O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PROČ NEMÁME VÍC DĚTÍ? PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 11 srpen 2016
S imigrantskou vlnou vyplaval rozpor: Naše politické elity by rády, aby nám populace rostla, neb bez toho zhyne průběžný penzijní systém, a současně není schopna zapřemýšlet, proč že je naše demografická křivka taková, jaká je. Trend mít málo dětí a mít je pozdě, by sám o sobě nebyl problémem, kdyby náš špatně nastavený penzijní systém nebyl závislý na trvalém růstu populace.

 

 

 

 

 

Průběžný penzijní systém totiž je něco jako letadlo ve velkém a je mimo jakoukoli debatu, že jednoho dne se zhroutí, stejně jako jakékoli jiné letadlo. Pokud tedy nepřijde odpovědná a odvážná vláda, která ho zásadně reformuje. Ale k samotné populaci.

 

Myslet si, že demografickou křivku napravíme dovozem lidí z Afriky, je nejzběsilejší a nejhloupější nápad, který může politik vyslovit. Sociální systém to nejen nezachrání, ale naopak způsobí jeho bližší selhání. O ostatních důsledcích nemluvě. Chceme-li uvažovat o zachování rovnoměrné či dokonce mírně stoupající populační křivky, musíme uvažovat o tom, jak odstranit obavy z rodičovství našich vlastních mladých lidí.

 

Proč rodiny dnes mají málo dětí a mají je poměrně pozdě, má příčiny, které lze vystopovat a lze je ovlivnit. Budeme-li opravdu chtít ovlivnit populační křivku a tím velikost naší populace, to první, nad čím by se politik měl zamyslet, je co způsobuje nízkou porodnost a jak by to šlo změnit. Příčin je několik, ale pojďme se podívat na nejvážnější z nich:

 

Nejohroženější sociální skupinou jsou u nás mladé rodiny s dětmi. Průměrnému mladému páru, který se rozhodne mít děti hrozí propad pod hranici chudoby. Založit rodinu znamená hned dvojí zásah - jednak přímé náklady na dítě, které nejsou úplně malé, a jednak výpadek příjmů způsobený tím, že jeden z rodičů přestane vydělávat. Sociální dávky to neřeší, jen zmírňují následky a ne vždy bez problémů. Někteří se přitom pěkně zahypotékují, postupně i zadluží a ocitají se v obtížně řešitelných životních situacích. Mladí lidé navíc teprve budují své profesní postavení a nemají z něj typicky vysoké příjmy.

 

Nedá se říct, že tohle je vina nějaké konkrétní vlády, z vlastní zkušenosti musím konstatovat, že ono založit rodinu před rokem 89 nebylo o nic jásavější, v mnoha směrech - jako třeba možnosti získání vlastního bydlení - to bylo naprosto bezvýchodné a zoufalé, tedy obtížnější, byť z jiných důvodů. Odbory tolik bráněné tarifní tabulky (byť mohou mít jiná pojmenování) a budování striktních vertikálně strukturovaných hierarchií jsou v tomto ohledu ztělesněným zlem. Přetrvávají si zpravidla jen ve státním sektoru a velkých koroporátech, ale ono to zas není tak málo zaměstnanců, kterých se týkají. Jsou vyloženě útokem na mladé lidi. Mzda musí vyjadřovat kvalitu, kvantitu a náročnost a odpovědnost práce, nikdy by neměla reflektovat věk, délku praxe, dosažené formální vzdělání.

 

Rozumnými politickými nástroji (kterými nejsou sociální dávky) je možné různá z těchto rizik snížit. Nechci moc zabíhat do podrobností a zkusím jen několik viditelných drobných kroků: Jednoduchá věc je zboží pro malé děti zařadit do nulové sazby DPH. Je možné významně snížit daňové zatížení rodičů dětí do určitého věku.

 

 

 


 

 

 

Dalším silným motivem je obava ze ztráty osobní svobody. Mnoho věcí se zkomplikuje, nočních tahů ubude a tak dále. Dovolená už nebude moci mít podobu dobrodružné cesty stopem přes půl Evropy. Je to zásah do přirozeného lidského sobectví. Nemyslím to pejorativně. Zdravé lidské sobectví je oprávněné a správné. Jenže většinou, kdo děti má, rychle přijde na to, že ztráta jedněch hodnot je vyvážena ziskem z jiné strany, a že ten zisk významně převyšuje ztráty.

 

Mít děti má i ze zcela sobeckého pohledu pozitivní náboj. Jenže, když se začtete do virtuálního prostoru budovaného médii, nemáte ten pocit. Pojmy jako rodina, tradiční rodina, velká rodina... jsou pravidelně vnímány spíš jako něco nemoderního zpozdilého, než jako něco v životě zásadního. Určitě mě teď mnoho čtenářů označí za tradicionalistu, kterým opravdu nejsem, ale rodina je esenciální hodnota lidské civilizace. Základním stavebním kamenem společnosti je kompletní symetrická rodina: žena, muž a děti. Ideálně dodat a hezké a blízké vztahy s prarodiči a dalšími blízkými příbuznými.

Pokud bychom za normu přijali zhroucení rodiny, znamená to, že přijímáme zhroucení společnosti.

 

V mnoha případech je nejvážnějším a nejsilnějším důvodem pro odkládání početí, či pro bezdětnost obava ze ztráty možnosti profesního sebeuplatnění. Což může souviset s důvody sociálními, ale většinou stačí sama o sobě. Týká se především mladých žen - pokud má dotyčná nějaké profesní ambice, může být mateřství tím, co ji na dlouhou dobu, a v některých oborech definitivně, vyřadí.

 

Jenže nemusí.

 

Klíčem k tomu je zmíněná kompletní symetrická rodina: Muž, žena a děti, přičemž muž s ženou si symetricky dělí péči o děti a domácnost a vzájemně se podporují v osobním a profesním růstu.

Aby to bylo možné, je potřeba, aby oba měli možnost částečného úvazku, tam kde to jde kombinovaného s homeoffice, zpravidla snáz se to daří tam, kde mají možnost samostatně plánovat pracovní dobu a vzájemně si vycházet vstříc.

 

A tady politickými opatřeními lze udělat mnoho. Neříkám, že je to kompletní program, ale několik velmi inspirací ano:

 

Nahnat lidi do zaměstnání s pevnou pracovní dobou a rigidní profesní hierarchií, nejlépe hlídanou jak zaměstnavatelem, tak odbory, patří k tomu nejhoršímu, co lze udělat. Stejně jako likvidace osvč a jejich konverzi na zaměstnance. Chceme-li pokračovat v demografickém propadu, tohle je spolehlivá cesta. Pokud naopak chceme, aby mladí lidé děti měli, měli bychom podporovat částečné úvazky a homeoffice rodičů malých dětí, třeba formou nižších odvodů. Zaměstnat rodiče s malým dítětem musí být pro zaměstnavatele atraktivní. (Nebo aspoň ve spolupráci s odbory nevymýšlet idiotské komplikace. Vlastně by se dalo rovnou napsat nevytvářet žádné administrativní komplikace, do čeho zasáhne úřad, to pravidelně zabije.) Podporovat osvč, které z principu snáz mohou koordinovat svůj pracovní a nepracovní čas, a jsou na samostatné řízení timemanagementu zvyklí.

 

Přičemž podporovat znamená třeba - nižší odvody, nižší zdanění, proškrtání balastu v legislativě, který klade zbytečné a nesmyslné omezení, byť ta jsou pravidelně vysvětlována jako opatření ryze sociální. Neznamená vyšší přerozdělení, sociální dávky ani dotace - ty nepomohou tak efektivně a cíleně.

 

Takže, kteráže vláda se do takové podpory mladých rodin pustí?

 

TOMÁŠ HOUŠKA

 

 

 

 

Komentáře (6)add feed
No ono je to pěkně napsané, : Michal
Ale obávám se, že je to jako s komunismem. Krásný nápad, ale neproveditelný.
Tohle je totiž problém troufnu si říct celosvětový, i kdyz celý svět neznám.
Německo se do dovozu pracujích pustilo a vidíme všichni co se stalo. Švédsko - jakbysmet.
Ameriku znæm, a troufnu si říct že mladí jsou na tom tady mnohem líp.
Porodné neexistuje, mateřská dovolená taky ne, jen neplacené volno. Rodinné přīdavky také nejsou a zbývá mi otázka, proč mají lidi děti.když musí vědět, že je to zruinuje.
Zatím to zachraňují ty rodičovskē pudy. Zatím.
srpen 12, 2016 06:24
Je jasný, že žádná vláda : Lenka1
se do ničeho takovýho nepustí. Prostě každej šmejd, kterej se dostane ke korytu, nasedne na kolo a bude šlapat stejně jako jeho předchůdci a během jízdy jenom hrabat na sebe.

Všichni, kdo máme mozek, víme, že situace je dlouhodobě neudržitelná a odsouzená ke krachu a přesto si to spousta lidí odmítá připustit.

Zrovna včera mě vytočil jeden můj kamarád - no vlastně ani nevím, jestli ho pořád ještě nazývat kamarádem.

Měl živnost, práce na živnost skončila - resp. nedostával za ni zaplaceno a fakturama si mohl akorát vytřít....., tak šel na pracák. Tam mu vypočítali podporu nějakejch 4000,-.

Chvíli chcípal hlady, pak s emu poštěstilo najít si brigádu v místní velký firmě za 100,-/hod. a načerno. Tzn., že za měsíc těch 22 000,- čistýho měl.

Tak jsem mu popřála a pár měsíců ho neviděla. Až do včera. Ptám se ho, jak se má a on mi vyrazil dech, že prý "mu na pracáku vyhrožovali a donutili ho znovu otevřít živnost".

Podotýkám, že nikdo nevěděl, že on někde dělá. Prostě to jenom zkusili a on je takovej ze všeho podělanej, že neřek ani popel a poslušně naklusal obnovit živnost, takže mu z výplaty zbyde nějakých 14 000,- a až zase o tu brigádu přijde (už to měl nahnutý v červnu, ale pak to naštěstí dopadlo dobře), tak zase bude chcípat hlady.

Pominu to, že když by to nechal tak, jak to bylo, tak celých 22 tisíc mohl mít pro sebe, sociální by jako nezaměstnaný neplatil a zdravotní by platil pracák a možná by ještě dostal něco jako sociální dávky.

Jo, není to fér a morální, ale je to naprosto legální a čím dál víc nezbytná nutnost pro každýho, kdo nesedí v parlamentu (ať už našem nebo tom bruselským) nebo v nějaký teplý trafice. Protože jediné peníze, které v důchodu bude mít, budou ty, které si teď vydělá a uleje.

No ale když je hloupej - nabídla jsem mu, že mu s tím vším pomůžu a on mi druhý den volal, že prý ne, že to nechá tak, jak to je. Protože se bojí.

A pak, až se zase uvidíme, tak se dozvím, jak má málo peněz a pořád na něco šetří a dře od nevidím do nevidím, aby pokryl svoje náklady. Ale nevím- po tom včerejšku mi ho už ani není líto.

P.S. Dorazil to tím, když mi řekl, že nechal utratit sedm zdravých štěňat ovčáků, protože neměl zájemce. Tak jsem se ho zeptala, kterej prasáckej veterinář mu to udělal, abych věděla, na koho si dát pozor. A pak jsem mu řekla, že když není schopnej ty zvířata uhlídat (má celou smečku, která roste jako dříví v lese, protože on prostě kvůli práci na ně absolutně nemá čas), tak je nemá mít vůbec. Nebo aspoň nechat feny vykastrovat. Protože nechat je z pitomosti nakrýt, zabřeznout, porodit a pak jim ty štěňata sebrat a nechat utratit - jako sorry, ale to fakt nepobírám.

Tak nějak po tom včerejšku s emi honí v hlavě, že to naše kamarádství nechám vyšumět. Je sice "hodnej" - ale co z toho. Když je hlupák a srab k tomu.

srpen 12, 2016 09:04
Ještě něco : Michal
srpen 12, 2016 11:02
Ale zato : Lenka1
máme tuhlectu - svobodu a demokracii,nééééé? Aspoň nám to tady pořád svýho času tvrdil jeden ...
srpen 12, 2016 12:27
Bohužel, : magdalenka
Západní Evropa vymírá a leniví. Žijeme v nadbytku a přepychu, téměř jsme zrušili armádu a nezajímáme se o věci veřejné. Tudíž je nasnadě, že přijde někdo třetí, kdo to doma nemá tak růžové, a bude chtít naší civilizaci nejdřív vysát a pak převálcovat... Historie se opakuje, a kdo se z ní nepoučí, dělá stejné chyby
srpen 14, 2016 10:18
.... jen taková myšlenka: : Nona
Za mých mladých let nebylo tak časté, že žena brala antikoncepci. Antikoncepci předepisovali lékaři až po odrození 1-2 dětí. Mladé dívky ji nebraly vůbec.
Bylo spoustu párů, kdy mladý muž byl postaven před hotovou věc - že žena čeká rodinu.
Rodičovství nebylo tolik plánované.
Co tak znám z doslechu, tak dnešní dívky berou antikoncepci třeba již od 13 let, např. z důvodů akné apod.
A proč se tolik množí Afričani a Arabi? - nepoužívají antikoncepci!
srpen 15, 2016 12:01
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]