O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PANACEA - NEBOLI ZÁZRAČNÝ VŠELÉK PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 19 listopad 2015
Přejít na obsah
PANACEA - NEBOLI ZÁZRAČNÝ VŠELÉK
Strana 2
Strana 3

 

 

 

 

 

 

 

       Ve všech jeho pracích najdeme hrubé omyly a zkreslování skutečnosti. Týž ráz má i jeho kniha „Homocystein - klíč ke zdraví“, která byl míněna jako kniha odborná. Už motto knihy: „Základy zdraví spočívají na enzymech, genech a mitochondriích ovlivňovaných přímo nebo nepřímo metabolismem homocysteinu, ostatní faktory mají menší význam“ prozrazuje neserióznost knihy. Tvrzení o dominantním vlivu Hcy nikdo nikdy neprokázal a lze je snadno popřít. Odborný ráz knihy diskreditují už první slova předmluvy:

 

Lékaři prý poslušně nastupují cesty „do slepé uličky nekauzálního léčení a nespokojenosti pacientů“. „Je to cesta, na jejímž počátku musí lékař projít poznáním, že počátek většiny chorob je.... v poruše homocysteinu“. Tedy nikoli několikaleté studium, ale asi prozření, zjevení pravdy a víra mají být podle Erbena cestou k pravdě. Když dále čtu, že lékaři dnes stojí „na křižovatce dějin“ a že musí „odhodit poznatkový balast, který se odnesli z fakult“, a dále že česká polistopadová koncepce zdravotnictví zní: “Nechávat choroby vznikat a pak je draze, ale málo úspěšně léčit“, knihu odkládám jako neodborný a útočný škvár. Ostatně, vydání knihy v r.2002 odmítlo nakladatelství Karolinum a jeho recenzenti.

       Bohužel Dr. Erben není sám, kde tímto způsobem útočí na medicínu. Kritikou vědecké medicíny a zřejmě zločinného „lékařsko-farmaceutického komplexu“ se ohánějí nejen mnozí léčitelé, ale i řada lékařů, kteří se dali na dráhu léčitelskou a kteří zvolili stejnou taktiku prosazování neúčinných metod a léků a sebeprosazování.

        Pozoruhodným rysem těchto alternativních lékařů je agresivita i vyhrožování žalobami. Podle dr. Erbena „... Pacient má právo žalovat lékaře pro poškození zdraví z nedbalosti...., pokud k jeho léčení lékař nepoužil všechny dostupné poznatky a léčebné postupy...., ... .to se týká především homocysteinu“.

 

Štafetu převzala po Erbenovi poslankyně J. Fialová, když tvrdila: „Lékaři o těchto poznatcích dosud mnoho nevědí. Objev je přitom podložen důkazem (!!!) snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění o více než 62% (??) a ptala se ministra: „dá ministerstvo impuls k doplnění vzdělání lékařů o prevenci civilizačních chorob, aby od nich odvrátilo nebezpečí soudních postihů za poškození zdraví nevyužíváním existujících poznatků?“. Krásná perspektiva! V parlamentu budou o odborných otázkách diskutovat, lhát a lékařům vyhrožovat laici. Podle návodu paní Fialové budou pacienti žalovat lékaře, když jim nebudou předpisovat Erbenovy potravinové doplňky. A o účinnosti terapeutických metod bude rozhodovat v České republice soud.

 

Ještě maličkost. Dr. Erben odmítá, že by jím podporovaná panacea byla alternativní medicínou. Horlivě se zaštituje vědeckou medicínou a tvrdí, že metoda je výsledkem vědeckých výzkumů. Tato taktika ovšem patří k dnešnímu arsenálu zastánců alternativní medicíny. Na jedné straně odsuzování vědecké medicíny a odmítání jejích výsledků, na druhé straně dovolávání se její prestiže a žonglování s odbornou terminologií.

 

K tomu se pak připojí nový „objev“, trochu fantazie a vyslovených nepravd, masivní reklama, demagogie, agresivita a hledání podpory u politiků, tak jak to zavedla kdysi homeopatie.

 

Ale jde Erbenovi skutečně o dobro pacientů? Liší se od jím odsuzované lékařsko-farmaceutické lobby, která usiluje jen o zisk? Těžko, protože právě o to zřejmě jde i Erbenovi. Založil soukromou „Poradnu podpory zdraví v R.M.A. Centru v Praze - Holešovicích, nabízí stanovení hladiny Hcy, což neplatí pojišťovna, ale pacient. Mluví o „přívětivé atmosféře jakéhosi neformálního a oficiálně neustanoveného klubu kolem poradny. Propaguje zaručený prostředek na snižování hladiny Hcy a na prevenci a léčbu všech chorob, preparát Alvea, obsahující potřebné vitaminy, a v poslední době další výrobek Ra-vit, který obsahuje výtažek z rakytníku. Je to tedy preparát „přírodní“, další nezbytnost u léků alternativní medicíny.

 

Zatímco lékařům je taková reklama jejich praxe zakázána, Erben se chová jako klasický léčitel, nehledě k tomu, že jde o reklamu klamavou. A tvrzení, že dochází po snížení hladiny Hcy u jeho pacientů „...k zastavení růstu nádorů a ubývání metastáz se slábnutím doprovodných bolestí“, což nebylo nikdy ověřeno a nikde publikováno, je pak hrubě neetickým náborem zoufalých onkologických pacientů.

Končit musím obvyklým postesknutím: Quo usque tandem? Vzchopí se konečně odpovědné orgány, Ministerstvo zdravotnictví, Česká lékařská společnost a Česká lékařská komora, zarazí někdy tento a podobné švindly lékařů, a začnou tak chránit pacienty před falešnými, nereálnými nadějemi a sliby?

 

 

 Prof. Mudr. Jiří Heřt, DrSc.

 

 

 

Komentáře (8)add feed
.. : kolemjdoucí
celý jsem to nečet (TLTR), stačí mi věta
Cholesterol je bezpečně prokázán jako jeden z hlavních rizikových faktorů, jak ukazují nejen vědecké studie, ale i dlouholetá úspěšná léčebná praxe
jenže já raději věřím Margit Slimákové nežli fanatikovi Heřtovi.
http://www.margit.cz/pomoc/hypercholesterolemie/
listopad 19, 2015 20:58
Profesor Heřt nebyl žádný fanatik. : Monikakocka
Cholesterol je látka tukové (lipidové) povahy. Je složením podobný sterolovým hormonům, na jejichž tvorbě se významně podílí. Dále je významnou součástí žluči, podílí se na transportu tuků krví a je součástí každé živočišné buňky – její membrány. Z toho plyne, že cholesterol je pro člověka naprosto nezbytná látka. Problematický je, pokud ho je příliš.
Nepříznivé důsledky příliš vysoké hladiny cholesterolu v krvi jsou dobře známé – patří mezi nejvýznamnější rizikové faktory aterosklerózy a z nich vyplývajících důsledků.
Většinu cholesterolu si náš organismus tvoří pro svoji potřebu sám, v játrech. Odtud se dostává do krve, a krví k jednotlivým buňkám. Rovněž je vylučován žlučí do střeva, a odtud se ze značné části znovu vstřebává do krve (a jater). Hladina v krvi je regulována intenzitou tvorby v játrech, mírou vylučování a zpětného vstřebávání, a speciálně vychytáváním pomocí tzv. LDL-receptorů z krve v játrech. Kvalita regulace závisí jednak na zevních vlivech (hlavně na naší stravě), jednak na dědičné schopnosti (zejména kvalitě či poruše LDL-receptorů).
Oficiální stanovenou současnou hranicí pro hladinu celkového cholesterolu v krvi je 5 mmol/l. Vzhledem k riziku aterosklerózy je žádoucí mít co nejnižší hladinu, ve skutečnosti se míra rizika postupně zvyšuje se vzrůstající hladinou cholesterolu již od nejnižších hodnot, kolem 3 mmol/l. Proto hodnoty pouze nepatrně pod 5 mmol jistě nelze označit za optimální.
Základní informaci poskytuje měření tzv. celkového cholesterolu v krvi. Ve skutečnosti se ale cholesterol v krvi vyskytuje ve dvou formách, podle toho, na jaký nosič je vázán (samotný cholesterol je v krvi nerozpustný). Přitom nosič LDL dopravuje cholesterol do tkání v těle (tedy i do cévní stěny!), zatímco nosič HDL umožňuje spíše jeho vyplavování z organismu. Riziková je tedy především vysoká hladina LDL-cholesterolu, naopak hodnotu HDL-cholesterolu je dobré mít co nejvyšší. Přitom je zřejmé, že důležitý je především relativní podíl obou složek, spíše než absolutní hodnota jako u celkového cholesterolu. HDL-cholesterol by měl tvořit >20 % z celkového cholesterolu. Pokud jeho podíl přesahuje 30%, jedná se již o velmi příznivou hodnotu.
Přestože hladina cholesterolu do značné míry závisí na zděděných vlohách, neméně významný je ale vliv zevních faktorů. V každém případě se dá životosprávou významně ovlivnit, ať už je výchozí hladina jakákoliv. Přitom podstatné jsou dva faktory – 1) strava, 2) pohybová aktivita. Je žádoucí, aby každý dospělý člověk znal hodnotu svého cholesterolu.

listopad 20, 2015 00:36
... : Mikin
Pan doktor, soudruzka poslankyne (a pokud mozno i clenove jeji Strany) by meli jit prikladem a lecit se vyhradne svym vselekem. Zbytku lidstva by se ulevilo.
listopad 20, 2015 07:32
Tak Moniko : Náhodný čtenář
Odněkud´s to olízla. No proč ne? Ale uvedení zdroje by nezaškodilo.
Mám jen jediný dotaz:
Cca v uplynulých 30ti letech se požívání žloutků z vajec (i vařených), jakožto zdroje toho nejhoršího zlého cholesterolu, považovalo téměř za jistou cestu k předčasné smrti.
V posledních asi 5ti letech jsem ovšem četl již několik populárně zpracovaných studií o velké prospěšnosti požívání vaječných žloutků (i vařených), s poukázáním na NIKDY NEPROKÁZANÉ škodlivé účinky "zlého" cholesterolu na lidské zdraví.
Vejce mám rád, konzumuji je často, na všechny způsoby. Jelikož jsem v oboru laikem, rád bych se dozvěděl, jak příliš jsem po celých předcházejících 30 let svému organizmu konzumováním mnoha a mnoha kop vajec i se žloutky se zlým cholesterolem, škodil. Anebo, zda mi začal "zlý" cholesterol prospívat teprve před těmi asi třemi lety, od kdy jsou publikovány studie o prospěšnosti.
Díky za info.

listopad 20, 2015 17:06
NČ : Aknela.
Cholesterol který jíme nemá nic do činění s cholesterolem který si naše tělo vytváří. V tom je asi největší posun informací v posledních pár letech - dřív se věřilo že tuky a potraviny samy vysoké v obsahu cholesterolu se po konzumaci nějak promění v cholesterol v našem těle. To tak už není, ale to, že mít vysoký cholesterol v těle je špatné, pořád platí. Akorát ty cesty jak se to stane, se změnily smilies/smiley.gif
listopad 21, 2015 06:26
Takže, Alenko. : Náhodný čtenář
Chápu to tedy tak, že na výši hladiny cholesterolu v mém těle nemá vliv strava. Díííky za uklidnění. Právě jsem pozřel kus vepřové kýty s kusem bůčku, zapíjím třetím Kozlem a pokuřuji asi osmé cigáro. Potěšilo mě tvé potvrzení, že tělu tím neškodím. Sice jsem ten dojem měl i předtím (nemůže mi přece škodit to, co mi dělá dobře), ale jsem ráth, že to mám potvrzeno i od tebe.
Díky, měj bezva den.
listopad 21, 2015 15:05
NČ : Aknela.
Ne, to jsem vůbec nepsala, ale dobrou chuť přeju smilies/grin.gif
listopad 21, 2015 20:51
Pokud vim, : Mikin
existuje dobry a spatny cholesterol a dulezite je, v jakem jsou pomeru. Strava i alkohol na hladinu cholesterolu vliv maji, ale kdyz se chce nekdo pravidelne zkozlovat, budiz mu prano. smilies/smiley.gif
listopad 22, 2015 02:08
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]