O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

IŠKARIOTSKÝ A MATURITA Z ČEŠTINY PDF Tisk E-mail
Pondělí, 07 prosinec 2015

Debatu o státní maturitě jsem vzdal, protože ta si podle mě nezaslouží zlepšení, ale zrušení. Nicméně zaujala mě v médiích debata, nakolik do češtiny patří doplnění jména k přídomku Iškariotský. Protože to není banální rozhodování. Ona ta otázka totiž odhaluje, že nemáme jasno hned ve dvou základních a hodně důležitých věcech.


 

 

 

 

 

 

 

      Ta jednodušší otázka je, co vlastně patří do předmětu český jazyk. Posledních čtvrt století se snažím poukázat na to, že literatura je samostatný okruh vzdělání, který s jazykem sice hodně souvisí, ale není dobře ho vnímat jako jeho "podmnožinu". Tedy například hodnotit literaturu a jazykové znalosti a dovednosti souhrnně. Podproblémem je, že literaturou, aspoň tou středoškolskou, je u nás zcela jasně a bez ptaní myšlena historie literatury. Je to hned druhé faux pas, kterého se na školní literatuře dopouštíme. Ale soustřeďme se teď jen na ten velmi úzký výsek problému a celou jeho šíři nechme na jiné fórum.

 

       Tedy historie literatury součástí literatury je a literatura je u nás součástí hodnocení z českého jazyka. Není to dobře, ale je to tak. Takže znalosti základních pojmů a děl světové literatury by maturant mít měl. Ponechme na pozděj debatu, je-li to nutné a správné to po něm vyžadovat. 

 

  

 

 

       A i v případě, že jsme naprostými ateisty a s náboženstvím nechceme mít cokoli společného, v prismatu povědomí o elementárních a klíčových dílech světové literatury nemůžeme nevidět roli Bible.

 

      Ne coby "náboženské svaté knihy". Ale coby literárního díla, na které se odvolává notná porce veškerých uměleckých děl, které naše civilizace vytvořila v uplynulých dvou tisíciletích. Kdybych náhodou vynechal samotnou Bibli, snadno si uvědomíme mraky odkazů, citací, narážek, parafrází v nesčíslném počtu jiných knih.

 

        Možná jsem staromilec, ale opravdu chce jít maturovat z literatury někdo, kdo nečetl třeba Mistra a Markétku?

 

 

 

 

       Jestli se mě teď někdo zeptá, jestli si myslím, že je tak nezbytně nutné k přežití číst Bulgakova. Tak ne. Je to každého věc a i velmi chytrý člověk z Bulgakova nemusel přečíst ani list. (Takových lidí je mi líto, ale je to jejich volba.) 

 

       Ale mám protiotázku: Opravdu je dobře, aby i úplný kulturní analfabet měl maturitu z (dějin) literatury? (Nemyslím tím jen na toho Bulgakova, ale na kulturní kontext.) Proč má mít vlastně celá populace povinně maturitu z literatury? Případně, abych nebyl jednostranný, z matematiky? Nápad, že stát utratí stamiliony v povinné státní maturitě a tu budou všichni skládat, je čistě obsesívní. 

 

       Ale k té druhé - a daleko vážnější - otázce. Biblické příběhy zdaleka nejsou jenom věcí něčí víry. A dokonce nejsou ani jen věcí literatury. Jsou součást backgroundu, na kterém stojí naše civilizace. Evropa dnes samozřejmě není křesťanská v tom úzkém slova smyslu a křesťanství nebylo jediným kořenem naší současné civilizace. Mohli bychom se pohádat o podílu tohoto kořene na naší civilizaci. Ale jisté je, že je to jeden z několika nejdůležitějších. A to i v případě, že se sami budeme identifikovat protikřesťansky. 

 

 

       Je to součást naší kultury, protože je to jeden z metajazyků, které nás spojují. To, že jsme schopni spolu komunikovat, je totiž kromě samotné holé lingvistické úrovně jazyka podmíněné společnými hodnotami, a kromě nich i  společnými sdílenými příběhy, nad jejichž interpretací se sice můžeme pohádat, ale víme, že tu jsou a že nám předkládají otázky a výzvy, na kterými se pohádat stojí za to.

 

       Je velmi zajímavé, co dokážou sdílené příběhy. Sdílené příběhy totiž dokážou velmi dobře definovat třeba generaci, někdy i celý národ. A někdy i celou civilizaci. V okamžiku, kdy bychom je prostě odmítli a vyřadili z naší identity, odmítáme civilizaci, která je jimi spoludefinována.

 

 

TOMÁŠ HOUŠKA

 

 

 

 

 

Komentáře (5)add feed
... : kamikadze
maturita v současné podobě je (takřka) k ničemu. Znalostí je požadováno minimum, které by mělo být všeobecně známo. Ale i bez něj se dá maturita na 44% v pohodě udělat. Co to vypovídá o její úrovni, snad ani psát nemusím. Pokud ji i přesto někdo neudělá, měl by se zamyslet především nad sebou a ne první nadávat na zadání. Není ale žádný problém zvednout obtížnost tak, aby to aspoň trochu připomínalo zkoušku po čtyřech letech studia.

Dokážete si ale představit, kolik lidí by vyletělo a jaký by nastal jekot?

Mj. ta otázka ohledně Jidáše nesouvisí s češtinou, ani s literaturou, jde o vnímání kulturního kontextu; samozřejmě křesťan bude vědět, že Jidáš byl Iškariotský. Ale laxně vzdělaný sekularizovaný Čech bude vědět kulové...
Takže jde vlastně o docela zajímavý test kulturního vzdělání našich středoškoláků.
prosinec 08, 2015 12:10
... : Mikin
Ja smysl maturit jako takovych nikdy moc nechapal. Nebylo lepsi by stejne jako v mnoha jinych zemich sbirat zapocty z poslednich dvou roku a jejich zaklade budto studentovi diplom dat nebo nedat ?
Pri maturitach jsou zvyhodneni ti, kteri se dokazou neco rychle nasprtat a netrpi tremou....
prosinec 10, 2015 22:28
Jo, jo : Lenka1
taková deskriptivní geometrie nebo nukleární fyzika se dá rychle našprtat, viď? Za mých dob osnovy 4. ročníku výběrového gymnázia. Dnešní tzv. maturanti by neprolezli ani prvákem.

Zase meleš kraviny, ostatně jako vždycky.

Naprostý souhlas s kamikadze.
prosinec 11, 2015 13:50
Tady je pěkná ukázka, : Sidon
jakým směrem se ubírá výuka na školách v některých "vyspělých" zemích. Bohužel je to v angličtině, takže jen pro ty, co ji trošku ovládají -

https://www.youtube.com/watch?v=iKcWu0tsiZM


prosinec 11, 2015 18:18
... : Mikin
Jo, oni v tech zemich kde se nedela maturita behem jednoho dne musi byt uplni nevzdelanci. I s tim pristanim na Msici to byl nejspis podfuk. smilies/wink.gif
prosinec 12, 2015 06:19
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]