O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ROZBITÉ ZRCADLO PDF Tisk E-mail
Pondělí, 28 březen 2016
Jste pověrčiví, přátelé? Věříte na "střepy z rozbitého zrcadla", které přinášejí dlouhaletou smůlu? A jestlipak víte vůbec, jak záhadná magie kolem zrcadlení vznikla?  Ohledně těch střepů - tato pověra je velmi stará, pochází dokonce až z řecké mytologie. Podle jedné báje zlá Gorgona Medůza proměnila v kámen každého, kdo na ji byť jen pohlédl...

 

 

 

 

 

 

      

     Hrdina Perseus však toto kouzlo překonal - byl chytrý, tenhle mládenec... Vzal si na pomoc zrcadlo a nedíval se tedy přímo na Medúzu, ale do jejího obrazu v zrcadle. Nu, a pak už ji klidně zabil, neboť až za zrcadlo její kouzlo nesahalo. 

 

     Už Seneca viděl v zrcadle symbol mravního sebezpytování. Během staletí se však zároveň stalo také symbolem marnivosti a sebelásky. Připomeňme si, kolik malířů přimalovalo ženám na svých obrazech tuto rekvizitu, aby umocnili jejich archetypní rozměr Milenky.  Zrcadlí krásu, smyslnou atmosféru, samotný proces zkrášlování a erotické napětí; ženu atraktivní, toužící po uctívání a zbožňování, která však nejen na obraze, ale také v životě zůstává nejednou nedotknutelná a nedosažitelná.

 

 

 

 

  

    Zrcadla se objevují například na smyslném obraze slavného benátského malíře Tintoretta "Zuzana v koupeli", na Vermeerově alegorickém plátně - plném tajemného světla - "Perlový náhrdelník", v zrcadle se prohlíží Rubensova "Venuše před zrcadlem" a stejně tak nechybí u "Venušiny toalety" od Velásqueze; v zrcadle se odráží plamen svíčky na potemnělém tajuplném obraze "Kající se Magdaléna" či „Magdaléna se dvěma plameny" na díle pozoruhodného lotrinského mistra Goergese de la Tour a na mnoha dalších. 

 

     Také v mnohých literárních příbězích vystupují kouzelníci nebo čarodějnice, v jejichž zrcadlech se objevuje blížící se neštěstí.

 

      Jedním z nejznámějších je pohádkové kouzelné zrcadlo, které vlastnila zlá macecha Sněhurky.   Ale zpět - pověra, že rozbití zrcadla přináší smůlu, vychází z dlouhé historie strachu primitivních lidí z reflexních zobrazení.

 

 

 

 

      Lidé se domnívali, že obraz v zrcadle sdílí s odráženou osobou její podstatu, že s ní má společnou duši, která se ztratí nebo poškodí, pokud se zrcadlo rozbije.

 

     Např. báseň lorda Alfreda Tennysona - Paní ze Shalottu (1832) je založena na symbolice starších legend, v nichž rozbití kouzelného zrcadla předpovídá smrt. Pověry o smůle se ostatně vážou i k jiným rozbitým objektům, například k přetrženým náhrdelníkům z perel. V tomto případě vychází symbolika z podobnosti perel a slz. Proto je také prsten s perlami tradičně považován za nešťastný svatební šperk.

 

     Známý je také důvod, proč rozbít zrcadlo znamená sedm let neštěstí. Ve střepech se totiž prý poškodí i jinak nesmrtelná lidská duše, a staří Římané věřili, že trvá mystických sedm let, než se duše vyléčí. Nu, a protože zrcadla odrážejí člověčí duši, nemohou se v nich vidět zlé čarodějnice a upíři...

 

 

 

     A co takhle podkova,

     která naopak je symbolem štěstí?

     Ale o té zas příště...

 

JUDITA
 
 

 

Komentáře (2)add feed
Chtěl bych toho hrdinu Persea vidět, jak se podle zrcadla trefuje : NČ
Mně dělá neskutečnou potíž, se i trefit podle zrcadla, když si zastřihuju vzadu na hlavě vlasy a doholuju krk.
březen 29, 2016 07:38
a co černá kočka přes cestu? : Pájinka
to bych se musela zbláznit: máme doma tři a přes cestu nám lítají imrvére...
březen 29, 2016 14:34
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]