O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

SOKRATES A JEHO MOUDRÁ ZKOUŠKA PDF Tisk E-mail
Středa, 02 listopad 2016
Výsledek obrázku pro sokrates pngCelý jeho život (469 př.n.l. - 399 př.n.l) je znám pouze z vyprávění jeho žáků, posluchačů a vykladačů, jako byl Platón, který Sókrata spíše idealizuje a Xenofónt, jenž na něj nahlíží spíše jako člověka praktického. Není známo, že by Sokrates někdy své názory zapisoval.

 

 

 

 


       Na svou dobu se chová Sokrates výjimečně. Opouští lukrativní post kameníka a věnuje se filosofii a vyučování a to formou diskuze. Jak je známo, tento způsob komunikace ve své podstatě není příjemný žádné moci v jakékoliv době.

 

Diskuze přináší různorodost názorů, vidí a definuje nedostatky ve společnosti a neohlupuje lidi, naopak je nutí myslet. Paradoxně po nastolení demokracie (po skončení peloponéské války a krátké  době vlády aristokracie) začal být Sokrates pokládán za člověka nepohodlného a za své názory byl zmanipulovanou athenskou společností odsouzený k trestu smrti (399 př. n. l.).


       Důvod byl zcela zřejmý. Brilantnost jeho promluv a jeho nesmírná obliba vyvolala žárlivost dvou veřejných osobností: Anyta, starého starosty města, a Meleta, jeho mladšího komplice, uraženého filozofovou ironií, která ho obviňovala z bezbožnosti. Řečník Lykon byl pověřený přednesením obžaloby u soudu, která měla být psána sofistou Polykratem či osobně Anytem, který zastupoval řemeslníky a úředníky z lidu. Polyeuktus pak vyslovil větu, která odsuzovala Sokrata k vypití bolehlavu.


       Jako sedmdesátiletý stařec Sókratés umírá po vypití tohoto odvaru, aniž by přijal nabídku na útěk z vězení.
 

 

 


Výsledek obrázku pro sokrates

 

Jednoho dne ho potkal jeden známý a povídá: "Jestlipak víš, Sokrate, co jsem se zrovna dozvěděl o tvém příteli?" "Počkej chvilku," odpověděl Sokrates. "Než mi cokoli řekneš, rád bych tě podrobil zkoušce. Říká se jí zkouška tří sít."

"Tří sít?"

"Přesně tak," pokračoval Sokrates. "Než mi začneš vyprávět o mém příteli, možná bude dobré na chvilku zkusit prosít to, co mi řekneš. První síto se jmenuje Pravda. Máš naprostou jistotu, že to, co mi chceš říct, je pravda?"

"Ne," odpověděl ten člověk, "vlastně jsem to jenom slyšel a...."

"Dobře," řekl Sokrates. "Takže ty opravdu nevíš, jestli je to pravda nebo není. Teď

 vyzkoušejme druhé síto, síto se jmenuje Dobro. Chceš mi o mém příteli říct něco dobrého?"

"Ne, naopak..."

"Takže," pokračoval Sokrates, "chceš mi o něm říct něco špatného a nejsi si jist, jestli je to pravda. Ale pořád ještě můžeš zkouškou projít, protože zbývá ještě jedno síto. Jmenuje se Užitečnost. Je mi to, co mi chceš o mém příteli říct, užitečné?"

"Ne, moc ne."

"Dobrá," uzavřel Sokrates, "to co mi chceš říct, není ani pravdivé, ani dobré, dokonce ani užitečné, tak proč bys mi to měl vyprávět?" 


 

 

 
       Hlavní podstatou Sokratových rozhovorů byla etika, chování člověka a morálka společnosti. Tvrdil, že člověk je schopen svým vlastním rozumem, který je „vládcem nad tělem“, rozpoznat to, co je dobré. Z toho pak vyvozuje, že je schopen naučit se ctnostem, které jsou předpokladem pocitů zvané štěstí a které nás přivádějí do stavu rovnováhy. Za základní ctnosti přitom Sókratés považuje moudrost, rozumnost, spravedlnost, statečnost a zbožnost.


       Filosofie podle Sokrata není jen bezvýznamnou intelektuální spekulací, ale celým způsobem života. Delfská věštírna ho nazvala „nejmoudřejším ze všech lidí“ právě proto, že dokázal rozeznat a popsat omezenost lidského vědění. Jeho nejznámější  výrok „vím, že nic nevím“ je poznání těchto hranic.

 

 

 

Zdroj: Internet

 

 

 

Komentáře (16)add feed
moudrost, rozumnost, spravedlnost, statečnost a zbožnost : *NČ*
Tak musim skromně sebekriticky přiznat, že s tou zbožností jsem na tom blbě.
Ostatní je ok.
listopad 02, 2016 07:03
Sokrates. : Pepa
Při mém čtení dějin, jsem na jeho moudra narazil mnohokrát. Geniální člověk. Dokonce jeden z USA presidentů který byl mnohem mladší...řekl " Jakmile dopustíte aby se židé dostali do vlády, je konec demokracie Spojených Států Amerických". 187...a něco. Jak si mám vše pamatovat.
Je to má interpretace, a ale lze to dohledat. Ale podařilo se ji to. "skoro". Ještě musí poslouchat noty Rusko a je vymalováno. George Orwell nám tu budoucí společnost popsal v knize nazvané 1984. Jsem šťastná generace. Nedožiji se toho.Komunisti proti tomu byli slabý čaj.
listopad 02, 2016 08:41
NČ, : Michal
sebekriticky se na sebe podívej ještě jednou. Možná budeš překvapen, možná ovšem ne, když jsi prošel napoprvé smilies/wink.gif
listopad 02, 2016 10:01
No Michale : *NČ*
Sebekriticky jsem se teda podíval ještě jednou. A skutečně tě musim zklamat.
Měl jsem, ostatně jako vždycky, zase pravdu. Se zbožností jsem na tom fakt blbě.
listopad 02, 2016 10:21
Pepo, : Mikin1
mohl bys sve myslenky vice rozvest? Hlavne by me zajimal ten antisemita, ktery pronesl to jakmile dopustíte aby se židé dostali do vláda,. Nejaky filosof ci Sokratuv zak? smilies/shocked.gif
listopad 02, 2016 12:27
Michale : Mikin1
v pripade pana NČ by bylo dobre zminit i skromnost a jemne mravy. smilies/smiley.gif
listopad 02, 2016 12:29
Že by ta síta fungovala? : *deeres*
Ale co když to pravda náhodou je, nic hezkého to o příteli nesvědčí, ale informace je pro mne užitečná.
Já bych to vědět chtěla. Lépe vědět, než si pak nabít hubu. Od Sokrata raději nevědět je moudré, ale chytré sotva a tak dopadl tak, jak dopadl. Rozhodnutí sebevražedně vypít bolehlav bylo statečné, ale už vůbec ne spravedlivé a dokonce ani zbožné.

listopad 02, 2016 13:22
... : doktor
Škoda,že nemáme učitele,kterému bychom mohli říkat Sokrates.
listopad 02, 2016 13:27
Mikine, : Michal
To jsem měl na mysli smilies/cheesy.gif
listopad 02, 2016 14:23
... : polárka
moc se mi to libi tohle sito K tomu bych ještě přidaal slova Karla Čapka: Představte si to ticho, kdyby lidé říkali jenom to, co vědí......
listopad 03, 2016 02:56
Simi, Polárko, připomněla jednu povídku, odeslechnutou z rádia. : *NČ*
Bylo to nějak tak, že někdo vymyslel chytrý zařízení, který automaticky vypnulo mikrofon, kdykoliv se řečník opakoval, nebo blábolil notoricky známý kecy.
Zejména bylo to zařízení háklivý na slova "jak jistě všichni víte" (cvak, vypnuto).
A na slova "jak jsem již řekl před chvílí" (cvak, vypnuto).
----------------------------------------------
Kdyby do takovýho zařízení chtěl půl hodiny kecat Sobotka, bylo by celou půlhodinu ticho.
listopad 05, 2016 10:15
NC : polárka
nejen Sobotka, to ticho by vladlo napric politickym spektrem! No par lidi bych slysela, pocitam dva, tri
listopad 05, 2016 12:10
On teda, jen mezi námi, i Zeman by měl dost tichejch chvil : *NČ*
Jak začne svý omletý "bónmoty" typu: "a znáte, paní redaktorko anegnotu (nepřepsal jsem se, skutečně "anegnotu")) o tom, jak Zeman, Klaus a Claudia Schiffer přijdou do pekla ..." tak se mi zježej všechny chlupy, i ty, co vůbec nemám.
Nebo: "víte, paní redaktorko, že Hitler byl abstinent a nekuřák, zatimco Churchill hulil i chlastal...." Hůůůůůů!
Nojo. Rozhodující jsou ale věci důležitý a pro ně je občas nutný i zaskřípat zubama.

listopad 05, 2016 15:21
NC nerikam, ze ne : polárka
ale porad je to jedno z toho lepsiho co je na trhu k mani Rozhodne lepsi nez kdyz Herman rekne ze pravda osvobozuje a nez kdyz Shwacenberg zapeje ceskou hymnu
listopad 05, 2016 18:23
Často dostávám : Sidon
různé maily jako tenhle, tedy nic zvláštního, ale když je tady řeč o Sokratovi, lidech a o Zemanovi, tak ho sem vetknu, je to trošku delší, ale ne na škodu. Některé komentáře naší Písmomilky psavé, jsou i delší a kolikrát toho ani moc neřeknou.
Vůbec nevím, kdo je J.Č., nebo David Martínek, kteří jsou tam uvedeni -

Vážení přátelé i nepřátelé, sympatizanti i odpůrci Miloše Zemana,
už delší dobu si kladu otázku, jak je možné, že Miloš Zeman, politik, který si dokáže znepřátelit své odpůrce tak jako snad žádný jiný (tedy alespoň u nás), prezident, který udělal nemálo chyb, a člověk, který by dal za bonmot - často dost netaktní až urážlivý - duši, má stále takovou podporu větší části veřejnosti či alespoň potenciálních voličů - a poctivě přiznávám, že většinou i mou. Jeho osobní charisma za to asi nemůže (to je minimální), jeho nesporné vzdělání a rozhled také ne, protože toho si u nás většina lidí moc neváží, a IQ ani náhodou, neboť má příliš mnoho složek (paměť, logiku, fantazii, empatii a sociální rozměr), které se u politika obtížně měří a navíc každý preferujeme jinou z nich.
Až včera mi to možná došlo. Dostal jsem totiž mailem jako vzkaz v láhvi svěřené moři internetu text Davida Martinka: Nevím, kdo to je a ani internet mi moc nepomohl. Našel jsem na něm jen jednoho relativně mladého filmaře, jednoho výtvarníka a pár podnikatelů. Ale to je jedno, autor textu ono jádra pudla, myslím si, našel a pojmenoval. A tak Vám ho k zamyšlení přeposílám. Pokud ho nechcete číst, snadná pomoc - od čeho máme na PC tlačítko smazat, že?
S poněkud unaveným podzimním pozdravem
J. Č.
Celý příspěvek Davida Martinka:


Hrad v obležení & Run na Zemana.
Je jisté, že run přijít musel, je to stejně nevyhnutelné jako dlouhá a škaredá zima před námi. Je třeba Miloše Zemana dehonestovat, zničit, udělat z něj opici, lháře a podvodníka. Nechutně, drsně, tak jak to bývá. Ok. Ale řekněme si tohle.

Miloše Zemana jsem jako mnoho jiných nevolil. A nevítal. Pro mě byla volba mezi hospodským, lesníkem knížetem (vlastní slova K.S.) a důchodcem z Vysočiny (také vlastní slova) tristní. Když nastupoval do úřadu, napsal jsem, že bude kontroverzním prezidentem, který lidi rozdělí. Stalo se. Společnost je rozdělená na dva tábory a vzájemná nevraživost začíná přerůstat v nepochopení a napětí.

Ale.
Miloš Zeman udělal pro tuto zemi jednu úžasnou věc. On dal naději lidem, kteří jsou životem odsouzení k práci, spotřebě, přežívání. Naději, že by mohlo být lépe. Že se jich někdo zastává, někdo za ně mluví a někdo se jim snaží pomoci.
Jde o sociálně slabší lidi, důchodce, dělníky, proletariát a prekariát, městskou chudinu, nezaměstnané, opuštěné a staré lidi, maminy s dětmi, učitelky, úředníky, prodavačky, živnostníky. Normální lidi. To je hlavní proud příznivců Miloše Zemana. Jsou to ti, kdo nemají v životě to štěstí, že mohou sedět v redakcích, pracovat v divadlech, mít vlastní firmy, řídit korporace, nebo zakládat start-upy. Jsou to lidé, kteří tohle neumí a možná ani nechtějí. Chtějí normální život, normální práci, svůj volný čas, rodinu, děti. A teď pozor. Tihle lidi jsou úžasní!
Tihle lidé jsou solí země. Bez nich by žádná společnost nebyla. Pravdou je, že ve skrytu duše si ta druhá část společnosti, česká pseudo vyšší střední třída, pseudo buržousti, pseudo intelektuálové a pseudo tvůrci hodnot a systému, těchto lidí neváží. Normální lidé nejsou cool. Jsou obyčejní. Nejsou jak z lifestylových magazínů. Nemají silné a inspirativní příběhy. A nejspíš o ně ani nestojí.
Jejich hlas nebyl léta slyšet. Byli kolonkami ve výkazech. Jen statistikou. Zaměstnanci. Hmota, určená ke zpracování.Je to hnusné. A je to třeba změnit.

Miloš Zeman tohle dělá. Mění optiku společnosti.
To je moc dobře.
Obyčejní a normální lidé moc dobře slyší.
Mají právo věřit, že jejich život má být dobrý a kvalitní.
Dobrý a kvalitní život není určen jen pro vybrané. Musí být pro všechny. Nebo alespoň pro možné maximum lidí.
Protože faktem je, že když budou bohatší, zabezpečenější a svobodnější všichni tito lidé, bude společnost prosperovat o poznání lépe. A vydělají na tom i ti úspěšnější. O tohle jde.
Žijeme v mýtu, že "to nejde". Stát to neutáhne.
Ale běžte. To není pravda. Stačí se podívat do Bavorska.

Vidím sešikované šiky v čele s Halíkem, Pithartem a Horáčkem a chce se mi zvracet. Tohle nejsou lidé, kterým by tihle normální lidé věřili. Mají je za šašky. Běžte do hospody, mluvte se svými rodiči, mluvte se svými babičkami, mluvte se svými zaměstnanci, dělníky a ptejte se. A nepřemlouvejte bábu. Ale poslouchejte a ptejte se. A budete možná velmi překvapeni, jak pregnantních odpovědi se vám dostane.
Proč si lidé váží tohoto prezidenta.

Čekám opravdový run.
Nebudu se Miloše Zemana zastávat. Je to profesionální politik, je v čele nejvýznamnějšího úřadu ve státě, má svou práci zvládat a umět. Musí zvládnout každou situaci. Jeho úřad to vyžaduje. Musí si vybrat správné lidi. Musí myslet a jednat správně. Pokud dělá práci špatně, odpovědí budou volby. Rozhodnou lidé, voliči v přímé volbě.
Lidé, ne mediální a političtí šíbři.

Nelíbí se mi ten postdalajlámovský run. Nechci teror. Nechci trvalou dehonestaci a ignoraci názorů člověka, kterého si zvolila nadpoloviční většina národa. To je neúcta, jak němu samotnému, tak i k samotnému úřadu prezidenta.
Je to tak, že když nebude dobrý, lidé ho v příští přímé volbě nezvolí.

A nakonec.

Myslím, že tahle trvalá dehonestace a neúcta k jeho osobě symbolizuje strach těch v životě úspěšnějších, těch, kteří rozhodují, připustit, že i jiní mají právo na slušný život. Iracionální strach, že kdybychom dopustili, aby se tihle takzvaně normální lidé měli také dobře, možná by nám pak někde chybělo. A možná by se hůře vládlo, hůře by se vydělávaly peníze, hůře by šlo lidi obírat daněmi a nízkými platy a lidé by si moc vyskakovali.

Myslím, že tohle myšlení určité sorty lidí, kteří si myslí, že jsou víc než ti obyčejní, je velký problém společnosti.
Nejsou. S odpuštěním, díru do prdele máme všichni stejnou.



listopad 05, 2016 18:43
Vidím to jinak a většinu opačně, Sidone. : toulavej
President Zeman není ten, koho je si třeba vážit, pokud říká, co si myslí, to má být totiž normální. Je to namyšlený buran obhroublých způsobů, vzdělaný, nikoliv moudrý, mstivý egoista, který nepromíjí a zapomíná - až na článek s Peroutkou, chybka se vloudí každýmu, ale omluva je pro Zemana neznámé slovo. Mám s ním stejný názor na migranty, jsem rád, že své názory říká nahlas, takže jsou slyšet, ale nemá žádnou pravomoc svůj názor prosadit, něčemu zabránit. Ani zajistit normálním lidem lepší příští, jak si myslí autor článku. Tak není zač ho chválit a vážit si ho. Za těch pár miliard investic od Číny je nedůstojné strkat kvůli tomu hlavu do jejich análu. A to Zeman i vládní socdem. dělá, Nedůstojné!
listopad 07, 2016 17:48
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]