O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

AK 47 PDF Tisk E-mail
Neděle, 21 srpen 2016
Přejít na obsah
AK 47
Strana 2
Za jednoho z nejlepších konstruktérů na světě je považován Michal Kalašnikov z bývalého Sovětského svazu. Věnoval se především konstrukcím vojenských samopalů. První model samopalu zkonstruoval tajně v železničních dílnách v roce 1942.

 

 

 

 

 

 


Narodil se 10. listopadu 1919 ve vesnici Kurja v Altajské oblasti. Byl sedmnáctým dítětem Timofěje Alexandroviče Kalašnikova a Alexandry Frolovny Kalašnikovové. Po ukončení základní školy se vyučil zámečníkem u Sibiřsko-turkestánské dráhy ve stanici Mataj. Po vyučení zde nastoupil jako mechanik. Na podzim roku 1938 nastoupil základní vojenskou službu. Už tam se projevil jeho technický talent, když vyrobil počitadlo výstřelů k tankovému kanónu a přizpůsobil pistoli Tokarev TT 30/33 ke střelbě zevnitř tanku.

 

 

 


 

 

 

 

Jelikož však začala druhá světová válka, neměl už šanci zavést tyto novinky do praxe. Jako tankista bojoval v 1. tankové armádě maršála Katukova, v říjnu 1941 se zúčastnil bitvy o Brjansk, kde utrpěl vážné zranění ramene po zásahu jeho tanku BT-7. Byl převezen do nemocnice ve městě Jelec, kde z nemocniční knihovny získal první poznatky o konstrukci zbraní. Po propuštění z nemocnice dostal šestiměsíční dovolenou, kterou využil ke konstrukci svého prvního samopalu. Během zkoušek se zjistilo, že samopal funguje bez problému a tak dostal šanci provést vylepšení zbraně v Moskevském leteckém institutu. Po přezkoumání vylepšeného modelu A. A. Blagonravem, byl na jeho doporučení Kalašnikov převelen do GAU (Glavnovo artilerijskovo upravlenija) – Hlavní dělostřelecký úřad.

 

 

 

 


 

 

Ke konci Velké vlastenecké války, v roce 1944 začal konstruovat automatickou pušku pro nový náboj 7,62x39 mm vzor 43. Po splnění všech podmínek byla zbraň v roce 1949 zavedena do výzbroje jako AK-47 - Автомат Калашникова образца 1947 года. Na vývoji pušky se pod Kalašnikovovým vedením podílel i Hugo Schmeisser, německý konstruktér útočné pušky StG 44, jenž pracoval ve stejném závodě. Výroba probíhala v Iževské zbrojovce „Motozavod“. Od té doby zkonstruoval několik desítek modelů a jejich modifikací.

 

Kupodivu, slavný konstruktér neměl žádné technické vzdělání. Přesto jsou jeho samopaly obdivovány i konkurencí, zejména pro jednoduchost obsluhy a spolehlivost za všech bojových a klimatických podmínek. Drží si spolehlivost za náročných podmínek, má nízké výrobní náklady, je dostupná prakticky v každé geografické oblasti a její obsluha je snadná. Zaznívají názory, že jen "nezatíženému" duchu se mohlo povést vyvinout zbraň, která funguje i ve věčném sibiřském ledu.

 

 


 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]