizpusobive.
leden 15, 2017 11:00
Ahoj Mikine, : d@niela
jsem ráda, že máš čas a náladu na psaní.

A tak bych byla velmi ráda, kdybys věnoval pár chvilek napsání dalších svých zážitků. Minule ses zmínil, že jsi zase na cestách. Věřím, že všichni ostatní budou také rádi, když nám napíšeš z těch jistě teplejších krajin, jak to tam vypadá a jak se tam máš.
Určitě ti to nezabere víc času, než těch pár příspěvků, které připíšeš na Kudlanku.

Tak se budu těšit!
leden 16, 2017 11:05
... : Mikin1
Pokusim se. Mam s sebou malickou klavesnici jako doplnek k tabletu, na te by se psalo lepe. Ale porad s ni bojuju. Stejne jako s mailovanim a ukladanim.
Pamatujes, jak jsmem psal clanek o poslednim cloveku na Mesici Gene Cernanovi a napsal mu par otazek? Tehdy neodpovedel a uz bohuzel neodpovi. Vcera nas slavny "skorokrajan" zemrel.
Cest jeho pamatce. R.I.P., Gene.....
leden 17, 2017 05:42
... : d@niela

jak těžko mu muselo být, jak strašně se musel přemáhat...


leden 22, 2017 14:36
Kouzelna fotka, Danielo : Mikin1
Bozsky Kaja se narozdil od jinych usmival jako mesicek na hnoji i pri podepisovani anticharty.
Prizpusobivy to jinoch. smilies/smiley.gif
leden 25, 2017 05:20
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]