O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...
Kontakty
Napište nám |
Poradna Kudlanky |
Právní poradna |
Přihlášení
Anketa
SLADÍTE SI ŽIVOT? |
![]() |
![]() |
![]() |
Úterý, 23 únor 2016 | |||||||
![]()
Tisíce let byl cukr nedostatkové zboží, používal se spíš jako koření. Teprve v 18. století se stal jednou z nepopulárnějších světových komodit. Do té doby sladilo pouze ovoce či med, veškerý přísun cukru do těla byl v relativně malem množství.
Stolní sukr, sukroza, se skládá ze stejného množství glukózy a fruktózy. Lidské tělo potřebuje glukózu, neboť ta se snadno metabolizuje a vytváří se tak hlavní zdroj energie použitelný po celém těle. Zbytky se skladují ve svalech či játrech jako glykogen.
S fruktózou je to ale jinak. Fruktóza se metabolizuje pouze v játrech, a protože játra mohou zpracovat pouze určitě množství, zbytek fruktózy se přemění na tuk. A játra tak začnou akumulovat tuk, což je velice škodlivé... Navíc další tuk se pak distribuuje dál do krve, což může způsobit infarkt či mrtvici.
Mj. fruktóza je problematická i tím, že nepotlačuje hormon hladu ghrelin. (Mj. jestlipak jste věděli, že něco podobného existuje?) Takže i když sladíme, a zase sladíme, nic se neděje a hlad máme pořád stejný. A sladíme tedy vesele dál. Fruktóza ale přecijen něco způsobuje. Cíleně působí na část mozku zvanou "Nucleus Accumbens", jinak centrum odměn, či potěšení. Takže čím víc fruktózy, tím větší radost. A chuť dát si ještě víc... (Pro lidi se sklonem k nabírání kil a chutí na sladké přímo vražedná záležitost!)
Takže je dobře si život osladit, ale spíše příjemnou aktivitou, vzpomínkami či zážitky.
Jak jste na tom vy? Co máte rádi a co naopak ne? Čeho byste se nikdy nedotkli?
A hlavně - jak kontrolujete přísun cukru ve vaší rodině?
impertinentní otázky klade mlsná ELLA
|
< Předch. | Další > |
---|