O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ČAS KYVADLA PDF Tisk E-mail
Pondělí, 29 únor 2016

Co se stalo s naší dobou? Zažíváme vážnou krizi? Proč mají najednou lidé pocit, jakoby se něco zlomilo, a cítí se zklamaní? Co nás v budoucnosti čeká? „Proč má nemocný potíže?“ Toť otázka diagnostická, která vede k určení choroby. „Jak ji léčit?“ Otázka terapeutická, hledání cesty k uzdravení... (mj. následující článek je čtyři roky starý...)

 

 

 

 

 

Je-li naše společnost nemocná, a ona bezesporu nemocná je, klademe si obě otázky všichni. Až na několik vrcholných politiků, kteří mají většinou jiné starosti, než jaké musí řešit lid obecný. Ovšem co hlava, to názor. Jedni ze současného stavu obviňují komunismus, jiní konzumismus, další neoliberalismus nebo hédonismus. Z mého pohledu nepůsobí v této zemi tajemné abstraktní -ismy, ale hlavně tři silně zhoubné choroby. Ztráta studu, rozvoj společnosti bez respektování přirozených společenských norem a z obou předchozích plynoucí pocit tíživé bezmoci.

 

 

Diagnóza

 

"Žijete v zemi, kde nic není hanba!" Těmito slovy zhodnotil student z Asie svůj roční pobyt v České republice. Čím kratší, tím výstižnější bylo jeho hodnocení klimatu v naší zemi. Měl pravdu. Z české kotliny se kamsi vytratil stud. Pojem hanba je dnes už srozumitelný málokomu. Dítě se nestydí zesměšnit učitele, muž se nestydí opustit ženu a děti kvůli milence, potomci se nestydí zvednout ruku na své rodiče, není žádnou hanbou žít jako parazit nebo veřejně propagovat zlo.

 

Proč by se tedy měli politici ve službách mafií stydět lhát, krást a podvádět?

 

Svoji velikou vinu na tomto stavu mají také ty sdělovací prostředky, které z banality dělají tragédii a z tragédie banalitu. Žijeme v době, která propaguje nosit všechno naruby. Normy chování nám prezentují svým nenormálním chováním duchaprázdné celebrity všeho druhu. Ony totiž zaujaly jako vzory místo po moudrých básnících a osvícených autoritách, do kterých by moderní český sjednocený Evropan už ani nekopl.

 

Z pořadů některých televizních stanic, které by měly kultivovat lidskou duši a zjemňovat smysl pro krásu, pravdu a dobro, teče většinou krev, adrenalin, testosteron... Z této skutečnosti chápu, proč se užívá termín televizní kanály.

 

Kdykoli stojím jako soudní znalec z oboru psychiatrie u soudu, který projednává činy mladého delikventa, mám skoro pokaždé tendenci na lavici obžalovaných posadit systém, který vládne v této zemi a jehož jsou mladí lidé obětí. Ale koho to zajímá? Politiky v žádném případě! Ti mají jiné starosti. Stávající garnituře jde o to, aby se ve službách různých mafií udržela u moci co nejdéle jakoukoli strategií, a ti, kteří mlsně hledí na jejich místa, hledají taktiku, jak by je mohli vystřídat. Bez onoho přežitku, kterému se říkávalo stud.

 

Obyčejní smrtelníci v této zemi trpí oprávněnými pocity nespravedlnosti a křivdy, ale parní válec politiky a byznysu si vesele jede dál. A proč by ne! Sliby, fráze a široké úsměvy těch (všeho)schopných z předvolebních plakátů tak snadno a rychle shoří pod jeho kotlem. A nikdo se opět za nic nestydí.

 

Navrhoval bych celospolečenskou infuzi studu a vybraným jedincům implantovat svědomí. Obojí bude obtížné, protože v prvním případě už těžko nahmatáme zlozvykem zkolabované žíly a ve druhém už nerozřízneme politikařením zkamenělou hroší kůži.

 

 

 

Místo domu barabizna

 

Pokud chtěl kdysi zedník postavit pevné a rovné stavení, potřeboval k tomu kromě kamenů a cihel ještě maltu a olovnici. Maltu, aby držela pohromadě jednotlivé kameny a cihly; olovnici, aby stěny byly rovné.

 

Stavitelé moderní polistopadové společnosti začali sice ke stavbě používat ekonomické kameny a právní cihly, tedy stále nové a nové zákony a předpisy, ale absolutně odmítli používat pojivo a ctít svislou rovnou stěnu. Kladou cihlu na cihlu bez malty, která se míchá z pokory, štědrosti, přejícnosti, mírumilovnosti, cudnosti, střídmosti a činorodosti.

 

Dřív se této pojivové směsi říkávalo sedm hlavních ctností. Z olovnice, která se řídí přírodním zákonem gravitace, si udělali kyvadlo. Co bylo kdysi jednoznačným tabu, pyšně rozkmitali moderním relativismem. Mimo jiné je u staveb běžné, že se kameny dávají do základů a cihly na ně. Tedy zákony jsou nad trhem, ale u českého projektu je tomu naopak. Trh jako by byl nadřazený zákonům.

 

Oč má u nás trh silnější zuby, o to bezzubějšími se stávají zákony. Bez malty a s kyvadlem v ruce se dá postavit leda tak barabizna. Tolik k diagnóze.

 

 

 

Terapie

 

Co s terapií? Jsou dvě řešení. Buď to nepovedené stavení zbourat, anebo z něho zavčas utéct. V prvním případě by šlo o revoluci, ve druhém o emigraci. Pokud bych jako léčebnou metodu navrhl revoluci, mohl bych být zažalován za trestný čin poškozování cizí věci. Skutečně cizí věci.

 

Obávám se totiž, že už nám v této zemi nepatří ani ta vratká barabizna. Pokud bych navrhl terapii emigrací, může mi být položena otázka, kam utéct. Do některého evropského státu určitě ne, protože evropský dům opravují ti samí architekti, kteří nám pomáhali s projektem stavby oné vratké chatrče. Staví také bez mravnosti a s kyvadlem v ruce. Možná by se vyplatilo prchnout za asijským studentem do té země, kde ještě nevyhynul stud.

 

Třetí chorobou je epidemicky se šířící pocit bezmoci. Nějak se v něm začínáme postupně utápět všichni. Jednou za několik let je nám sice hozen záchranný člun v podobě voleb, ale brzy se ukáže, že i on je děravý.

 

Frustrace vystřídá depresi, zklamání vystřídá bezmoc. A právě ona bezmoc spojená s pocitem bezvýchodnosti je silně nebezpečná. Trvá-li dlouho, začne se měnit v agresi. A ta tady již je. Dokonce i mezi školními dětmi lze zachytit její silný nárůst.

 

Buďme ovšem upřímní a nestěžujme si jen na ty nahoře. Zavinili jsme si to i my sami, když jsme přijali převrácený životní styl, který nám našeptává: "Žij bohatě navenek a chudě uvnitř!" Pokud neprovede náš národ proměnu a nezačneme žít bohatě uvnitř a chudě navenek, nemáme šanci...

 

Potom i mně samotnému nezbude nic jiného, než abych zamkl ordinaci, přestal diagnostikovat, navrhovat terapie a utekl se schovat. Rovnou mezi šílence. Nebude v tom ani trochu zbabělosti a nebudu tam sám. Bez vnitřní proměny a bez pokání tam skončíme brzy všichni!

 

 

MAX KAŠPARŮ

spisovatel, premonstrátský diákon,

psychiatr, esperantista,

 aautor dvaceti knih přeložených i do polštiny, italštiny a francouzštiny.

 

(27. únor 2012)

Komentáře (15)add feed
... : Mikin
Podle me prilis pesimisticke, protoze se toho od roku 89 hodne podarilo.
Ale s tim nedostatkem studu v ceske kotline plne souhlasim. Ten (alespon z pohledu pres ocean) nekterym lidem opravdu chybi.
únor 29, 2016 23:16
Tak bych řekl, že důsledek je předkládán za příčinu.... : NČ
Cit: "Z mého pohledu nepůsobí v této zemi tajemné abstraktní -ismy, ale hlavně tři silně zhoubné choroby. Ztráta studu, rozvoj společnosti bez respektování přirozených společenských norem a z obou předchozích plynoucí pocit tíživé bezmoci."
březen 01, 2016 07:41
... : vlk
Frustrace vystřídá depresi, zklamání vystřídá bezmoc. A právě ona bezmoc spojená s pocitem bezvýchodnosti je silně nebezpečná. Trvá-li dlouho, začne se měnit v agresi.


.. a právě na dovozu frustrátů ve velkém stojí politika EU. Policie má přikázáno zavírat oči, novináři se bojí psát pravdu, lidé nevěří nikomu a ničemu. Tím pádem jde celá Evropa do Brusele ...

Proč je v politice tak populární a hromadně uplatňovaná inkluze?!!
březen 01, 2016 08:00
... : deeres
Proč je v politice tak populární a hromadně uplatňovaná inkluze?!!

Protože vládnoucí garnitury potřebují poslušné blbce a inkluze je způsob, jak toho dosáhnout. Ve třídách, kde bude inkluze, tak tam se jenom zopakuje šikana z Malešic. Dětský kolektiv bývá hodně krutý a vždycky si jako oběť vybere toho, kdo je odlišný a neumí se bránit. Vzdělávací instituce , kde budou začleněni i děti s mozkovou dysfunkcí,těžko poskytne vzdělání, které bychom normálním dětem chtěli dopřát.Ministerstvo školství má kliku na své ministry, Liška, Chládek a teď tomu dává korunu Valachová.
Potom i mně samotnému nezbude nic jiného, než abych zamkl ordinaci, přestal diagnostikovat, navrhovat terapie a utekl se schovat. Rovnou mezi šílence. Nebude v tom ani trochu zbabělosti a nebudu tam sám. Bez vnitřní proměny a bez pokání tam skončíme brzy všichni!

Tak to už tu bylo, za socíku chodili běžně do Bohnic bydlet ti, co by jinak skončili pro svoje názory, víru a literární počiny ve vězení. Protože jenom někteří si dokázali zajistit fešácký kriminál.
březen 01, 2016 10:12
No potěš koště, abych byl léčen někdy takovým psychiatrem. : toulavej
Nevím, jestli tam informace o něm dala Daniela, nebo jsou autora, v případě autora to o něm říká víc, než by si přál. Tak předně – žij bohatě navenek, chudě uvnitř – je hloupá proklamace, když neuvádí, co znamená chudě. V nedávném článku o nucení rodiny jezdit na kole je zřejmě v očích manžela dávat přednost kultuře před kolem žít chudě. V očích jeho ženy je ale žít chudě dávat všechnu pozornost kolu. Čili, Max Kašparů si hraje na chytrýho, co přesně ví, co je špatně a co je dobře pro všechny :-), úsměvný.

Potom, požadovat od soukromých tv, určených pro vydělávání peněz majitelům, vzdělávat společnost, je idealismus hodný levičáckému vidění světa. Když už vzdělávat společnost, pak přes státem vytvořenou veřejnoprávní tv, kterou si národ povinně k tomu platí, ale jinak na to je rodina a škola.

Pokud jde o inkluzi, z toho se národ dostane rychle – bohatší budou dávat děti do nových soukromých škol, jako je tomu v Americe (pro Míšu šíšu, aby nedošlo k nedorozumění – USA) a ti chudší, kterých je většina, mají možnost, pokud to budou považovat za zásadní, aby nevolili ty strany, které to pomohly zavést. Možná budou muset přehodnotit vztah k členství v EU, která to prosazuje. Ale, rozhodnutí je jenom na lidech, komu dají hlas a kým se nechají obelhat.
březen 01, 2016 14:36
Toulavej, : deeres
to myslíš vážně?
a ti chudší, kterých je většina, mají možnost, pokud to budou považovat za zásadní, aby nevolili ty strany, které to pomohly zavést. Možná budou muset přehodnotit vztah k členství v EU, která to prosazuje. Ale, rozhodnutí je jenom na lidech, komu dají hlas a kým se nechají obelhat.

Hodně už nás přehodnotilo vztah k EU, já ne, já byla proti od začátku. On už Borovský říkal: Nechoď Vašku s pány na led.....
Poslechni si Sobotku, on nepřipustí odchod z EU, kdyby se národ na hlavu stavěl. A něco prosadit ve volbách. Tak to si vzpomenu na Kalouska, nebo třeba Bendu, jak je možný, že tak profláknutí politici se znovu a znovu objevují na politické scéně?
Podle nezávislé TV jsou podepsané zavazující dokumenty Merkelová versus Sobotka, Babiš, Bělobrádek, Zaorálek, Dienstbier na příjem 200.000 imigrantů do ČR v roce 2016. Na jednoho imigranta je první příjem 5.000 EU, pak měsíčně 2.000 EU. Určitě si z toho něco uzobnou, stejně jako neziskovky. Nějak si musí pomoci k penězům na vily v Jižní Americe, aby se měli kam uklidit, až se to tady úplně podělá.
březen 01, 2016 15:53
deeres, doufám, že nevěříš tomu, že by do ČR přišlo povinně 200 tisíc migrantů : toulavej
tím se tahle nezávislá tv úplně zdiskreditovala, zesměšnila česky. Sobotka si může říkat co chce, lidi ho volili. Ale, jak dopadnou volby za 2 roky, a jestli bude moci do něčeho mluvit a o něčem rozhodovat, záleží na voličích, ne na Sobotkovi. A jak to bylo s prodejem bytů OKD, nebo jestli není zneužití poslaneckých náhrad na koupi bytu, trestný, se dá vyšetřovat zpětně jakkoliv dlouho. Jenom se změní zákon, když nevyhovuje stávající a je politická vůle :-)
Já třeba minule volil Svobodné . . .
březen 01, 2016 16:28
Nezavisla TV : Mikin
jeste zapomneli rict, na cem jsou nezavisli. Nejspis na pravde. smilies/smiley.gif
březen 01, 2016 17:46
Toulavej, : deeres
mně si stačí jenom přečíst dnešní titulky a už nevěřím vůbec ani vlastním vočím.
A když to nebude tenhle Sobotka, budou to jiní Sobotkové a zase nám vytřou zrak tím, jak "plní" své volební sliby. Pokud vůbec nějaké volby opravdu budou.
Pořád jsem nevěřila tomu, že to, co se děje, je doopravdy odněkud řízené tak, aby byla Evropa zničena. Myslela jsem, že to jsou jenom náhodné události, které se dějí díky blbosti a také touze po mamonu našich a evropských politických špiček. Ale ona to asi nakonec náhoda vůbec nebude.
březen 01, 2016 20:04
... : Mikin
Konspiracnim teoriim o tom, ze imigrantskou vlnu nekdo ridi a organizuje politologove a odbornici ze zpravodajskych sluzeb neveri. Pan prezident si naopak mysli, ze je za tim Muslimske bratrstvo z Egypta. Proruske weby, paranoidni weby a komuniste naopak vini Spojene staty.
Ja bych spise veril tem odbornikum.
březen 01, 2016 20:26
Krásně : Lenka1
napsáno. Je to tak, vážení, jsme v řiti.

Právě jsem si testla dodavatele, kterej mi přivez objednanej balíček. Cena byla 2 631,- Kč přesně.

Já měla u sebe 3 000,- Kč, dvoustovku a pár kováků bo mě nenapadlo, že týpek bude naprosto bez drobnejch. Tak jsme to ve vchodě řešili, mezi tím prošli dva sousedi, na který jsem se hezky usmála a zeptala jsem se, jestli nemají drobný za dvě stovky, protože týpek měl zpátky akorát pětikilo. Tzn. že já jsem mu dala ty tři tisíce, 31,-Kč v drobnejch a potřebovala jsem ještě stovku, aby mi on to pětikilo vrátil a bylo by to v cajku.

Bohužel ani jeden neměl. Týpek řek, že naproti přes ulici má dodat ještě jeden balíček, tak volal a zákaznice mu řekla, že to má přesně, takže pak stovku bude mít.

Tak jsem mu řekla, ať mi pak to kilo hodí do schránky, že peču v troubě maso a už nemůžu dál čekat, abych to nespálila.

Ale nedalo mi to, protože životní zkušenosti jsou holt životní zkušenosti, a tak jsem číhala z okna, a když se během vracel, tak jsem sjela výtahem dolů a odlapla jsem ho v okamžiku, kdy už nasedal do auta.

Byl překvapenej a bez keců mi to kilo dal a ani se nezačervenal.

Debil, že to těm lidem stojí za to.
březen 02, 2016 11:34
Lenka1 : Milene
Je to všechno o lidech. Taky jsem si nechala poslat balíček, do práce, ale byla jsem tam sama. A přesně jako u tebe, nebyly drobný. Tak jsme to vekslovali, jak se dalo. A když odešel, a uklízím věci, znovu počítám peníze a přišla jsem o 100 Kč. Říkám si, honit ho nebudu. Za chvíli někdo zvoní a ten kluk, že mu nějak došlo, že mi špatně vrátil a donesl mi tu stovku. smilies/wink.gif Víš, že mi to udělalo radost.
březen 02, 2016 12:52
. : Míša šíša
Jo, taky se klidně mohlo stát, že ten kurýr (případ Lenky) na to prostě zapomněl. Je mi jasné, že to zní nedůvěryhodně, ale stačí si uvědomit, že ten člověk má na doručení kolem 100 zásilek a v hlavě si stále musí sumírovat, kam má ještě jet, kterým směrem, aby to bylo co nejkratší a nejrychlejší, komu musí předem zavolat, s kým byl domluvený na nějaký čas atd. atd. V okamžiku, kdy doručí balík, tento pro něj přestává existovat, protože má dalších X doručení před sebou.
Tím ale nepopírám to, že to mohl být klidně hajzlík, který "zapomněl" úmyslně.
březen 02, 2016 13:30
... : Mikin
Tak klukovi co prisel tu stovku vratit bych ji nechal. Jako odmenu za poctivost.
březen 02, 2016 18:25
Stovku jsem zažil zrovna nedávno : NČ
Asi dvacetiletému klukovi, který mi připomínal mé vnuky, jsem při účtování, kdy jsem neměl drobné, nechal stovku a dal ji ze své kapsy, aby to vyúčtování pak klaplo. Kluk slíbil, že ji přinese do hodiny. Už nepřišel. No nic, přišel jsem v životě o víc a stovka mě rozhodně nepoloží, i když - mohlo za ni být deset kozlů nebo 25 Marlbóro. Škoda, ale jen nepatrná! Daleko víc mě zamrzela ztracená důvěra.
Asi po týdnu telefon s velkou omluvou, že zapomněl a stovku mi právě vhodil do schránky. Byla tam!!!
březen 05, 2016 07:57
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]