O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

O JOGURTU A PROBIOTICÍCH VŮBEC PDF Tisk E-mail
Středa, 18 listopad 2015

Jogurt se dostal do evropského jídelníčku z Východu, nejprve jako lék. Stalo se tak v šestnáctém století díky francouzskému králi Františku I. Ten, když trpěl těžkými zažívacími potížemi a nikdo z dvorních lékařů ho neuměl vyléčit, požádal o pomoc tureckého sultána Sulejmana I. Sultán poté králi poslal z Istanbulu lékaře, který Františka I. vyléčil podáváním jogurtu z ovčího mléka... 

 

 

 

 

 

 

 

 

     Za kolébku jogurtu je považováno Bulharsko, které bylo až do roku 1878 pod nadvládou Turků. Podle jiných teorií pochází jogurt odněkud z oblasti Středního východu, z území dnešního Íránu nebo Kurdistánu. V tomto regionu se i v dnešních dnech vyrábí jogurt tradičně fermentací ve vaku z kozí nebo ovčí kůže. Oblast Kavkazu je zase kolébkou dalšího tradičního fermentovaného mléčného nápoje zvaného kefír. Při jeho přípravě probíhá jak mléčné, tak i alkoholové kvašení. Kumis, původem ze Střední Asie, je nápoj vyráběný z mléka klisen. Také tento mléčný výrobek má příznivé účinky na lidské zdraví. 

 

     A jsme u tématu - probiotické bakterie -  které se nacházejí v řadě výrobků, ale nejtypičtější jsou zakysané mléčné výrobky (především jogurty, jogurtová a kefírová mléka), tvrdé sýry typu ementál a zelenina konzervovaná mléčným kvašením (např. kysané zelí). Podle výživových doporučení bychom měli sníst denně 2 až 3 porce mléčných výrobků, tedy např. jogurt, mléko, sýry nebo tvaroh. Probiotika se dají zakoupit i jako doplněk stravy např. v lékárnách, jednodušší je však sáhnout po jejich přirozené formě v běžné stravě.

 

 

 


 

 

 

 Zajímavosti z historie

 

 

     Po mnoho let byl vědní obor zabývající se probiotiky něco jako "země nikoho" ležící na polovině cesty mezi potravinami a medicínou, přičemž se zas moc nevědělo, jak vlastně probiotika fungují. Prebiotika je nestravitelná součást stravy (avšak nikoliv mikroorganismy), u kterých je dokázáno, že podporují růst bakterií prospěšných pro střevní mikroflóru, jako jsou například bifidobakterie.

 

     Samotný termín „probiotika“ byl historicky poprvé použit německým vědcem Ferdinandem Verginem v roce 1954. Slovo „probiotika“ je odvozeno z řečtiny (pro = příznivý a bios = život) a jsou příznivá pro život, což je v kontrastu s antibiotiky a jejich nepříznivými účinky.

 

     Známý ruský lékař a badatel, ředitel Pasteurova institutu v Paříži, prof. Ilja Iljič Mečnikov vyslovil jako první hypotézu, že dlouhověkost bulharských pastevců je dána specifickým způsobem jejich stravování. Pastevci každodenně konzumovali velké množství kysaného mléka a jogurtu. A právě on se jako první se pak zabýval výzkumem prospěšných účinků bakterií mléčného kysání na zdraví. Na konci 19. století vyvinul první kultury mléčného kysání. Identifikoval dva kmeny bakterií obsažených v kysaném mléku, kterým přisoudil onen pozitivní vliv na dlouhověkost. Tyto kmeny byly později pojmenovány jako Streptococcus thermophilus a Lactobacillus bulgaricus, Bifidobacterium. Do dnešních dní jsou tyto dvě živé kultury, žijící v symbióze, součástí každého jogurtu. V roce 1908 dostal profesor Mečnikov za výzkum imunitního systému Nobelovu cenu.

 

 

 

Hlavní zdravotní účinky probiotik

 

  • obnovení střevní mikroflóry (nejen) po užívání antibiotik
  • správná funkce zažívacího systému
  • prevence nebo zmírnění alergických a atopických projevů u dětí
  • celkové zvýšení odolnosti organismu
  • prevence respiračních onemocnění (nachlazení, chřipka) a infekcí močového ústrojí
  • syntéza některých vitamínů

 

 

 

Probiotika dále působí na

 

  • zkrácení nebo zmírnění příznaků zánětlivých střevních onemocnění a průjmů
  • snížení množství enzymů a bakteriálních metabolitů, které mohou způsobovat nádorové bujení
  • prevence či zmírnění nespecifických a nepravidelných zažívacích potíží
  • úprava střevní pasáže a konzistence stolice
  • zmírnění projevů nesnášenlivosti vůči mléčnému cukru - laktóze

 

    V souvislosti s probiotiky se také často zmiňují tzv. prebiotika. Prebiotikum je v podstatě nestravitelná složka stravy, která představuje „substrát“ pro přátelské bakterie – tedy probiotika a vytváří vhodné podmínky pro jejich správný růst a aktivitu. Prebiotikem se rozumí zejména vláknina, a to především na bázi oligosacharidů. Nachází se hlavně v obilovinách, ale i v ovoci a zelenině. Ze zeleniny najdeme nejvíce prebiotické vlákniny v česneku, cibuli nebo pórku.

 

 


 

 

 

Zdravotní účinky prebiotik

 

  • příznivý vliv na složení mikroflóry zažívacího traktu
  • zvětšení objemu stolice a tím zlepšení střevní pasáže
  • prevence zácpy
  • prevence vzniku nádorů tlustého střeva a konečníku
  • snížení hladiny krevních tuků a cholesterolu

 

 

    

     Probiotika ovlivňují vývoj našeho imunitního systému již v raném dětství, proto se například uplatňují v prevenci atopického ekzému a alergií. Všeobecně jsou probiotika vnímána jako blahodárně působící látky příznivě ovlivňující vývoj střevní mikroflóry, která sehrává důležitou roli při formování imunitního profilu člověka.
 
 d@niela
zdroj: internet
 
 
 

 

 

 

 

Komentáře (3)add feed
... : Bara
Miluji jogurt i kefir. Kupuji recky jogurt s 10% tuku a ten podle me nepotrebuje cukr ani dzem. Skoda, v Holandsku kefir nevyrabi. I jogurt je zde odlisny, pouzivaji jinou kulturu nez Bulhari, Turci a Rekove, je husty, ale tekouci. Opatrila jsem si kefirovou kulturu, nevim kde je chyba, ale moc mi neroste i presto, ze dodrzuji vsechno podle navodu.
Nepise se kumys s Y ? Jdu se podivat do pravidel.....
listopad 18, 2015 22:44
Vyrábím : Aknela.
si doma kefír, kombuchu a fermentovanou zeleninu...prakticky každá zelenina se dá naložit do slaného roztoku a nechat v teple vykvasit. A chutná skvěle.
listopad 19, 2015 06:09
probiotika : anettt
No já teda moc jogurty nemusím. Bílý nesním vůbec a ty ovocné jen občas, když si řeknu, že už bych nějaké mléčné výrobky potřebovala. Od malička totiž nemám ráda mléko, máslo, tvaroh nebo třeba žervé. Takže třeba dostat do sebe probiotika formou jídla je pro mě dost nereálné. Takže když jsem začala mít problémy s trávením a nafouklým břichem, tak jsem si v lékárně nechala probiotika a odnesla si biopron premium. Navíc v tabletách je teda mnohem větší množství probiotických látek než třeba v jednom jogurtu.
prosinec 16, 2015 14:36
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]