O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

"UMĚNÍ" SPREJERŮ PDF Tisk E-mail
Středa, 07 listopad 2007

Denně chodíme kolem a už si toho ani nevšímáme. Už přehlížíme tu nechutně počmáranou stranu našeho okolí. Posprejované zdi, nádraží, tramvaje, vozy metra -  prostě všechno. To nejsmutnější na tom je, že si sprejeři vybírají místa, která byla nedávno natřena, úplně nové budovy, školy, školky, dětská hřiště... A - už se nestydí sprejovat ani národní památky...

 

 

 

 

    

    

     Viděla jsem včera v televizi smutek kastelána českokrumlovského zámku: „Je to poprvé, kdy někdo překonal ostych před památkou a velkými písmeny se snažil zvěčnit. Takto zasvinit prostředí na památce UNESCO je snad ojedinělé i v Evropě. Pokud si ale někdo myslí, že z té ojedinělosti bude mít slávu, tak se plete. Pro něj to bude mít velký dopad. Nás to moc urazilo, takže to nenecháme jen tak."

 

      Veřejnost má jasno. Chytnout sprejery, kteří tohle dělají a přinutit je, aby si to všechno sami na vlastní náklady vyčistili. JENŽE chytit pachatele není tak jednoduché. Čmáranice na zdech vznikají v noci a i kdyby kamery sprejera zachytily, i kdyby byl vypátrán, bude žalující strana v důkazní nouzi, protože dotyčný nebyl chycen při činu. Viník se teď nejspíš jen tiše směje a činem se ve své komunitě ještě chlubí. Takže pravděpodobnost potrestání vandalismu v tomto a většině dalších případů, bohužel, limituje k nule.

 

 

 

Myslíte, že někdy někdo vymyslí

něco proti sprejerům?

 

d@niela

 

Komentáře (9)add feed
U nás jim vyhradili panelový plot u jedné školy, : Vodoměrka
kde se můžou vyřádit do libosti... za ty roky je celý posprejovaný, někdy je to velmi hezké a precizně vyvedené dílko, jindy to připomíná první pokusy, a nepůsobí to nijak extra rušivě, spíš naopak.
listopad 07, 2007 11:24
jojo : Jasmina
Tady je taky mnoho sedych panelu u koleji vlaku ci tramvaji a nekdy jsou to pekna dila. Snad zvitezi laska k umeni a ke krasnu a i ty komunity si mezi sebou udelaji poradek aby sprejovali pouze ti co neco umi.
listopad 07, 2007 12:05
a především jen tam, kde to nevadí : ivanka
u nás nedávno krásně a čistě natřeli školu - chodila jsem okolo a říkala si, jak to prokouklo, že je to docela hezká budova.
A bumho - už je zase hnusně začmáraná.
Já v tom tedy žádné umění nevidím.
Asi jak kdo...

listopad 07, 2007 12:07
na betonu mi to také nevadí, : Inka
ale památkové budovy či fasády domů mi vadí též. Ale mám dobrou zprávu, tento týden v pondělí jsem sjížděla z Barrandovského mostu do Bráníka a dva hoši tam evidentně byli nuceni tato dílka čistit, tak mě to dost potěšilo, i když jsem nechápala proč zrovna ten beton u mostu.
listopad 07, 2007 12:14
On je rozdíl : Gita
když někdo vytvoří sprejem opravdové umělecké dílo, na ploše, která je k tomu určená (případně daná "mlčky" k dispozici - tím myslím například šedivé podchody nebo mosty) a něco jiného je nesmyslný, nehezký a ničím nezajímavý klikyhák, kterým někdo někomu poškodí jeho majetek.
Posledně zmíněné projevy nelze za umění považovat ani při nejvyšší toleranci. Tohle totiž podle mě vůbec nemá na to, aby to samo sebe označovalo jako "graffitti". Jinými slovy, až se naučíš čmárat sprejem, tak si čmárej, samozřejmě ale na místě k tomu určeném.
Těm pubošům totiž nedochází, že jim by se taky nelíbilo, kdybych jim já posprejovala jejich značkový skate bágl něčím, co zase já považuju za umění. Podle mě je tohle výsledek nedostatečné výchovy k toleranci, neschopnost dítě naučit, že musí respektovat názor a vkus jiných a nevnucovat ten svůj. Jsem pro tvrdé postihy, když má někdo na sprej, má i na pokutu. Jediné, co mě na tom všem vadí, že účinná kontrola by vedla k tomu, že na každém rohu budou kamery. A tohle beru jako omezení vlastní svobody.
listopad 07, 2007 12:15
ja jsem : Jasmina
kdysi davno videla u nas dokument o techto...grafiti. Byla to bohuzel ta banda,co sprejovali ty klikyhaky bez vkusu na vsechno. Na otazku proc to delaji meli samozrejmne nejake sve argumenty,debilni,ja uz ani nevim jaky. A potom se rozhovorili o svych planech a ze maji spadeno na Prazske metro. Bych vzteky rozmlatila TV. Tady stare stanice jsou nevkusne,betonove,spinave a zacurane ale Prazske metro je jedno z nejkrasnejsich. Ale je to par let,tak nevim,zda ta predsevzeti splnili. Byli to anglicani.
listopad 07, 2007 22:02
gympl : lp
včera jsem byla v kině, kde dávali "gympl" a odcházela jsem s docela depresivními pocity. Zrcadlo společnosti je tam nastaveno docela drsně. A právě stěžejní část je stavěna na sprejerech. Možná kontraverzní, nicméně zajímavé. K shlédnutí a zamyšlení doporučuji, nicméně ne pokud jste v depce smilies/wink.gif
listopad 08, 2007 14:43
Jo, Jasmíííí : NČ
myslím, žes už to slovo GRAFITI odkázala do patřičnejch mezí těma třema ...
Pokud se bude VANDALUM A ŠMEJDUM řikat vznešeně Grafiti (trapný je i sprejeři), tak se snad i oni sami budou považovat za jakýsi zneuznaný umělce.
listopad 09, 2007 09:38
OMFG NČ : N0Str4d4amuS
reseni je vzdycky. staci kdyby se writeri sebrali a trochu vylepsili skateparky, chapu je fakt blby hazet screeny nekam na nejakou novou budovu hure na histor. pamatku. Po mestech je hafo mist, ktery chatraj, pac se o to nikdo nestara. Porozpadle domy, ve kterych nikdo nebydli. Nektery baraky s rozpadlou fasadou, ktere chybi poradnej nater vypadaj hnusne. Myslim, ze by to slo slusne potagovat. Mesto by mohlo uvolnit nejaka mista, pac by se pak vetsina mohla vyradit. Mista, ktera jsou videt. Divili byste se jak to funguje. U nas mame docela slusnou dlouhou zed kolem nadrazi. Kazdej se o tu zed stara, pomaluje ji, pak to precisti a jede na novo. Ja sam sprejuju, ale abych tagoval po cizich baracich to ne, svuj barach klidne. Zmente svuj pristup k tomu, pac vzdycky je reseni smilies/wink.gif
březen 25, 2008 14:47
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]