O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VYBÍRAVÉ DĚTI - MÁTE JE? PDF Tisk E-mail
Pondělí, 27 červen 2016
Na jednom serveru vyšel článek o současných maminkách – „Moderní matky a vaření? Kombinace, která se často nevidí." A v něm mě zarazila tahle část: "Dalším problémem je i fakt, že stále více mladých rodičů neumí vařit vůbec. Buď jejich rodiče také nevařili, nebo se jim jednoduše nechce. Nehledě na to, že to často i vzdávají, hlavně když je dítě příliš vybíravé, a oni nevědí, co s tím," dodává k problematice odbornice.

 

 

 

 

 

 

 

Vychovala jsem pouze jedno dítě, ale nestalo se mi, že by bylo příliš vybíravé, jak se to může stát? Přece je malé a soukám do něj to, co uvařím, v době, kdy je k jídlu čas. Moje dcera jedla všechno, zeleninu v polévce, dokonce i cibuli, protože na to byla takhle zvyklá.

 

 

 


 

 

 

Jednou se mi vrátila z prázdnin u babičky na Moravě, kde byly i děti mých sester a najednou začala v hovězí polévce dávat na kraj talíře všechnu zeleninu. Na dotaz, proč to dělá mi odpověděla, že to nejí. V tu ránu dostala pohlavek až ji hlava skončila v tom talíři a bylo po problému, zelenina se dál konzumovala a v podstatě jí všechno dodnes a tak i její dcera. Nezdá se vám, že dnešní matky do výchovy svých, ještě maličkých dětí, připouštějí příliš demokracie, nebo jak to nazvat? Pak se diví, že děti s nimi mávají, jak se jim zachce.

 

Nedávno mi už dospělá neteř řekla, když jsem ji nabízela krůtí játra na slanině s rýží, že to nejí. Když jsem se ji zeptala proč, tak řekla, že to nikdy do pusy nevzala. Tak jsem ji donutila ochutnat no a na mě už nezbylo.

 

Já vím, je jiná doba, za našich mladých let se jedlo co bylo na talíři – nechceš? Dám ti to do trouby, až budeš chtít tak to sněz (večer se to vyhodilo do korýtka praseti). Nic jiného, kromě chleba se sádlem nebo máslem jsme nedostaly. Zřejmě ty vybíravé děti jsou dětmi vybíravých rodičů a tak máme sortu vybíravých, kteří jsou z toho nešťastní.

 

ZDENA

 

 

 

 

Komentáře (7)add feed
... : B. A.
Náš malej (5) jí naštěstí skoro všechno, hlavně ovoce a zeleninu miluje, hlavně jablka, mrkev a teď v sezóně jahody, broskve, meruňky - mohl bych tu vypsat všechno ovoce a zeleninu co mě napadne :-) ... nechce jíst špenát, ale aspoň ochutná. Na druhou stranu dostane i hranolky nebo smažené kuře, když na to má chuť, třeba si to jednou nebude kupovat tajně a nebude mu to vzácné.

Já když jsem jako malej nechtěl jíst svíčkovou, dostal jsem na prdel a panečku jak mi chutnala :-D
červen 28, 2016 07:29
Ne, nemám vybíravé děti, protože jsem je vychovala tak, aby se nad ničím neofrňovaly. Vařila a připravovala jsem jim denně čerstvé jídlo. : Myška
V dnešní době se to přehání a z dětské výživy se dělá věda. Proč? Protože všem těm výrobcům různých přesnídávek, kašiček, kapsiček, pitíček, náramně vyhovuje, že se doma nevaří. Jsou v tom pěkné peníze.
červen 28, 2016 09:08
Myško, : Iris
přesně tak..
červen 28, 2016 10:52
... : doktor
Souhlas,nic se nemá přehánět ani caviky s jídlem.Když se člověk nepřejídá ,je zdravé celé spektrum papání.
červen 28, 2016 14:13
... : Bara
Patrim do starsi generace maminek. V dobe kdy jsem se prestehovala do Holandska, tak bylo v obchodech uz mozno koupit hotova jidla pro nejmensi az po starsi deti. Takovou sklenicku jsem mela doma vzdy pro pripad nouze, ale jinak jsem ovocne i zeleninove presnidavky delala z cerstveho, varila jsem zeleninove polivcicky sama. Nemuzu rici, ze me to nejak zatezovalo. Ted kdyz vidim mlade maminky jak vykladaji na pult 10 a vice sklenicek ovocne presnidavky a hotovych jidel, tak si rikam, kolik tech vitaminu tam asi zbylo....
Kdyz byl muj syn maly, oteviral pusu skoro na vsechno, az v dospelosti zacal rikat, ze tohle nebo tohle neji (zatim je to v norme) ale pohlavkovat uz ted nepomuze!!!
Kdybych ted mela byt maminkou s malymi detmi, zase bych davala prednost doma vyrobenym jidlum.
červen 28, 2016 19:35
Tak chute se behem zivota meni : Bari z Calgary
Ja jsem jako dite nemela rada syrova rajcata a dneska je jim nekolikrat tydne. Ruzickova kapusta byl horor snist a dneska mi chutnaji. A vite, co je to maso z motyla? To byl, prosim, smazeny celer s bramborem, ktery se nam snazil servirovat nas tatinek v ramci zdrave vyzivy v 80. letech. Nastesti to nechutnalo nasi mamus, a tak jsme ho meli jenom jednou. Dalsi specialitou byla rajska omacka ze susenych svestek. Pry to chutna stejne jako TA rajska na spagety co delame. Uz na prvni pohled to vypadalo zvlastne, takova cerno-hneda omacka. Ani nastrouhany syr nas nepresvedcil a meli jsme ji opet jenom jednou. Nas deda mel nejradeji, kdyz mu babicka uvarila rajskou, k tomu rozmackane brambory a dva krajice chleba.
červen 28, 2016 22:18
.... když byly moje dětičky maličké, : Nona
vštípila jsem jim velmi kladný vztah k jídlu. Jedlo se vše, co jsem uvařila, byly při chuti, nebylo moc peněz, takže žádné rozmazlování. Měla jsem i takovou nevýchovnou metodu, když starší syn odmítal jíst a seděl upoután v dětské židličce u velkého stolu, rozprostřela jsem na stole u talíře obrázky, povídala jsem mu, ukazovala, hráli jsme si... a během hry jsem mu vsouvala jídlo do pusy. Synek, zabrán hrou, jedl jaksi mimoděk.
Já vím, že dnešní dětští psychologové či moralisté by mě odsoudili, že jsem postupovala jinak, než se má, ale dítě jedlo a prospívalo.
Když mladší syn odmítal jako batole kousat, neměla jsem tolik času (byla jsem sama se dvěma maličkými dětmi), takže jsem mu třeba polévku pomixovala a nalila do kojenecké láhve. Syn si "vytáhl" polévku bez cavyků. Pevnou stravu se naučil jíst tak, že mu babička zkoušela do pusiny kousíčky polomáčených sušenek v čokoládě. Zachutnaly a synek pak přešel na pevnou stravu....
Jako matka bez pomoci, zkušeností a literatury, jsem na to šla jakkoliv, aby děti jedly.
Dnes problémy s nimi nemám, maminčinu domácí stravu si někdy zpestří fast food-em.

motto: "Nejvěrnější láska je láska k jídlu"! smilies/grin.gif
červen 29, 2016 08:08
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]