Přírodní barviva nebo stabilizátory, jejichž posláním je udržet homogenní barvu či konzistenci nápoje, sice většinou nepředstavují potenciální zdravotní riziko, otázkou však zůstává, jsou-li pro uhašení žízně nutné. Regulátory kyselosti, které v nápojích nejčastěji reprezentuje kyselina citrónová, mají za úkol zvýraznit chuť výrobků, korigovat kyselost a jejich použití má pravděpodobně souvislost s vyšším obsahem přidaného cukru.
Samotné množství cukru je zvláštní kapitolou, kterou bychom neměli před koupí nápojů dětem opomíjet.
Co je dobré vědět?
- Děti nepotřebují pít sladké nápoje.
- Mezi slazené nápoje pro děti se řadí limonády, džusy, nektary, minerální ochucené vody, ochucená mléka, ledové čaje nebo ředěné sirupy.
- Povzbuzujte děti k pití vody. Děti jedí a pijí to, co jim dospělí podávají.
- Přesvědčte děti k jedení ovoce a zeleniny namísto pití džusů.
- Pití velkého množství sladkých nápojů může vyústit ve váhový přírůstek, zubní kaz, vybíravost v jídle, problémy s růstem a s vyprazdňováním.
- Vyhněte se uspávání dítěte s láhví v puse.
- Povzbuzujte dítě k pití z hrnečku co nejdříve (začít lze kolem šesti měsíců).
- Začněte s nácvikem čištění zubů hned, jakmile se proříznou.
Cukrový boj
Sladká chuť působí na děti všech věkových kategorií jako magnet, proto s její intenzitou výrobci nešetří. V krátkodobém horizontu je spokojen zákazník i producent, sladký nápoj chutná a výrobce má zajištěný odbyt. Zdravotní problém však přichází s přibývajícím časem a pravidelnou či dlouhodobou konzumací těchto nápojů. A není důležité, zda je nápoj slazen cukrem, sirupem nebo náhradními sladidly.