O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

HASÍ CUKR ŽÍZEŇ? PDF Tisk E-mail
Pondělí, 20 červen 2016
Přejít na obsah
HASÍ CUKR ŽÍZEŇ?
Strana 2
Strana 3
Nápoje pro děti identifikujete na první pohled. Mají podobu menších pestrobarevných lahviček a existuje jich nepřeberné množství. Malé žíznivce nezřídka lákají zejména obrázky pohádkových postav. Jsou však tím pravým k zahánění dětské žízně? Dětská „pitíčka“ představují samostatnou kategorii, přestože v „dětském“ balení seženete prakticky všechny možné druhy nápojů (jako jsou např. limonády, ochucené vody, džusy) a někdy může být pro běžného spotřebitelé obtížné je mezi sebou rozlišit.

 

 

 

 

 

 

       Co všechny tyto výrobky spojuje a co je odlišuje? Rozdíl je například v tom, kolik ovoce do nich výrobce přidal (pokud vůbec) nebo jaké přídatné látky obsahují. Společný mají zejména vysoký obsah cukru. Jednou z prvních úvah při rozhodování o koupi takového nápoje by mohlo být, zda je nutné zásobovat organismus těch nejmenších přidanými konzervanty. V našem srovnání obsahovala konzervační látky skoro pětina výrobků. Například konzervant sorban draselný je sice oficiálně povolenou přídatnou látkou s kódem E 202, některé zdroje však poukazují na skutečnost, že může způsobovat po­dráž­dě­ní kůže, očí a dýchacího ústrojí. Absence konzervantů u ostatních výrobků dokazuje, že vyrobit nápoj jde s úspěchem i bez jejich přídavku.

 

 

 

 

 

 

 

 

Přírodní barviva nebo stabilizátory, jejichž posláním je udržet homogenní barvu či konzistenci nápoje, sice většinou nepředstavují potenciální zdravotní riziko, otázkou však zůstává, jsou-li pro uhašení žízně nutné. Regulátory kyselosti, které v nápojích nejčastěji reprezentuje kyselina citrónová, mají za úkol zvýraznit chuť výrobků, korigovat kyselost a jejich použití má pravděpodobně souvislost s vyšším obsahem přidaného cukru.

 

Samotné množství cukru je zvláštní kapitolou, kterou bychom neměli před koupí nápojů dětem opomíjet.

 

 

 

Co je dobré vědět?

 

  • Děti nepotřebují pít sladké nápoje.
  • Mezi slazené nápoje pro děti se řadí limonády, džusy, nektary, minerální ochucené vody, ochucená mléka, ledové čaje nebo ředěné sirupy.
  • Povzbuzujte děti k pití vody. Děti jedí a pijí to, co jim dospělí podávají.
  • Přesvědčte děti k jedení ovoce a zeleniny namísto pití džusů.
  • Pití velkého množství sladkých nápojů může vyústit ve váhový přírůstek, zubní kaz, vybíravost v jídle, problémy s růstem a s vyprazdňováním.
  • Vyhněte se uspávání dítěte s láhví v puse.
  • Povzbuzujte dítě k pití z hrnečku co nejdříve (začít lze kolem šesti měsíců).
  • Začněte s nácvikem čištění zubů hned, jakmile se proříznou.

 

 

Cukrový boj

 

Sladká chuť působí na děti všech věkových kategorií jako magnet, proto s její intenzitou výrobci nešetří. V krátkodobém horizontu je spokojen zákazník i producent, sladký nápoj chutná a výrobce má zajištěný odbyt. Zdravotní problém však přichází s přibývajícím časem a pravidelnou či dlouhodobou konzumací těchto nápojů. A není důležité, zda je nápoj slazen cukrem, sirupem nebo náhradními sladidly.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]